Omar Marmuš (AFP)
Omar Marmuš (AFP)

Obrisi budućnosti drugog egipatskog faraona: Premijer liga kao obećana zemlja

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.10.24. | 11:10

Letos su Omara Marmuša želeli Notingem Forest i Aston Vila, provejava priča o Enfildu i "uskakanju u kopačke" Mohameda Salaha

Imao je drevni Egipat pregršt faraona, a fudbalski, makar za sada, samo jednog. Nema država što je omeđuju Sredozemno more sa severa, Sudan sa juga, Libija sa zapada, a Crveno more sa istoka, većeg fudbalera do Mohameda Salaha. Ali nije ovo priča o legendi Liverpula, već o momku koji bi mogao da ga zameni... Možda baš na Enfildu.

Omar Marmuš je priča rane faze sezone u ligama petice! Napadač Ajntrahta kojeg su letos bez uspeha pokušali da angažuju Notingem Forest i Aston Vila blista u Bundesligi i na nivou najjačih državnih prvenstava nema mnogo fudbalera koji mogu da pariraju njegovim brojkama.

Izabrane vesti

Čudesna vikend predstava protiv Bajerna začinjena sa dva pogotka i asistencijom u remiju 3:3, dovela je Marmuša do brojki od osam ligaških golova i četiri asistencije. U pogledu učešća u pogocima svog tima samo je Robert Levandovski izjednačen sa deset postignutih i dva nameštena. A opet, Leva je učestvovao u 12 od 28 golova Barse, a Marmuš u 12 od 14 pogodaka frankfurtskog kluba.

Ne čudi što evropski klubovi usmeravaju radare ka Dojče bank parku gde je bio neuhvatljiv za odbranu Bajerna. Jeli su Rafael Gereiro, Dajo Upamekano i ostali Bavarci prašinu za 25-godišnjakom koji bi mogao ozbiljno da napuni kasnu Orlova. Naime, u ugovoru do 2027. godine ne postoji izlazna klauzula, ali Egipćanin nije nedodirljiv iako bi bez njega Ajntraht mogao samo da sanja trenutnu treću poziciju na tabeli.

Bundesligaš prema informacijama nemačkog Sky Sporta želi da produži ugovor Marmušu na još godinu dana, da ga nagradi većom platom, a sebi ojača pregovaračku poziciju, možda već na zimu. Međutim, nakon neočekivanog bleska i Marmuš vaga svoje opcije, te odugovlači sa eventualnim produžetkom saradnje. Sky tvrdi da je klub koji se ozbiljno zainteresovao za nekdašnjeg igrača Volfsburga upravo Liverpul.

Kako je Mohamed Salah najavio da igra poslednju sezonu na Enfildu, nije isključeno da bi Enfild mogao da dobije drugog egipatskog Faraona. Iako Marmuš ne igra na desnom krilu, već dejstvuje prevashodno kao špic, drugi napadač, pa i levo krilo, trkom i realizacijom prilično podseća na Salaha sa kojim ima prilično dobar odnos.

"U kontaktu smo. Odnosi između egipatskih igrača u Evropi su veoma dobri. Pokušavamo da podržimo jedni druge znajući da tranzicija iz Egipta u Evropu nije laka. Salah je uspeo da postane jedan od trojice najboljih igrača na svetu. To me inspiriše i pred mene postavlja izazov da i ja pokušam da učinim nešto slično", pričao je svojevremeno Marmuš.

Samopouzdanja mu očigledno ne manjka, kao ni fudbalskih kvaliteta za najkvalitetniju ligu današnjice. Oduvek je Premijer liga u Marmušovoj glavi bila konačno odredište, cilj kojem se stremi i koji više nije tako daleko.

Krenuo je od egipatske Vadi Degle pre osam godina, u međuvremenu išao gore-dole kroz nemački fudbal. Od drugog tima Volfsburga i igranja četvrtog ranga u sezonama 2017/18 i 2018/19, do prvog kontakta sa Bundesligom u dresu Vukova, pa povratka u drugi tim i četvrti rang. Ispostavilo se da je pozajmica u Sankt Pauli vredna 100.000 evra iz januara 2021. godine bila pravi potez. Donela mu je konstante nastupe u Cvajti, potom još jednu pozajmicu u Štutgart i tada su Marmušu počela da se otvaraju vrata Bundeslige.

Kada vide šta danas radi Marmuš, u Volsburgu verovatno udaraju glavom u zid jer dozvolili da Egipćaninu leta 2023. godine istekne ugovor. Nisu znali da ga koriste, za razliku od Dina Topmelera čiji se dolazak u Ajntraht gotovo poklopio sa Marmušovim.

"Teško ga je čuvati zbog njegove brzine i sposobnosti da napada dubinu. Može da vam se prikrade iz neposredne blizine, odigra savršenu loptu. Pravi mnogo problema rivalima", kaže Toplemer, dok je njegov rast septembra 2023. godine predvideo sportski direktor Orlova Markus Kreše: "Omar je već pokazao da je spreman za Bundesligu, ali istovremeno, pred njim je ogroman prostor za napredak."

Koliko je prostora bilo, pokazuje komparacija brojki u prethodnim sezonama. U takmičarskoj 2022/23 odigrao je 33 utakmice, postigao pet i namestio jedan gol, prethodne sezone na 29 nastupa isporučio 12 pogodaka i šest asistencija, dok u tekućoj na samo šest ligaških mečeva ima osam golova i četiri asistencije. Više od njega u najjčih pet liga postigli su samo Levandovski i Haland.


tagovi

Omar MarmušLiverpulAjntrahtZimski prelazni rok 2025

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara