(©MN Press)
(©MN Press)

Večiti derbi ne može u prvom kolu

Vreme čitanja: 2min | uto. 18.07.23. | 16:11

Određivanje parova Mozzart Bet Superlige je godinama poludirigovano

Na papiru, nova sezona Mozzart Bet Superlige trebalo bi da počne 29. jula. Trebalo je, u stvari, sedam dana ranije, ali je do pomeranja došlo zbog „slučaja Kolubara“ i njene tužbe pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Presude i dalje nema, očekuje se, odnosno, priželjkuje se da stigne 21. jula, kakva god da bude, da bi se ekspresno išlo u određivanje sistema i kalendara takmičenja, jer sve već apsurdno kasni. A, sve govori da će Kolubara taj slučaj dobiti.

Izabrane vesti

Elem, uveliko su krenule špekulacije kako bi moglo da se dogodi presedan pa da se večiti derbi Crvena zvezda – Partizan igra već u prvom kolu. Istorija kaže da su crveno-beli u prethodne dve sezone takmičenje otvarali protiv četvrtoplasiranog tima na tabeli iz prethodne sezone, a to je u minuloj bio – Parni valjak.

Međutim, to se neće dogoditi. Godinama unazad „žrebanje“ takmičarskih brojeva, od kojih zavisi raspored cele sezone je poludirigovano. Šta to znači? Šampion države, a to je poslednjih godina Crvena zvezda, ima pravo prvi da bira broj, što je uvek broj – jedan. Nema veze sa prestižom, nego sa činjenicom da taj broj donosi domaćinstvo u prva dva kola. A, ko bi se odrekao privilegije da dve startne runde počne pred svojim navijačima?

To što je Partizan završio kao četvrti nema nikakve veze. Jer, po automatizmu crno-beli su sledeći koji dobijaju broj. Ne biraju ga, dakle, nego ga dobijaju i to je devetka. Razlog za to je zahtev policije koji godinama stoji na snazi da se Crvena zvezda i Partizan kao domaćini razdvoje zbog lakše organizacije mečeva i mira na Autokomandi. U godinama kada su crno-beli bili šampioni njima je pripadao „kec“, a večitom rivalu devetka, dok je sada obrnuto.

To istovremeno znači i da se unapred zna i kada će se i gde igrati derbiji: u devetom kolu na stadionu u Humskoj i u 24. na Marakani. Tu do malog pomeranja može da dođe samo ako se Mozzart Bet Superliga proširi na 17 ili 18 klubova, međutim, princip se ni u jednoj varijanti ne menja.

Ove sezone imaćemo još jedan poludirigovani deo. S obzirom na to da će Vojvodina dobar deo jesenje polusezone, zbog renoviranja njenog „Karađorđa“, biti domaćin u Bačkoj Topoli, tako će i ona i TSC biti automatski razdvojeni da kada je jedan klub domaćin, drugi mora da bude gost.

Dakle, derbija u prvom kolu neće biti. Kada god da ono bude definitivno zakazano...



tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezdaMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara