Hames i Duvan (©Reuters)
Hames i Duvan (©Reuters)

U Ekvadoru baš svašta može da bude, Kolumbijci očekuju više od Hamesa i Duvana

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.11.20. | 17:16

Čile ima zicer protiv Venecuele

Večeras se u Južnoj Americi nastavljaju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru, a na teren će svih 10 reprezentacija.

Program počinje od 22 časa po našem vremenu. U tom terminu se igraju dva meča. Ekvador dočekuje Kolumbiju, dok Čile ima zicer na gostovanju u Venecueli. U ponoć je zakazan derbi večeri između Brazila i Urugvaja, odnosno duel Paragvaj – Bolivija, dok se program završava gostovanjem Argentine u Peruu u sitnim satima.

Izabrane vesti

Možda i najneizvesniji duel večeras nas očekuje u Ekvadoru gde gostuje nepredvidiva Kolumbija.

Posle tri kola kvalifikacija (ukupno ih ima 18), još je rano da se donose bilo kakve prognoze, ali prvi utisci su da Ekvador igra iznad očekivanja, a Kolumbija ispod. Ekvadorci su pobedili Urugvaj kod kuće, Boliviju u gostima i zabeležili minimalan poraz u Argentini. Kolumbija je iskoristila zicer protiv Venecuele na svom terenu, remizirala u Čileu, a onda doživela debakl protiv Urugvaja pre nekoliko dana.

Taj poraz od Urusa još boli Kolumbijce i sigurno ih je destabilizovao, a čeka ih uvek teško gostovanje u Kitu na 2.800 metara nadmorske visine. Razređen vazduh je uvek osetna prednost Ekvadora. To je problem pogotovo za Kolumbijce koji su većinu svojih bitnih mečeva prethodnih godina igrali u Barankilji koja se nalazi na moru.

Kolumbija ima dve pobede nad Ekvadorom u poslednja dva meča. Jedan je bio prijateljski u Nju Džerziju, drugi je odigran baš u Kitu i Kafeterosi su tada slavili 2:0. Međutim, pre toga Kolumbija čak 21 godinu nije znala za pobedu u Ekvadoru što dovoljno govori koliko joj je ovo neprijatno gostovanje.

Realno, Kolumbijci imaju jači tim od Ekvadoraca. Za klasu. Ali treba to i pokazati na terenu posle horor izdanja protiv Urugvaja. Zbog crvenog kartona u tom meču, selektor Karlos Keiroš večeras neće moći da računa na Evertonovog štopera Džerija Minu. Međutim, dobra vest je da će ga u startnoj postavi zameniti Totenhemov defanzivac Davinson Sančez koji je meč protiv Urusa propustio zbog rođenja ćerke. On će igrati u tandemu na rizičnim Džejsonom Muriljom, a po bokovima će delovati “italijani” Huan Kvadrado (Juventus) i Hose Mohika (Atalanta).


U trilingu na sredini terena su sigurni Lerma iz Bornmuta i Barios iz Zenita, a Portov ofanzivni vezista Dijaz će verovatno dobiti šansu umesto Uribea koji je bio užasan protiv Urugvaja. Naravno, najjači deo kolumbijskog tima kao i prethodnih godina je napad. Luisa Murijela će zameniti Bokin ofanzivac Edvin Kardona, a najveće nade se polažu u Hamesa Rodrigeza i Duvana Zapatu koji su obeleženi kao glavni krivci poraza od Urugvaja jer ih je protivnička odbrana pojela na terenu. Pored Murijela, šansu sa klupe će čekati Rendžersov Alfredo Morelos i talentovani Luis Suarez iz Granade.

Domaćin ima mnogo više problema u sastavu tima jer je do danas u ekipi zabeležno šest pozitivnih slučajeva na testovima za korona virus. Najzvučnije ime među njima je Ener Valensija, a ostatak su uglavnom rezervisti od kojih je samo Alan Franko igrao u Boliviji pre nekoliko dana. Ipak, Ekvador nema mnogo kvalitetnih igrača i dugačku klupu pa svaki izostanak predstavlja problem. Ekvadorci će najveće nade polagati u najmlađeg. Vezista Moizes Kaisedo ima samo 19 godina, tek tri odigrana meča u reprezentaciji, ali ih je odigrao ‘kao mator’ i ostavio sjajan utisak. Tu su i Estupinjan po levom krilu, kao i Tolukin napadač Majkl Estrada kao aduti.

Ali najveći ekvadorski adut je timski presing kojim izbijaju ionako razređen vazduh iz pluća protivnika. Tako su pre mesec dana rasturili tradicionalno tvrdi Urugvaj koji ne pamti kada mu je neko spakovao četiri gola u takmičarskim mečevima. Sa tim presingom i pritiskom na Hamesa Rodrigeza, Ekvadorci bi mogli da uvedu Kolumbijce u probleme i kazne ih kao što su kažnjavali Urugvaj i Boliviju. Stvaraju malo šansi, ali skoro da ih ne promašuju.

Nešto severnije se igra daleko manje zanimljiva utakmica u kojoj autsajder Venecuela dočekuje favorizovani Čile. Venecuela je uz Boliviju najslabija reprezentacija na kontinentu i nema ni bod posle tri kola. Čileanci imaju polovičan učinak ali su zaslužili više jer su u Urugvaju poraženi golom u 93. minutu dok su protiv Kolumbije prokockali pobedu u 91. minutu. Protiv Venecuele bi mogli sve da naplate. Dolaze u punom sastavu sa Bravom, Islom, Vidalom, Pulgarom, Oreljanom, Sančezom… Pobeda gostiju je jedini realan ishod.

JUŽNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

4. KOLO

22.00: (2,85) Ekvador (3,15) Kolumbija (2,55)

22.00: (3,35) Venecuela (3,20) Čile (2,25)

23.55: (1,30) Paragvaj (5,20) Bolivija (11,80)

23.55: (4,20) Urugvaj (3,35) Brazil (1,95)

01.30: (5,20) Peru (3,60) Argentina (1,72)



tagovi

Južna AmerikaKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara