©MN Press
©MN Press

Partizan kao Flojd iz Nacionalne klase: Nekako dobio etapu, ali teško će u trci daleko dogurati

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.07.24. | 22:58

Napredak kao „domaćin“ dugo odolevao u Humskoj, imao šansu da pobedi, ali crno-beli slave Mateusa Saldanju i njegov pogodak u nadoknadi – 1:0

Svako ko smatra da je Partizanov najveći problem struka pojma o fudbalu ili prilikama u Humskoj nema. Otišao je Igor Duljaj, pa se ništa drastično nije promenio. Pomerio se Albert Nađ i opet nema boljitka. Čak ni sa Aleksandrom Stanojevićem, koji se tokom premijere novog šampionata nervirao možda više nego na nekim utakmicama prethodnog mandata. Sa igračima koji su mu na raspolaganju (i koje su imali prethodnici) crno-beli izgleda ne mogu bolje što se izdanja tiče. Niko neće suditi o knjizi na osnovu korica, međutim, ono što je viceprvak države pokazao tokom premijere sa Napretkom ne obećava da bi mogao da bude konkurent u trci za titulom, iako je kasnim pogotkom Mateusa Saldanje osvojio tri boda – 1:0 (0:0).

Očekivala se nova energija, entuzijazam, osmeh na licu, borba, agresivan pristup, a Partizan je kao gost u svojoj kući ličio na dete koga roditelj gura da se igra sa starijim dečacima u parku. Preplašeno, bez trunke vere u sebe i bez ikakve ideje da usmeri tok susreta na stazu koja mu odgovara. I tako sve do nadoknade kad je Brazilac iskoristio kombinaciju rezervista, Mateje Stjepanovića i Bibarsa Natha. Da obraduje Grobare do tog trećeg minuta posle 90 zabrinute igrom. Ova pobeda će ih krakotrajno obradovati, ali se čini da nekog velikog razloga za zadovoljstvo nemaju.

Izabrane vesti

Dešavanja iz druge utakmice početnog kola Mozzart Bet Superlige mogu se opisati rečenicom iz filma „Nacionalna klasa“, kad se tokom vožnje Branimira Flojda Mitrovića sa razglasa začuje glas debeljuce, zaduženog da vodi program: „Dragi gledaoci, ali on je stao“. Baš tako je usporio i Parni valjak posle furioznih pet minuta u kojima je imao dve izgledne prilike (Aleksandar Šćekić uzdrmao prečku, a pogodak Alda Kalulua intervencijom nogom sprečio Vladimir Savić). Umesto da bude furiozan, kako je navikao navijače tokom pređašnjeg Stanojevićevog boravka, toliko je usporio da je većim delom bio negledljiv. Nije pomoglo ni što je šef stručnog štaba rotirao pozicije krilima, Kaluluu i Nemanji Trifunoviću, jer je glavni problem „domaćina“ u prvom delu bila totalna nezainteresovanost Goha, naslonjena na odsečenost Mateusa Saldanje.

Mada je impuls agresinvosti na sredini terena dao Kervin Arijaga, čak ni novajlija iz Hondurasa nije uspeo da razmrda usnuli tim, pa je njegovo proigravanje Trifunović upropastio lošim prijemom, da bi Partizanov bonus skromnu partiju začinio nešto kasnije kad je iz povoljne pozicije jedva „dodao“ loptu u ruke golmanu Saviću. Šćekić ni toliko.

Dodatni razlog što su crno-beli izgledali kao da igraju pod anestezijom je dobra postavka Napretka. Goran Stevanović je sjajno pročitao otakle bi mogla da preti opasnost njegovom timu, zatvorio Saldanju, ograničio Kalulua, smanjio utiucaj Goha na minimum i dobio osnovu da iz čvrste odbrane, kojom je autoritativno komandovao Jovan Marinković, gradi akcije. Čak je bilo situacija kad su Kruševljeni komotno loptu iznosili od svog do tuđeg kaznenog prostora, ulazili u njega, pretili udarcima glavom Mateje Bubnja i Dragana Čubre, ali nisu uspeli da matiraju Aleksandra Jovanovića.

Plavi Stevanović se oslonio na iskustvo kapitena Nebojše Bastajića, kreaciju novajlije iz Spartaka, Miloša Tošeskog, nekoliko puta je Nikola Karaklajić razgrnuo odbranu favorita i Čarapani su delovali opasnije nego što je kazivao rezultat.

A on se nije menjao ni posle dve Stanojevićeve ofanzivne izmene. Povukao je na klupu ovog petka neupotrevljeve Šćekića i Goha, poslao na teren Nemanju Nikolića i Gajasa Zahida i kad se očekivali da dodatno pritisne rivala, ispostavilo se da je bolje šanse imao Napretak. Blagodareći najprepoznatljivijem fudbaleru ovog tima, Nebojši Bastajiću. Najpre je kapiten savio „kiflu“ koja bi nahranila senzacije gladne Crvene da se paradom nije istakao Jovanović; potom i nešto skromniji, ali iz dobre pozicije, šut pokraj stative. Taman da pokaže koliko Napredak može da bude opasan.

Partizan je dugo bio maltene bezopasan. I sa novim licima u liku Zahida i Nikolića, kasnije Severine, Stjepanovića i Natha. Kako je igrao svedoči detalj iz 60. minuta kad je priliku da puca iz slobodnog udarca dobio – Nikola Antić!? Na osnovu čega? I nije (samo) levi bek kriv. Daleko je veća odgovornost na onima ispred što su potrošili dosta vremena na odigravanja prvom do sebe, u telo igrača, a ne u prostor, bez ikakvog smisla kako da se nadmudri nominalni domaćin.

Nadali su se Grobari, stacionirani na južnoj tribini prvi put posle 420 dana, da bi situacija mogla da se promeni u korist njihovih miljenika posle iskljulčenja Tošeskog (faul nad bonusom Vukašinom Đurđevićem na sredini terena), ali napredak su dočekali tek u smiraj meča u kome ništa specijalno nisu pokazali. Kao što nije ni Flojd, kad mu se ukazala prilika da konačno pobedi u trci, posle odustajanja Slaveta Vuksanovića. Pukla mu je guma, a Partizan je izgledao kao Dragan Nikolić, sklon improvizaciji, da vozi na felnama.

Nekako je dobacio do cilja. Na gurku, na štos, na vic, na rezerviste, ali je suština da trokira. Navijači su odavno locirali zbog koga i čega. A pošto promena u klubu neće biti, možda će uslediti u ekipi. Ova ne obećava. Čak ni kad se pobedi.

NAPREDAK - PARTIZAN 0:1 (0:0)

/Saldanja 90+3/

Beograd.

Stadion Partizana.

Sudija: Novak Simović.

Žuti karton: Vukajlović (Napredak)

Crveni karton: Tošeski (Napredak) u 67. minutu.

NAPREDAK: Savić 7 – Čubra 6,5, Marinković 7, Bukorac 6, Vukajlović 6,5 – Krstić 6,5, Tošeski 5,5, Karaklajić 6 - Bastajić 6,5 (od 77. Šarić -), Stoiljković 6 (od 71. Ignjatović 5,5), Bubanj 6.

PARTIZAN: A. Jovanović 7 – Đurđević 6, Marković 6, Mujakić 6, Antić 5,5 – Šćekić 5,5 (od 46. Zahid 6), Arijaga 6,5 (od 71. Natho 6,5) – Trifunović 6 (od 71. Stjepanović 6), Goh 5 (od 46. Nikolić 5,5), Kalulu 5,5 (od 60. Severina 5) – Saldanja 6,5.

Igrač utakmice: Aleksandar Jovanović (Partizan) 7.

SUPERLIGA, 1. KOLO

Petak

Radnički 1923 - Železničar 2:3 (1:3)

/Jovanović 29ag, Mitrović 53ag - Knežević 3, Grgić 15, Romanić 45+3/

Napredak - Partizan 0:1 (0:0)

/Saldanja 90+3/

Subota

20.00: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Jedinstvo Ub (18,0)

20,00: (1,75) Čukarički (3,60) Radnički Niš (4,90)

20,00: (2,30) Mladost Lučani (2,30) OFK Beograd (3,25)

Nedelja

17.30: (2,15) Novi Pazar (3,35) Spartak Subotica (3,45)

19.30: (1,48) TSC (4,30) IMT (7,00)

19.30: (5,60) Tekstilac (3,70) Vojvodina (1,65)



tagovi

FK PartizanNapredak KruševacMozzart Bet SuperligaMateus Saldanja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara