ZAVRŠNE OCENE: Napokon štoperima nemamo šta da zamerimo, ali napadačima i te kako

Vreme čitanja: 1min | sre. 26.06.24. | 15:18

Rajković zgrabio šansu, Veljković napredovao, Lukić nedorečen, Sergej bez začina, a selektor bez odgovornosti

Kad se vratio iz Katara izustio je sad već čuveno „jesmo izgubili, ali nismo poraženi“. Sad se brani rečima kako nismo poniženi. I stvarno nismo bili vreća za udaranje, kako je slikovito predočio Dragan Stojković, ali smo igrali za – jedinicu!

Samo jedan gol smo dali u grupnoj fazi Prvenstva Evrope. I taj jedan u poslednjoj sekundi meča sa Slovenijom. Više puta loptu od nas u mrežu ubacili su Gruzini koji su se prvi put pojavili na kontinentalnoj smotri, skromni Škoti, energični Albanci, pa Poljaci, da ne pričamo o Hrvatima, iako su poput nas završili učešće.

Izabrane vesti

Malo šta je bilo za povalu u igri Orlova tokom boravka u Nemačkoj. Samo golman i odbrana. Sve ostalo je bilo toliko skromno da zahteva podrobnu analizu, ako stvarno ima objektivnih i realnih, kako je sam selektor tražio. A realnost je tužna.

NAPOMENA: Šansu nisu dobili Vanja Milinković Savić, Đorđe Petrović, Uroš Spajić, Srđan Babić, Nemanja Stojić, Nemanja Maksimović i Petar Ratkov. Zato nisu ni ocenjeni.

Predrag RajkovićGolman
Na našu sreću ili žalost, zavisi kako se gleda, bio je jedan od stubova tima. Slično kao Aleksandar Jovanović minule sezone u Partizanu. Nikad nije dobro ako golman predvodi ekipu, ali je povoljno znati da na njega možemo da se oslonimo. Bilo je perioda tokom njegovog reprezentativnog mandata kad je umeo da paniči, bespotrebno dribla, zbog čega ga je Piksi sklonio, ali kad je u Stokholmu rešio da ga vrati, čuvar mreže Maljorke je zgrabio možda poslednju šansu da ustoliči sebe kao prvi izbor u selekciji. Delovao je sigurno u svim segmentima: postavljanju, čitanju centaršuteva, odbranama udaraca sa distance i iz blizine. EURO je možda i prelomna tačka njegovog statusa u reprezentaciji.
Ocena
7.5
Miloš VeljkovićOdbrana
Da ne ureknemo, iznenađujuće dobar. Da li ga je motivisao „domaći teren“, jer se igralo u zemlji u kojoj zarađuje fudbalski hleb ili je stvarno stasao da bude siguran, videćemo u narednom ciklusu, ali za minule tri utakmice je prvotimac Verdera prebacio očekivanja. Može biti da su mu partije na Prvenstvu Evrope najbolje otkako je zadužio opremu Orlova. Tačno se video napredak u odnosu na Mundijal u Kataru. Uostalom, kao i cela poslednja linija, jer je u Dohi matirana osam, a u Nemačkoj tek dva puta. Veljković je za ovih 15 dana takmičenja ostavio utisak igrača koji je prevazišao probleme i malo koji ofanzivac se naigrao fudbala pored njega. Samo da tako nastavi.
Ocena
7
Nikola MilenkovićOdbrana
To je pravi Bleki! Onaj iz Fjorentine, s kojim je dogurao do dva finala Lige konferencije i unapredio igru u Seriji A. Trebalo je, izgleda, vremena stručnom štabu da shvati da nije bočni, već centralni štoper u rasporedu sa trojicom ispred golmana i samo pogledajte kako je odigrao protiv najboljih igrača protivnika. Hari Kejn, Benjamin Šeško i Rasmus Hojlund, kao direktni napadači na Milenkovića, izgledali su neubedljivo. Možda nekom deluju neukusno pohvale na adresu defanzivaca, u stanju razočaranja nacije, ali ako je nešto bilo dobro tokom krakotrajnog boravka Srbije u Nemčkoj onda je to učinak odbrane. Razlog što je delovala stabilno i nije dozvoljavala veliki broj šansi protivniku i te kako je Milenkovićeva zasluga. Valjda ga selektor u septembru neće vratiti na desnu stranu terena, sad kad izgleda da se Nikola snašao na njemu omiljenoj poziciji.
Ocena
7
Strahinja PavlovićOdbrana
Nijanse su u pitanju, da li je najbolji utisak u našoj selekciji ostavio golman Rajković ili štoper Salcburga. Neka bude ovako, od igrača u polju boljeg nismo imali. Bio je ovo turnir na kome je još jednom potvrdio da bi u narednih deset godina komotno mogao da igra za reprezentaciju i da u skladu sa njegovim imenom ne strahujemo kad je na terenu. U redu, beše po koja greška, neki izlet na protivničku polovinu, ali je Pavlović među retkima spremnim da preuzmu rizik. Čak i kad bi ostala „rupa“ jurio bi nazad poput ICE brzog voza, kakav tutnji nemačkim prugama. U skoku odličan, na travi energičan, Kalaba je predstavljao srce koje je pumpalo ostatak tima. Nažalost, bez velikog efekta.
Ocena
7.5
Andrija ŽivkovićVezni
Njegov najveći usud, godinama unazad, je što u selekciji dejstvuje na drugačijem mesto nego u klubu, a narod očekuje da bude učinkovit kao kad igra za PAOK. Takav položaj zahteva veliku energetsku potrošnju i smanjuje opcije, pošto verovatno izgubi fokus, pa su mu centaršutevi i to slabijom nogom drugačiji u odnosu na ono što može. Udaljavanje od protivničkog gola ga je organičilo da bude maltene bezopasan, ali je baš takvim učinio bočne fudbalere protivnika. Ako se setimo Gelzenkirhena shvatićemo da je uštopovao Fodena, u Minhenu najpre Mlakara, pa se onda ni Ba baš nije proslavio. Pitanje je da li je u kontri Slovenaca mogao bolje da reaguje, mada je primljen gol posledica lančanih grešaka i nije samo njegova odgovornost. Protiv Danaca je promenio poziciju, ali je opet bilo isto. Nazad dobar, napred skoro ništa. Za razliku od većine, nije razočarao i njegov učinak na turniru je bio korektan.
Ocena
6.5
Srđan MijailovićVezni
Samo jedna utakmica i to, za standarde Srbije, vrlo dobra. Malo ko je mogao da predvidi da će ga Piksi ubaciti u prvih 11 protiv Danske, ali je iskustvo igranja u Ligi šampiona pomoglo prvotimcu Crvene zvezde da savlada početne prepreke i stregnutost. Potrajalo je to možda 20-ak minuta, a u narednih 50-ak je predstavljao faktor stabilnosti. Njegova strana nije pucala, znao je tačno kako da se postavi, kad da krene napred, iznese loptu ili preseče pas. Zadovoljavajuće izdanje.
Ocena
6
Filip KostićVezni
Za njega učešće na Prvenstvu Evrope ima negativan predznak. Prvo, zato što je u pokušajima da zaustavi Bukaja Saku očigledno imao problema. Drugo, zato što se povredio pred kraj prvog poluvremena premijere sa Engleskom i tako okončao EURO maltene na početku. Za to kratko vreme nismo videli nikakav ofanzivan doprinos fudbalera Juventusa i deluje da je posle mundijalskih kvalifikacija, nalik celom timu, u velikoj krizi. Turnir je samo potvrdio da nam je potreban Kostić od pre nekoliko godina.
Ocena
5.5
Filip MladenovićOdbrana
Učinak levog beka Panatinaikosa je pokazatelj da, možda, nisu svi za glavne, već se bolje snalaze u sporednim ulogama. I nije jedini u ovoj selekciji, jer su takvi i Ilić, Samardžić... Kad je usled povrede imenjaka Kostića dobio šansu protiv Engleza nagovestio je da može da bude oružje, naročito u napadu, opteretio je stranu Albiona, pojavljivao se iz drugog plana nadali smo se da bi to mogao da reprizira protiv Slovenije. Kad... Taj prelaz od rezerviste do startera kao da mu je vezao noge, delovao je dekoncentrisano, sputano, zaradio žuti karton, pa je protiv Danaca završio na klupi, da bi kad je ušao opet nešto pokušavao. Skromno.
Ocena
5.5
Saša LukićVezni
Može da se razume razmišljanje struke da nam je takav igrač potreban zbog defanzivne čvrstine, ali morali bismo da se zadubimo kako bismo pronašli ohrabrujuće elemente u igri fudbalera Fulama. Bar one koji prave razliku na velikom takmičenju. Verovatno ih ima, ali... Veliki broj pasova unazad, prvom do sebe udaljili su Lukića od bitnog faktora ove selekcije kakav je zamišljeno da bude. Defanzivno odradi sve uglavnom valjano, ali kad je potrebno da se pojavi iz drugog plana, nekako je neodlučan. I ona situacija iz meča sa Dancima kad je imao dovoljno vremena da prosledi loptu Živkoviću potvrđuje tezu da mu fali završni pas.
Ocena
6
Nemanja GudeljVezni
Nalik Živkoviću, teško je i Gudelju da šeta od pozicije do pozicije kad igra za klub i reprezentaciju. Deluje da ga je i to koštalo boljeg učinka na Prvenstvu Evrope. Verovali smo da ukrotiti vezni red Engleske, ali se gubio u međuprostorima i imao velikih problema sa Belingemom, što nije samo njegova krivica. Uostalom, teško je nositi se sa jednim od najboljih mladih fudbalera planete. Tad je dobio i karton, pa je brzo preseljen na klupu, protiv Slovenije nije ni ušao, sa Dancima je počeo verovatno da bi se rvao sa korpuletnim protivnikom i nije to izgledalo toliko loše, ali u situaciji kad je trebalo da napadnemo, uloga prvotimca Sevilje je upitna.
Ocena
5.5
Ivan IlićVezni
Od oduševljenja do razočaranja. Prešao je brzo tu stazu i ostavio javnost da se pita kakav je pravi Ivan Ilić. Da li od njega u budućnosti možemo da očekujemo kreativnost kakvu je doneo kad je dobio šansu u prvom kolu, uticaj u vidu centaršuta iz kornera za gol u drugom ili manjak odgovornosti tokom trećeg? S obzirom da su mu tek 23 godine još ima dovoljno vremena da stasa. Nikako ne smeju da ga uspavaju Piskijeve reči da „voli tehnički doterane igrače“, jer je za moderan fudbal potrebno više. Predstojeća Liga nacija biće prilika da potvrdi da li je na tom putu.
Ocena
6
Lazar SamardžićVezni
Što bi rekao Duško Vujošević, svaka škola se plaća. Nema besplatnih časova. Ova u Minhenu će dobro doći Samardžiću, pre svega kao lekcija iz psihologije. Uvideo je kako izgleda kad je nacija zagledana u njega, očekujući da kao starter reprizira doprinos iz završnice susreta sa Slovenijom, a ostala je uskraćena za kreaciju. Nije to ništa strašno. Samardžić je projekat za koji se FSS borio, koji je dobio pohvale i danskog selektora Kaspera Hjumlanda, kako vreme bude odmicalo valjda će ispoljiti talenat kakav gledamo u Seriji A. Uostalom, kao džoker protiv Slovenije za kratko vreme je skrenuo pažnju.
Ocena
5.5
Mijat GaćinovićVezni
Dugo nije bio u reprezentaciji, vratio se u martovskom ciklusu, verujući da bi mogao da ostavi pečat u junskom, ali ni fudbaler AEK-a, kao ni ostatak ofanzivnog dela ekipe, nije uradio ništa čega ćemo se sećati po dobrom. Samo ona izgubljena lopta, pa i rekakcija na situaciju iz duela sa Slovenijom, ostaju kod navijača kao podsetnik kakav je bio za 45 minuta igre na meču drugog kola.
Ocena
5
Veljko BirmančevićVezni
Deluje da je došao motivisan na turnir, spreman za bilo koju ulogu, nevezano za broj minuta provedenih na terenu. Ubrzao je igru Srbije u početna dva kola, na toj bazi se očekivalo da zaigra u trećem, ali najbolji pojedinac češkog prvenstva je ostao bez šanse da poremeti odbranu Danske. Njegove lake noge bi mogle da budu adut Srbije u narednim ciklusima, počev od jeseni u Ligi nacija. Potencijala ima. Videćemo kad počne da dobija šansu u kontinuitetu da li je spreman da ga pretoči u nešto veliko.
Ocena
6
Sergej Milinković SavićVezni
Na svakoj utakmici je imao makar jedan upečatljivo loš potez. Na Šalke arenije nije izašao u presing Vokeru prilikom izgradnje akcije za gol Engleske, duel sa Slovenijom obeležio je već viralni „trk“ u odbranu, a ulazak na teren protiv Danaca mlak šut koji je lako dohvatio Šmajhel. Mimo toga, samo nekoliko promišljenih proigravanja, pasova u prostor, saradnja sa Mladenovićem tokom drugog poluvremena susreta sa Albionom. Očigledno je da njegovoj igri nedostaje začin, koji će oplemeniti glavno jelo. Ponekad ga skuva, ali bez odgovarajuće mirođije nije to ono što narod voli da gustira.
Ocena
5.5
Dušan TadićVezni
Pamtićemo EP po sad već legendarnoj rečenici „ja sam najbolji i najspremniji igrač ovog tima“. Mimo toga – nedorečen. Bilo je zanimljivih segmenata, malo saradnje sa Mitrovićem tokom drugog poluvremena meča sa Slovenijom, kad mu je spremio dve šanse, jednu Joviću na utakmici sa Danskom, ali postoje dva problema koji selektor – sadašnji ili budući – mora da reši. Prvi je da ego (a svi ga imamo) Tadić stavi u funkciju tima. A drugi da ga taj isti tim prati, da ne bude statičan, jer se videlo bar desetak puta da Dušan jedva čeka da gurne loptu u prostor, ali džaba kad ostali više vole da je prime u noge i onda „čačkaju“, pa dok smisle šta s njom, daju protivniku vremena da se pozicionira.
Ocena
6
Dušan VlahovićNapad
Prvi utisak je da je nervozan. Drugi da je pomeren od kaznenog prostora. Treći, da on i Mitrović ne funkcionišu zajedno. Četvrti da je mora da mu se nađe uloga u kojoj bi njegove karakeristike došle do izražaja. Ako počinje, da bude najbliži gol, jer izmešten na krilo nije od velike koristi ni napadu, a pogotovo ne odbrani. Zato i nervozne reakcije. Po jedan preteći pokušaj na svakom meču su u neskladu sa njegovim talentom i reputacijom.
Ocena
5.5
Aleksandar MitrovićNapad
Razočaravajući turnir je iza rekordera po broju golova za Srbiju. Dao je dva na prethodnom velikom takmičenju, vrlo važne i u kvalifikacijama, ali je u Gelzenkirhenu i Minhenu podbacio. Tu moramo da budemo pažljivi, jer se stekao utisak da njemu najmanje prija da ima partnera u špicu, a nije bilo mnogo minuta kad je sarađivao sa Dušanom Tadićem, „sijaskim blizancom“ u reprezenatciji. Tukli su ga, možda i za dva penala zakinuli, nije imao ni sreće protiv Engleske i Slovenije, ali je opet bio najopasnij naš igrač, jer sve šanse koje smo imali išle su na Mitra. Sad, što ih nije koristio, verovatno je posledica igranja u Saudijskoj Arabiji, ali i odluke Stojkovića da pored njega bude Vlahović. Jednostavno, ne funkcioniše. A to je onda greška selektora, a ne Mitrovićeva, niti Dušanova.
Ocena
5.5
Luka JovićNapad
Pamtićemo da je dao gol Slovencima i da je bio precizan i protiv Danaca, samo što je zbog ofsajda taj pogodak poništen. Možda u igri nije bio uticajan, sam za sebe kaže da deluje pomalo lenjo, ali je i takav doneo pozitivnu promenu našoj reprezentaciji svaki put kad je ušao, jer je skoro bio u šansi i u Gelzenkirhenu. Čini se da mu više odgovara uloga rezerviste i veliko je pitanje da li u budućnosti za njega ima mesta u prvih 11. Ovako, da ulazi, doprinosi, menja ritam i bude opasan – da.
Ocena
6
Dragan StojkovićTrener
Krah! Možda i – kraj! Pred svaku utakmicu je nagoveštavao napadački stil, a nijednom nismo bili opasni kao pre ili kako je Piksi očekivao. Deluje da mu je autoritet ozbiljno uzdmran rečima Tadića, posle koje je „vraćao“ kapitenu ulogama na terenu, izvlačenjem iz igre dok jurimo rezultat i ponovnim izostavljanjem iz prvih 11 kad nam je potrebna pobeda. Čini se da je izgubio kontrolu nad timom i to se vidi i po statusu drugih igrača, od kojih Vlahovićev i Sergejev nedorečeni. Tačno je da je za kratko vreme odbranu učinio boljom, ali je pozivanje na statističke parametre iz meča sa Slovenijom delovalo kao ulepšavanje stvarnosti. Odbijanje da preuzme odgovornost posle poslednjeg meča u grupi kao život van realnosti. I ta priča o zajedništvu je postala bespotrebna, jer kad neko iz dana u dan ponavlja da je sve u redu, normalan čovek pomisli suprotno.
Ocena
5



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara