Real (©Reuters)
Real (©Reuters)

Samo su smrt, porez i pobeda Španaca u finalu evropskog kupa sigurne stvari

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.06.24. | 09:29

Klubovi iz Primere imaju neverovatan niz od 23 dobijena finala međunarodnih kupova od 2001. do danas

Jednom je legendarni Gari Lineker ispalio rečenicu da je fudbal igra u kojoj su 22 igrača na terenu, a na kraju uvek pobede Nemci. Vremena su se od tad promenila, Nemci nisu baš tolika sila, sada su primat preuzeli Španci. I ne samo zbog toga što je Real Madrid sinoć u finalu Lige šampiona pobedio Borusiju Dortmund.

Već zbog činjenice da su španski klubovi postali gazde međunarodnih kupova. Kada je sinoć Real „prevario“ Dortmund (2:0) u utakmici u kojoj je 70 minuta bio slabiji tim, lansiran je nestvaran podatak: od 2001. godine do danas španski klubovi su igrali 23 finala tri evropska kupa i svako su dobili! Naravno, ne računa se onih nekoliko mečeva gde su Španci igrali sa Špancima...

Izabrane vesti

Ispada da su samo smrt, porez i pobeda klubova sa Pirinejskog poluostrva u evro finalima sigurna stvar.

Poslednji Španac koji je završio finale bez podignutog pehara bila je Valensija 2001. godine kada je u borbi za „ušati“ trofej pobedio Bajern. Nakon toga, u Ligi šampiona i Ligi Evrope ređale su se samo pobede. Liga konferencije, izgleda, još im nije dovoljno zanimljiva.

Naravno, najviše pobeda u finalima pripada Real Madridu – sedam. Ali, nije sam na tom tronu. Sa njim ga deli Sevilja, nekada pretplaćena na pehar Lige Evrope, koja je takođe sedam puta slavila u utakmici za trofej. Barselona je stala na četiri, Atletiko Madrid na tri, a Valensija i Viljareal su po jednom bili pobednici evropskog finala.

Najviše puta od Španaca su stradali Englezi – devet puta. A, slede ih – Španci! U četiri navrata su klubovi iz Primere igrali međusobno za evropski trofej. Neko je morao da izgubi... Italijani su isto četiri puta ostali kratki za trofej, Nemci i Francuzi po dva, a po jednom Portugalci i Ukrajinci.

Sve kada se sabere, klubovi iz Španije su najuspešniji u istoriji evropskih kupova, jer su osvojili 66 trofeja. Italijani stoje na 50, Englezi na 48, Nemci na 32, a onda idu Holanđani sa 16.


tagovi

Real MadridLiga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara