Terzić ima specijalca što može da zaustavi Vinisijusa, Žuti zid moli Džejdona za malo magije

Vreme čitanja: 8min | sub. 01.06.24. | 14:49

Jedan od ključnih duela mogli bi da vode Džan i Džud; da li Ančeloti čini nepravdu Lunjinu i izaziva sudbinu?

Tačno 4.025 dana Borusija iz Dortmunda i armija njenih navijača čekali su ovaj dan. Punih 11 godina nakon poraza od Bajerna, Milioneri su ponovo u finalu Lige šampiona. Vraćaju se na mesto gde su tugovali - na londonski Vembli - rešeni da ovoga puta ponoć dočekaju polivajući se pivom umesto suzama i ispijajući šampanj. Iz ondašnje garniture tu su Marko Rojs i Mats Humels, i dalje kao prvotimci, odnosno Nuri Šahin i Sven Bender, sada kao deo stručnog štaba Edina Terzića.

"Želimo da napravimo nešto veliko. I mislim da smo spremni za to", kazao je sportski direktor Borusije Sebastijan Kel. "Imamo priliku da ispišemo istoriju. Ovo finale ne može da se poredi ni sa čim".

Izabrane vesti

Niko Šloterbek bio je pun samopouzdanja poslednji put pred medijima: "Ceo svet nas gleda. Verujem da imamo šta da pokažemo. Uživaćemo pre svega i nadam se da se nećemo uplašiti imena Reala".

Na tribinama će biti 90.000 ljudi. Kraj malih ekrana na stotine miliona, pošto direktan prenos ide u više od 100 zemlja sveta. Za Dortmund ovo je zaista jedan od 'onih dana' što će istorija zauvek knjižiti, kako god da bude okončan. Za Real, utisak je, još jedan radni dan 'u kancelariji'.

Ili ipak ne?

"Finale Lige šampiona je najvažnija i najopasnija utakmica. Morate da uživate što ste tu, ali onda od prvog minuta počinjete da brinete: šta ako nešto krene naopako? Strah je uvek prisutan. Izgubiti takvu utakmicu veoma je teško. Toliko smo blizu uspeha da se pomalo plašim", otvoren je bio Karlo Ančeloti.

Uloge su jasno raspodeljene još onog dana kad je Borusija priredila ozbiljno iznenađenje u Parizu, odnosno 24 sata kasnije, pošto je Kralju glavu s Bajernovog panja sklonio Hoselu. U poslednji čas. Još tad su mnogi konstatovali kako odavno nismo imali ovako veliki kvalitativni jaz u nekom finalu Lige šampiona.

Uostalom, to i matematika potvrđuje: Realov igrački kadar procenjen je na preko 1.000.000.000 evra; Borusijin na 465.000.000!

Ali kako ne mogu svi igrači na teren - a i nije sve u brojkama, koliko god moderni fudbal vukao ka toj stranputici - verujemo da bi fudbalska magija mogla da nam priredi uzbudljiv okršaj.

Počevši od taktičkog, trenerskog, pa do onog što će doći neplanirano, na otvorenom 'bojištu', kao epilog mašte, kreacije i individualnog nadahnuća pojedinaca.

Edin Terzić i njegovi asistenti pronašli su dobitnu kombinaciju u finišu sezone kada je sastav u pitanju. Borusija izgleda sigurno pozadi, dosta stabilno na sredini, potentno u napadu. Uostalom, činjenica da nije primila gol od Pari Sen Žermena (1:0, 1:0), odnosno da je Čolovom Atletiko Madridu dala čak četiri (4:2), valjda najbolje potkrepljuje ove reči.

Otuda ne postoji nijedan jedini razlog da Terzić bilo šta promeni u odnosu na ekipu koja je odigrala poslednje tri utakmice u elitnom takmičenju. Dakle: Kobel - Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Džan, Zabicer - Sančo, Brant, Adejemi - Filkrug.

Gregor Kobel trenutno važi za jednog od najboljih golmana u Evropi. Švajcarac maltene nije napravio grešku ove sezone, a dobro je poznato kako je branio protiv Pariza. Da li je prednost u odnosu na rekonvalescenta Tiba Kurtou koji je najavljen od starta? Veliko je pitanje. Ono što upada u oči jeste različito rezonovanje jednog starog trenerskog vuka Karla Ančelotija i, primera radi, njegovog mlađeg kolege Ćabija Alonsa.

Alonsu je kroz uvodnu fazu Lige Evrope branio rezervni golman Matej Kovarž. Očekivalo se kako Verkself bude bliže završnici tog takmičenja da će Lukas Hradecki nazad među stative, međutim Španac je čak i finalu ostao veran Čehu i tako ga maksimalno ispoštovao.

Bez obzira na sva čuda što je napravio i protiv Mančester Sitija i protiv Bajern Minhena, Andrej Lunjin se večeras seli na klupu.

"Zna se ko je prvi golman Reala", izjavio je Karleto i otklonio do juče možda i najveću dilemu oko sastava.

Karmički efekat?

Možda ga bude. A može biti i da će italijanski trenerski genije po ko zna koji put pokazati kako je nenadmašan u svom poslu i procenama.

Ako možemo da govorimo o najmanjoj razlici u kvalitetu između ova dva tima, onda je on definitivno u poslednjoj liniji. Koliko god ružnih reči bilo izrečeno na račun Matsa Humelsa poslednjih meseci, njegova klasa i dalje je neosporna. U ovakvoj utakmici samo jedan 'bekenbauerovski' pas, poput onog za Julijana Branta u sudaru sa Atletikom, mogao bi da zabašuri očite brzinske nedostatke zbog kojih prvak sveta iz 2014. više ne može da igra na najvišem nivou. I ne samo da ponešto zabašuri, moguće i da odnese prevagu. Jer Real tako kvalitetnu loptu iz poslednje linije nema...

Niko Šloterbek prečesto je bio najslabija karika u odbrani Borusije otkako je stigao na Vestfalen. Pa opet, Terzić mu veruje više nego Niklasu Zileu, čija kilaža ozbiljno počinje da zabrinjava.

Šloterbek jeste sklon kiksu, ali se ove sezone dosta popravio. Pre svega u pasu. Ima dobru levu nogu, ume da opali sa distance kada mu se ukaže prilika, a veoma je dobar i u skoku u protivničkom šesnaestercu.

Ono što može da bude njegov problem jeste igra 'na zemlji' sa spretnim driblerima Reala...

Na kraju, može biti dosta smelo izrečeno, međutim čini se da bi bekovi Borusije mogli da imaju značajno veći efekat na utakmicu od bekova Reala. Jan Matsen doslovno je eksplodirao od dolaska iz Čelsija i biće ozbiljna pretnja po levoj strani, dok Norvežanin Julijan Rajerson spada u najspremnije igrače današnjice. I sada verovatno još hrabrije: Rajerson je igrač koji ima kapacitet da makar prepolovi Vinisijusov uticaj na levom boku.

Nekadašnji igrač Union Berlina nikada i karijeri nije igrao velike utakmice kao ove sezone, ali snašao se izuzetno. Ima 'dupla pluća', ozbiljan rad nogu, ako treba ume i da 'ugrize' protivnika - samo da ga ne prođe. Drzak je, oštar u duelu i pokušaće od starta žestoko da uđe u Vinija. Pa i u glavu mu. Ukoliko sudija Slavko Vinčić dozvoli Rajersonu da da bude svoj, Brazilac bi lako mogao da ispadne iz ritma. Pre svega zbog nervoze.

Poznajući njegovu narav i karakteristike Julijana Rajersona, biće to okršaj na koji treba obratiti posebnu pažnju...

Uz brzinu tandema Brazilaca (Vinisijus - Rodrigo), za koju će Milioneri teško pronaći lek, najveća prednost Reala leži u veznom redu. Fede Valverde, Toni Kros, Eduardo Kamavinga, plus Džud Belingem.

Svaki klasa za sebe.

Dortmund tu mora da pokuša da isparira sa Marcelom Zabicerom, Emreom Džanom i Julijanom Brantom. Objektivno gledano, radi se o igračima daleko slabijeg kvaliteta. Ono što može da bude adut nemačkog sastava, jeste činjenica da veoma dobro poznaju Belingema. U njegovom štopovanju veliku ulogu mogao bi da ima iskusni Džan. Nekadašnji član Manšafta često se spušta nisko, organizuje napade iz poslednje linije, pravi trojku sa Šloterbekom i Humelsom, pa će mu sigurno padati i da ostaje na Belingemu.

Nije čak isključeno da mu to bude i striktni zadatak...

Kada je kreativnost u pitanju Borusija će se oslanjati na posrnulog Džjedona Sanča (u pokušaju da se vrati) i Julijana Branta. Sančo ima magiju u nogama, samo što je ostala negde zarobljena otkako se preselio u Mančester; ako bi on bio na nekadašnjem nivou, iz prvog mandata u Bundesligi, Ferlan Mendi bi imao ozbiljne muke sa njim. I to bi značajno povećalo šanse nemačkog predstavnika da dođe do titule.

Brant nije igrač najviše klase, odavno je 'udario u plafon'. Za njega nije bilo mesta ni u ovom renoviranom, podmlađenom sastavu što je Julijan Nagelsman izdiktirao za EURO; cena mu pada i nikada neće igrati u većem klubu od Borusije. Ali kako Terzić boljeg nema za poziciju između dva krila, jasno je da će nekada jedan od najvećih nemačkih talenata početi.

To što je uigran sa većinom ovih momaka, što je tu već pet godina i što oseća dres na pravi način, čini ga za 20 odsto boljim igračem.

Ono što Karlo Ančeloti drži na klupi - pravog, klasičnog centarfora, i koristi ga samo kad zagusti - biće jedan od glavnih aduta Borusije. Niklas Filkrug, jasno. Napadač starog kova - skače, udara laktovima, gradi se sjajno, puca odmah iz prijema. Pa ako momci u žutim dresovima, kao protiv PSŽ-a, uspeju da mu pripreme makar tri šanse, on će gol postići.

Za mnoge Karim Adejemi je najmanje važan šraf u ovoj ekipi Dortmunda. To je, međutim, daleko od istine. Ono što je mladi Nemac odigrao u dvomeču sa Parižanima, u oba pravca, pomažući da se sačuva Usman Dembele, najbolje je izdanje njegove karijere.

Adejemi ima sličan problem kao Liroj Sane - voljni momenat. Kad mu se igra fudbal, narodski rečeno, malo je boljih od njega. Ali zato kad ustane na levu...

Taj voljni momenat makar večeras ne bi smeo da izostane u toj šašavoj glavi. Pa ako bude tako, onda će jedan od najiskusnijih na terenu - Dani Karvahal, biti na ozbiljnom ispitu.

Kao i uvek u ovakvim situacijama, kada se sastaju dva - uslovno rečeno - neravnopravna rivala, mnogo toga mora pod 'ako' da bismo makar na papiru imali uzbudljiv okršaj.

I onda ona čuvena: da bi se iznenađenje dogodilo, moraćemo da vidimo najbolji Dortmund i slabo izdanje Reala...

Jeste fraza, ali i velika istina.

Ako povratak Kurtoe na gol ne podvedemo pod iznenađenje, Ančeloti će se osloniti na očekivane snage od starta. Uz pomenute bekove, četvorku u odbrani popuniće Antonio Ridiger i Naćo. Dobro znamo kako je Ridiger čuvao Erlinga Halanda... Teško da će slično pokušavati sa 'ruralnim' i namazanim centarforom poput Filkruga, jer mogao bi gadno da prođe.

O vezi nema šta posebno da se doda - teško da neko trenutno ima bolju. A ako je i bilo nekih nedoumica oko toga da li će Rodrigo da startuje posle spornih izjava, više ih nema.

Kad naposletku podvučemo crtu, ispod dođu, logično, klupe. E, tu je Real nedodirljiv za Borusiju. Verovatno polovina igrača koji će večeras čekati šansu da uđu, imalo bi mesta u startnih 11 Borusije.

Počevši od Luke Modrića, preko Edera Militao, do Braima Dijaza i Lukasa Vaskeza.

Terzićev najveći adut sa klupe za rezerve, bez dileme, biće čovek koji igra poslednju utakmicu za Borusiju - Marko Rojs. Sebastijan Ale potpuno je van forme, a malo u poslednje vreme igra i Donjel Malen. Iznenađenje bi mogao da bude mladi Englez Bajno Gitens.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara