Sergej Barbarez (©Reuters)
Sergej Barbarez (©Reuters)

Barbarez debituje pred navijačima u BiH: Voleo bih napasti Nemce sa četvoricom

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.10.24. | 13:55

Novi selektor posle četiri gostovanja konačno u ulozi domaćina

Kada je Ivajlo Petev tokom svog mandata izborio plasman u A diviziju Lige nacija, delovalo je to euforično u BiH javnosti, ali se nakon nekog vremena počelo postavljati pitanje "da li je to preveliki izazov?".

Aktuelni selektor Sergej Barbarez ima težak zadatak u grupi sa Nemačkom, Holandijom i Mađarskom. Dosad je osvojen jedan bod u remiju sa Mađarskom (0:0), posle čega je usledio ubedljiv poraz od Holandije (2:5). Svesna je javnost u Bosni i Hercegovini da će biti teško i u narednim utakmicama. Prvo će Zmajevi u petak na Bilinom polju u Zenici ugostiti Nemačku, a onda tri dana kasnije i Mađarsku.

Izabrane vesti

Okupio je selektor Barbarez reprezentativce u nameri da se što bolje pripreme za predstojeće utakmice. Pokušao je nekadašnji golgeter Bundeslige da svoj premijerni trenerski mandat počne tako što će osvežiti ekipu. Napravio je dosta promena, ali je u četiri utakmice upisao čak tri poraza uz pomenuti remi sa Mađarima. I na najnovijem spisku nalaze se imena kojih dosad nije bilo. Defanzivac Osijeka Nail Omerović, te brzonogi ofanzivac banjalučkog Borca Enver Kulašin...

Očigledno Barbarez ne robuje imenima pa pokušava da okupi fudbalere kojima je želja nastupa za reprezentaciju veća od ličnog interesa. Mada, kako se god okrene, deluje da je igranje u A Ligi nacija zaista prevelik zalogaj za reprezentaciju koja ima samo jedan nastup na velikim takmičenjima i već odavno ne predstavlja ozbiljno ime na fudbalskom evropskom nebu. Zbog svega toga, BiH je autsajder u ovoj grupi.

"Ne postoji trener koji će reći da će igrati defanzivno. Kada igramo protiv Italijana, Engleza i Mađara u gostima, to je druga priča, ali kada igramo kod kuće drugačije je. Ovo su velesile, neki igrači i tri koplja ispred naših, ali igramo kod kuće. Atmosfera je bitna. Čitao sam i njihove članke gde su isticali da je ovo Sergejeva prva utakmica na domaćem terenu. Moramo biti spremni psihički. Moramo znati naše ciljeve, sve to igra korak po korak i samo tako možemo nešto i napraviti. Plan postoji i jedino ako budemo realni možemo doći do nekog cilja", istakao je Barbarez uoči utakmice sa Nemačkom.

Dotakao se selektor BiH i duela sa Mađarima.

"Mene kao fudbalera bi zadovoljile dve pobede, ali me može zadovoljiti i idući korak. Znamo ko su Nemci i kako će igrati. Oni s kim god da igraju - igraju isto. Nema tu nekog orijentisanja prema protivniku. Tako rade sve velike selekcije. Mađari nas moraju dobiti da zadrže status u A diviziji i biće teško. Voleo bih da igram sa četiri napadača, gledali smo Nemce koji napadaju sa šest igrača, ali moramo biti realni. Malo je teže napasti njih tako, Kolašinac zna kako je igrati protiv njih, nisam odavno uživao u utakmici kakvu je Atalanta odigrala protiv njih (Leverkuzen). Moramo biti pribrani i to je jedini pravi put”.

Za Barbareza će ovo biti prva utakmica na domaćem terenu.

"Volim Zenicu, obožavao sam da igram tamo, naježim se kada se setim toga i ponosan sam zbog svega. Volim ovu državu kakva god bila i kakve probleme imala. Juče smo bili u Zenici, namerno sam želeo da vidim stadion i kamp. Iz šale kažem: ‘Zenica je ista kakva je bila kada sam ja igrao’. To je bila najlepša emocija za mene i najlepše vreme koje sam proveo. Sjećam se utakmice protiv Belgije i slika tribina, punije možda nikada nisu bile. To je nešto prvo što dođe. Svaka utakmica je bitna, pa i protiv Mađarske prijateljska kada je blato bilo. Živim tu emociju i to volim", jasan je Barbarez.



tagovi

Fudbalska reprezentacija BiHSergej BarbarezLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara