Evans, Nejpir, Klajburn i Lojd (©FotoJet)
Evans, Nejpir, Klajburn i Lojd (©FotoJet)

Najbolji slobodni igrači na tržištu: Evans, Nejpir, Klajburn, Lojd...

Vreme čitanja: 6min | sre. 19.06.24. | 08:29

Da li Partizan i Crvena zvezda među njima vide neko pojačanje za narednu sezonu?

Odlazak Kevina Pantera iz Partizana, saga oko Marija Hezonje, potpis novog trogodišnjeg ugovora između Majka Džejmsa i Monaka samo su neki od trenutnih "hajlajtova" košarkaškog prelaznog roka u Evropi. A sezona samo što je završena. Zato ne treba sumnjati da će evroligaško tržište tek da se "zapali" u nadolazećim nedeljama pa i mesecima.

Mnogo je igrača koji leto započinju kao slobodni agenti pošto su im ugovorne obaveze istekle. Upravo oni će, očekivano, biti najtraženija roba među klubovima, a takođe su i najpodobniji za spekulacije oko toga gde će nastaviti karijeru.

Izabrane vesti

U to ne ulazimo, već isključivo predstavljamo listu onih koji su slobodni u izboru nove sredine. Ujedno i dajemo priliku navijačima beogradskih "večitih" da daju svoje mišljenje oko toga kojeg od njih bi voleli da vide kao pojačanje. Ko zna, možda im klub i usliši želju. Jedno je sigurno, a to je da sve vrvi od kvaliteta.

DŽON BRAUN

U pitanju je jedan od najboljih defanzivaca u Evroligi. Svake sezone je u užem izboru za laskavo priznanje. Zahvalan igrač koji se podređuje ekipi. Iako nije elitni strelac, daleko od toga da nije upotrebljiv u napadačkim akcijama. Odličan na ofanzivnom skoku kao i u ukradenim loptama.

Dobar atleta koji je u mogućnosti da brani sve pozicije - od jedan do pet. I to sa jednakim uspehom. Baš zato će i, ukoliko ne uspe da dogovori produžetak saradnje sa Monakom, biti jedan od najtraženijih igrača.

NIKOLO MELI

(©MN Press)(©MN Press)

Od kada se vratio u Olimpiju iz Milana 2021. godine, preuzeo je jednu od liderskih uloga u timu. Ona je nešto izmenjena tek prošle sezone dolaskom Nikole Mirotića. Nije više na vrhuncu, ali itekako može da bude koristan.

Fantastično čita igru, ima ogromno iskustvo, a dobro je poznato na koji način je u mogućnosti da širi teren i izvlači se na liniju za tri poena.

Istekla mu je saradnja sa "manekenima", jeste da ima 33 godine, ali je još uvek veoma poželjan.

JOHANES TIMAN

Ubedljivo najbolji igrač Albe u najlošijoj sezoni berlinskog tima. Ujedno je Timan imao i najbolju ličnu sezonu u karijeri koja je došla nakon osvojenog zlata sa reprezentacijom Nemačke na Mundobasketu prošlog leta.

Može da odgovori na zadatke na poziciji četiri i pet, strašno je efikasan u reketu, ali je sasvim solidan i u šutu sa poludistance. Nije mu strana ni pik igra.

Definitivno je prerastao okruženje, ali je samo pitanje da li se njemu pravi sledeći korak u karijeri. Svakako je u godinama za to.

MET KOSTELO

Posle tri godine u Baskoniji, Met Kostelo je slobodan da bira novu sredinu. Pravi primer modernog centra koji je podjednako dobar u šutu za tri, ali i igri u reketu.

Sjajno se uklapa u bržu igru, briljantan je u pik end rolu, a uz to ima jedan od najboljih šuteva sa distance od visokih igrača u celom takmičenju.

A to je danas posebno na ceni.

DŽORDAN MIKI

Evroligaški veteran, sa šestogodišnjim iskustvom u elitnom evropskom takmičenju, Miki je uvek dobra opcija za bilo koji klub.

Ipak, problemi sa povredom su mu obeležili proteklu sezonu u kojoj je odigrao samo 26 utakmica. Međutim, kada je zdrav, njegov kvalitet se ne dovodi u pitanje.

Ozbiljan je atleta, snažan i skočan. Što bi rekli, ceo paket. Pritom, pitanje je koliko je Virtus željan da sa njim produži saradnju.

KINAN EVANS

(©MN Press)(©MN Press)

Jedan od sigurno najtraženijih slobodnih igrača trenutno. Nema sumnje da ga potencijalni poslodavci saleću sa svih strana pošto je proteklu sezonu Evans okončao kao treći najbolji strelac Evrolige sa prosekom od 17,3 poena po utakmici.

Međutim, ono što mu smanjuje cenu jeste činjenica da je krajem maja pokidao ligamente kolena i pauziraće narednih šest meseci. Što znači da neće biti u stanju da igra od starta. A to kvari planove jer je on prosto igrač oko kojeg se gradi igra.

Pitanje je da li će neko imati hrabrosti da toliko riskira. Pre povrede, bio je viđen u Olimpijakosu. Ovako, možda i ostane u Žalgirisu.

ŠABAZ NEJPIR

Turbulentna sezona je iza Šabaza Nejpira. Najblaže rečeno se nije snašao u Crvenoj zvezdi pa je sreću pokušao da pronađe u Olimpiji i uspeo. Sa "manekenima" nije prošao u plej-of Evrolige, ali jeste osvojio domaću krunu. I na tom putu igrao veliku ulogu.

Očigledno mu "prestonica mode" najviše prija kako za život tako i za igru. Otud je za očekivati da mu klub ponudi novu saradnju, tim pre pošto se pokazao kao svojeglav igrač od kojeg ne znaš šta da očekuješ.

Ali, da poseduje veliki kvalitet, to nije upitno.

IFE LUNDBERG

Put od precrtanog do krucijalnog je prešao Ife Lundberg u Virtusu. Dolaskom Luke Bankija je dobio ulogu koju kvalitetima zaslužuje. Treći je najbolji strelac tima u tek završenoj sezoni, odmah iza Tornikea Šengelije i Marka Belinelija.

Igrač je koji može bez problema da postiže poene iz driblinga, solidan trojkaš, a posebna karakteristika je što pogađa šuteve kada se utakmica lomi. Zato je poželjan, kao i zbog svog umerenog, skandinavskog stava.

Pati mu igra u odbrani, ali to može da se zamaskira. Izvesno je da će promeniti sredinu ovog leta.

PARIS LI

Najbolji igrač Asvela. Li je eksplodirao u prošloj sezoni, međutim pitanje koje ostaje u vazduhu je da li može da ponovi takvu igru u nekom timu koji pretenduje za viši plasman.

Pokazao se kao konstantan igrač kad je reč o ofanzivnom učinku. Hitar je, sjajan u kontroli lopte, ali se dokazao i kao agresivan defanzivac. Zna da solira, da ga povuče lopta, međutim u stanju je da se prilagođava.

DŽORDAN LOJD

O njegovim šuterskim mogućnostima je nepotrebno govoriti. Stekao je Džordan Lojd reputaciju "šutera ubice" u prethodnim godinama. Onog koji je u stanju da pogađa iz svih mogućih i nemogućih pozicija.

Ipak, i on je imao mnogo problema sa povredama što ga je konstantno kočilo da se u Monaku izboru za još veću ulogu. Drugi "problem" je bio što je parket i minute delio sa Majkom Džejmsom.

Možda bi i njemu prijalo da promeni okruženje, a gde god da dođe, zahtevaće da bude lider tima.

BILI BERON

(©MN Press)(©MN Press)

Više je vremena Bili Beron u prošle dve sezone proveo u ambulanti nego na terenu. Sigurno da sjajni šuter želi svež početak. I izvesno će promeniti sredinu, samo ne bi trebalo mnoge iznenaditi ako ne pronađe uhlabljenje u Evroligi, već u nekoj od ekipa nižeg ranga.

Riskantan je izbor, telo mu je dosta istrošeno, već je zašao u godine i daleko je od svog "prajma". Na stranu to što je jedan od najboljih šutera koje je Evroliga videla.

NANDO DE KOLO

Bliži je De Kolo penzionisanju nego prelasku u neki novi klub, ali kada je već slobodan igrač vredi ga spomenuti. Iako je mala verovatnoća da će u smiraj karijere da se seli iz otadžbine.

Postigao je sve što je želeo, igrao u najvećim klubovima i osvajao najveće trofeje. Mada ko zna, možda bude želeo da prihvati poslednji izazov u karijeri i doživi još neko iskustvo.

Činjenica je da je i sa punih 37 godina, korisniji od velikog broja mlađih momaka na njegovoj poziciji.

KARSEN EDVARDS

Na visokoj ceni je Karsen Edvards posle sezone u Bajernu u kojoj je bio jedan od vodećih igrača.

Fizičkim predispozicijama podseća na Fakunda Kampaca, mada mu je košarkaško znanje ipak dosta niže. Odigrao je tek dve sezone u Evroligi i potrebno je da se još dokazuje.

Može da predstavlja odličnu drugu opciju na plejmejkerksoj poziciji kod timova koji pretenduju za plej-of, ali mu fali konzistentnosti.

VIL KLAJBURN

Bilo koji tim koji potpiše Vila Klajburna, istog momenta se kandiduje za favorita da osvoji krunu. Amerikanac je možda i najbolji krilni igrač Evrope, ali se stekao utisak da se zasitio Efesa u kojem se nalazi od 2022. Čini se da mu je potreban novi izazov.

Imaće Klajburn mnogo udvarača preko leta, a jasno je da će svaki od njih morati ozbiljno da se isprsi ako ga želi u svojim redovima.

Iako je veteran, ima još goriva u sebi za nekoliko dobrih sezona i zato njegova vrednost i dalje ne opada.

ISAK BONGA

U savršenim godinama se nalazi Bonga. Izgradio je određeni status u Bajernu, kao i reputaciju u evropskoj košarci, a ujedno je postao i standardan reprezentativac Nemačke.

Primarno je ime krenuo da gradi kao defanzivni igrač da bi vremenom značajno uznapredovala i njegova igra u napadu. Toliko da je sada postao ozbiljna pretnja po protivnički koš.

Specijalnost su mu trojke iz ugla, u to smo se dobro uverili mi Srbi prošlog leta u Manili.



tagovi

Košarkaški transferiEvroligaKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara