(©AFP)
(©AFP)

Real pometlao Barsu za finale ACB lige

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.06.24. | 20:43

Ključna četiri vezana poena iz prodora u poslednjem minutu postigao Fakundo Kampaco. Madriđani sa 3-0 u seriji prošli u borbu za titulu gde će igrati protiv Unikahe ili Mursije

Metlom po najvećem rivalu! Da ga najviše boli! I da ga podseti da mu nije ni do kolena! Barem ne ove sezone. Košarkaši Real Madrida su u polufinalnoj seriji španske ACB lige sa maksimalnih 3-0 savladali Barselonu i tako prošli u finale gde će se protiv Unikahe ili Mursije (trenutno 2-1 za Mursiju) boriti za 15. šampionsku titulu. U sjajnom i krajnje neizvesnom meču su izabranici trenera Ćusa Matea bili bolji rezultatom 92:95, a ključne poene u završnih 60 sekundi je na istinsko majstorstvo izvukao i pogodio Fakundo Kampaco.

Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde je meč okončao sa 21 poenom i šest asistencija. Upravo on je uz sjajnog Valtera Tavaresa koji je sakupio 13 poena i jednu od krucijalnih blokada na Nikolasu Laprovitoli, kao i Džanana Muse (14 poena, sedam asistencija) bio ključni faktor u još jednom, sada odlučujućem trijumfu svog tima.

Izabrane vesti

U poraženom taboru je maestralan bio Džabari Parker koji je utakmicu okončao sa 27 poena, dok su dvocifreni bili još samo Vili Ernangomez sa 17 i Tomaš Satoranski sa 12 poena. Nikola Kalinić nije bio ni u 12 na ovom meču što jasno upućuje da je njegova epizoda u Barseloni završena. Pominje se čak i da je razlog njegovom izostavljanju bio sukob sa trenerom.

Bili su Katalonci u situaciji "pobedi ili idi kućI". Poraz ih je vodio u eliminaciju i neslavan završetak sezone, dok ih je pobeda ostavljala u životu najmanje do utorka kada bi na programu bio četvrti meč. Madriđani su sa druge strane posle bolnog ispuštanja evropskog trona, sada primorani da osvoje domaće prvenstvo i tako barem nekako utole neispunjenu glad za trofejima. Onim kapitalnim.

Kako su "blankosi" izrutinirali najvećeg rivala u prva dva meča kod kuće (97:78, 104:98), imali su na svom kontu ogromnu psihološku prednost. Uz naravno rezultatsku. Zato i nije bilo neočekivano što je gost već posle prvih šest minuta imao 20 postignutih poena uz čak 75 odsto šuta iz igre. Nije ni Barsa previše zaostajala, ali je konstantno kaskala.

Dodatna otežavajuća okolnost je bila što je zbog najpre nesportske, pa potom i tehničke, isključenje dobio Jan Veseli, ostavivši tako saigrače na cedilu već posle 13 minuta. Taj nenadani minus je doneo plus u vidu Džabarija Parkera.

Nekadašnji NBA as je u drugom kvartalu odigrao pravu simultanku i poluvreme zatvorio sa 16 poena, dok je Barsa sa pet od pet sa tri na veliki odmor otišla sa samo četiri poena minusa (45:49), iako je u jednom trenutku zaostajala i čitavih 13.

Sa nerealno visokim procentima izvan linije 6,75 metara je domaćin nastavio u trećem kvartalu. Radio je Parker šta je hteo, te zajedno sa Hernangomezom i Satoranskim priredio potpuni preokret pred odlučujući kvartal (76:72). Čak 10 od 15 za tri su imali Katalonci, a posebno upečatljiva bila je trojka uz zvuk sirene na zatvaranju deonice koja je stigla od Rikija Rubija.

Bili su momci Rožera Grimaa u boljoj poziciji, međutim ne i sposobni da prelome duel. U važnim momentima je ruka zadrhtala najboljem šuteru Aleksu Abrinesu, dok je Real na iskustvo uspeo da bude smireniji i mudriji u poslednja dva minuta.



tagovi

KK Real MadridKK Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara