(Star sport)
(Star sport)

Žreb za Ligu konferencije: Radnički na mađarski Bilbao ili Kiprane ako prođe Mornar

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.07.24. | 14:04

Kragujevčani dobro prošli

Radnički iz Kragujevca je saznao mogući put do plej-ofa za Ligu konferencija.

Ako Kragujevčani u drugom kolu kvalifikacija prođu Mornar iz Bara, u trećem kolu ih čeka bolji iz dvomeča između mađarskog Pakšija i kiparskog AEK-a iz Larnake.

Izabrane vesti

Može se reći da su Šumadinci dobro prošli jer su im potencijalni rivali bili istanbulski Bašakšehir, izraelski Makabi iz Haife i Hapoel Ber Ševa. Jedina eventualno lakša opcija je bio pobednik dvomeča između kazahstanske Astane i moldavskog Milsamija ali s obzirom da udaljenost Kazahstana, deluje da je ovo najbolja opcija.

Ako Radnički opravda ulogu favorita protiv Crnogoraca, u trećem kolu to sigurno neće biti protiv Pakšija ili AEK-a. Ipak je reč o skupljim i iskusnjim timovima. Ali, protiv kojih može da se igra i napravi neki rezultat. Pakši je specifičan klub i često ga zovu "mađarski Bilbao" jer za njega igraju samo domaći fudbaleri. Zovi ih i Atomci jer jedina nuklearna elektrana u Mađrskoj se nalazi baš u Pakšiju. Igraju na novom stadionu kapaciteta 5.000 mesta koji je nanovo otvoren pre četiri godine. Prošla sezona im je bila najuspšenija u istoriji kluba pošto su završili prvenstvo na drugom mestu iza šampiona Ferencvaroša kojeg su savladali u finalu Kupa Mađarske i osvojili prvi trofej.

Izašli su u Evropu, krenuli od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope i tamo doživeli brodolom protiv rumunskog drugoligaša Korvinula koji ih je u prvom meču u Mađarskoj deklasirao 4:0, pa ni pobeda u revanašu u Rumuniji od 2:0 nije mnogo značila. Tako su završili u kvalifikacijama za Ligu konferencije gde ih ove nedelje očekuje prvi od dva meča protiv AEK Larnake.

Kiprani se upravo u ovoj rundi uključuju u kvalifikacije poput Radničkog. Mnogo su poznatiji i evropski iskusniji klub. Tri puta u poslednjih desetak godina su igrali grupnu fazu Lige Evrope, a pretprošle sezone i osminu finala gde ih je zaustavio kasniji osvajač Vest Hem. Tu evropsku sezonu su počeli baš iz Srbije i eliminisali Partizan. Prošle sezone im ja za dlaku izmakla titula na Kipru. Sezonu su završili na drugom mestu sa istim brojem bodova kao prvak APOEL. Kao i većini kiparskih klubova, okosnicu tima im čime stranci. Najvredniji među njima je novajlija Godsvil Ekpolo, nigerijski štoper koji je prošao Barsinu školu. Tu je i španski napadač Fran Sol koji je prošao Realovu akademiju, a kasnije rešetao mreže u holandskom Viljemu i odatkle ostvario 3.500.000 evra težak transfer u kijevski Dinamo. Pre godinu dana je iz Kijeva stigao na Kipar. Poznato ime je i bivši švedski reprezentativac Markus Roden. Iskusni vezista ima 33 godine i ovog leta je došao iz turskog Karagumruka. Tu su i Brazilci, Argentinci, Kamerunci, Portugalci, Francuzi, Holanđani, Mađari, bosanski vezista Hrvoje Miličević, iskusni golman Zlatan Alaomerović iz Prijepolja...

AEK je favorit protiv Pakšija, a onda i protiv Radničkog ako ukrste koplja u trećem kolu.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara