Stadion Etihad (©Reuters)
Stadion Etihad (©Reuters)

Uefu je prestravio, isti recept i za Engleze: Siti tuži Premijer ligu i tvrdi - mi smo žrtve!

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.06.24. | 09:48

U sklopu odbrane u postupku koji se protiv Građana vodi zbog kršenja propisa o transferima

Kad je pretila Uefa šeici iz UAE platili su najbolje advokate Evrope, zapretili tužbom i evropska kuća fudbala se povukla. Sad Mančester Sitiju preti Premijer liga i čini se da će odbrana biti vrlo slična. Prema ekskluzivnim saznanjima Tajmsa, Građani će pokrenuti sudski postupak protiv uprave prvenstva Engleske. Sve u sklopu odbrane na tužbu Premijer lige po 115 tačaka po kojima je Siti navodno kršio propise o transferu.

Sitijev odgovor biće žustar: Građani će pokušati da obore kompletan pravilnik! Ne o transferima, već takozvani ATP (Associated Party Transaction) pravilnik. Njime bi trebalo da se obezbedi poštena trka klubova Premijer lige, jer određuje koliko novca vlasnici mogu da upumpavaju u ekipe preko sponzorskih ugovora sa svojim ili bliskim kompanijama. Ili kompletnim Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada govorimo o mančesterskim plavima.

Izabrane vesti

Siti će pokušati da dokaže da su ti propisi nelegalni. I tražiće čak i odštetu zbog pretrpljene finansijske štete. Tajms citira optužnicu na 165 strana u kojima Siti iznosi stav da je "žrtva diskriminacije". Saslušanje je već zakazano za 10. jun i trajaće dve nedelje.

ATP pravilnik je inače usvojen decembra 2021. godine kada je PIF fond Saudijske Arabije – odnosno sama država – kupio Njukasl. 

Znate već kako to ide. Klubovi po Uefinim propisima na transfere i plate smeju da troše samo deo onoga što realno zarade. Onda se pojavi neki novi gazda sa državnim sponzorima sa Bliskog istoka koji plaćaju astronomske sponzorske ugovore za koje svi znaju da su preduvani. Ali time se ispune svi zahtevi Uefe. Premijer liga je zato počela da svaki sponzorski ugovor sama procenjuje. Ako nešto vredi milion, ne možeš da ga naplatiš 100.000.000.

E sad, Siti smatra da to nije pošteno. Jer ako su oni spremni da plate 100.000.000 evra – onda toliko i vredi. Problem je što oni mogu da plate što ne može niko drugi na svetu. I ako bi se šeicima iz Sitija, Njukasla ili gde već dozvolilo da troše koliko god da oni žele svi drugi klubovi bi bili u velikom problemu.

Ko je tu u pravu pravno gledajući? To će sud morati da proceni, ali jasna je Sitijeva taktika da na svaku tužbu odgovara – tužbom. Samo što Siti može da plati i 100 najskupljih advokata, a protiv njih se nije lako braniti.

Za kraj tek da podsetimo, Premijer liga je Siti tužila februara 2023. godine zbog kršenja 115 transfer pravila od 2009. do 2018. Između ostalog, krili su koliko su plaćali jednog od trenera (prijavljivali samo deo ugovora, ispod žita plaćali dodatno), krili su tačne podatke od Premijer liginih inspekcija, kršili Uefine propise o transferima... Saslušanje po toj tužbi zakazano je za novembar.

Ali ako Siti prvo dobije Premijer ligu? Sve će dobiti sasvim drugačiji narativ. A šta će se tek desiti sa fudbalom, to već niko ne zna.


tagovi

Mančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara