Otkrivene Barselonine tajne: Kako je izgledala ponuda za Nejmara, zašto su izabrali Dembelea pre Mbapea, koga je tražio Mesi...

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.11.20. | 12:12

Brazilac bio na 20.000.000 od povratka na Kamp Nou

Koliko je trajala saga oko Nejmarovog prelaska iz Barselone u Pari Sen Žermen leta 2017. godine, još duže traje sapunica oko njegovog povratka na Kamp Nou.

Katalonci su prvo bili ogorčeni na Brazilca što im je okrenuo leđa i odabrao da se preseli u Pariz, ali su mu ubrzo oprostili. Pokajao se i Nejmar, pa je posle dve godine na Parku prinčeva poželeo da se vrati na Kamp Nou. Barselona je vrlo brzo ukapirala da joj je Nejmar neophodan i dobila je od njega zeleno svetlo da pregovara za povratni transferi.

Izabrane vesti

Problem je bio Pari Sen Žermen, koji nije želeo tek tako da se odrekne najskupljeg igrača u istoriji fudbala za kojeg je platio astronomsku klauzulu od 222.000.000 evra. Barselona nije mogla da plati ni približnu sumu pomenutoj...

U leto 2019. lomila su se koplja, Barselona je pokušavala da vrati Brazilca, ali je on na kraju ostao u Parizu. Mnogo spekulacija i tračeva je izašlo u javnost tog leta o detaljima pregovora, a sada prvi put o tome javno govori neko ko je bio direktno uključen u celu priču.

Havijer Bordas koji je nedavno dao ostavku na potpredsedničku funkciju u administraciji Đozepa Marije Bartomeua je sada javno progovorio o dešavanjima iz leta 2019. godine.

„Ponudili smo Pari Sen Žermenu 110.000.000 evra plus Todiboa plus Rakitića plus pozajmicu Dembelea. Oni su tražili 130.000.000, Todiboa, Rakitića i transfer Dembelea. Nejmar je bio na 20.000.000 evra od povratka na Kamp Nou. Nejmarov otac je rekao da će on lično platiti 20.000.000 evra koji nedostaju, stavio je PSŽ pod pritisak, ali se posao na kraju nije završio. Nejmar je tada čak zvao mog prijatelja koji ima vilu u Barseloni da ga pita za iznajmiljivanje. Toliko je bio ubeđen u povratak... U toj vili danas živi Grizman“, kaže Bordas.

On je otkrio i da je Barsa želela Mbapea kada je Nejmar otišao.

„Mogli smo da ih dovedemo obojicu. Dok smo radili na dovođenju Dembelea, pozvao nas je menadžer Mingela i rekao nam je da možemo da dovedemo Mbapea. Pričao sam sa predsednikom Bartomeuom i on je dao zeleno svetlo da izvidimo situaciju. Pozvao sam Mbapeovog oca i on mi je rekao da igrač sigurno neće u Real jer su tamo u tom trenutku bili Ronaldo, Bejl i Benzema i da je uzbuđen zbog mogućnosti da u Barseloni zameni Nejmara. Čak je i predsednik Monaka bio za opciju da igrač ode u Barselonu kako ne bi pojačavao direktnog rivala PSŽ. Za 100.000.000 evra smo mogli da završimo transfer... Međutim, tadašnji direktor Robert Fernandez je preferirao Dembelea pre Mbapea, a Pep Segura ga je podržao. Njihovo objašnjenje je bilo da Mbape više igra za sebe, a Dembele više za ekipu. A pošto nam je više bilo potrebno krilo umesto Nejmara nego finišer poput Mbapea, Robert se odlučio za Dembelea. Ipak, pokušali smo poslednjeg dana prelaznog roka da dovedemo i Mbapea. Nije bilo izvodljivo jer je već imao dogovor sa Pari Sen Žermenom.

Ni tu nije kraj iznošenja nepoznatih detalja u javnost. Bordas otkriva da je Barsa umesto Erlinga Halanda izabrala Kevina Prinsa Boatenga?!

“Istina je, mogli smo da dovedemo Halanda, ali nismo to uradili jer su mi rekli da on nije igrač za Barselonu. I doveli smo Boatenga... Razumem da je Bartomeu ignorisao sve te savete ostalih članova kluba, ali je napravio neke grozne odluke poput Halanda i Boatenga. Svi znamo kako se to završilo i kakvu je priliku Barselona propustila”, otkrio je Bordas.

Bivši potpredsednik otkriva da je Barselona mogla da dovede i igrače poput Alvara Morate ili Fernanda Toresa, ali da je odbila. Nije htela ni Kurtou kojeg je Bordas predlagao.

„Hteo sam Kurtou, ali je cela priča iscurila u medije. Katalonska štampa ga je imala na naslovnicama i on je bio ljut zbog toga. Pitao me je ko je otkucao priču novinarima, a ja nisam znao. Na kraju smo potpisali Ter Štegena za kojeg je Zubizareta bio u pravu“.

Bordas je otkrio i šta se dešavalo sa Luisom Suarezom koji je letos napustio klub kao žrtva čistke. Ipak, izgleda da Urugvajac nije bio tako nevinašce kao što je izgledalo u prvi mah...

„Suarezu je ponuđen produžetak ugovora na dve godine, ali je on tražio ugovor na čak četiri godine. To bi značilo da bi ostao u klubu do 37. godine sa velikim ugovorom. Uprava je pričala sa Kumanom i tada je doneta odluka da Suarez napusti klub“.

Postojala je ideja da prvog čoveka sportskog sektora Roberta Fernandeza zameni tročlana komisija u kojoj bi bili Monći, Đordi Krojf i Tjeri Anri.

„Pričao sam sa svom trojicom i oni su se složili da dođu. Imali su ogromno međusobno poštovanje i mislim da bi bili sjajan tim. Međutim, Bartomeu je više verovao Seguri koji je bio zaštitinik La Masije i tako je je i ta priča propala“.  

Bordas je pričao i o Mesiju kojem ugovor ističe na kraju sezone.

„Ostanak Mesija zavisi od toga kako on vidi tim. Ako proceni da je to tim sa kojim može da se pobeđuje, ostaće u Barsi. Uvek je imao poštovanje prema odlukama kluba. Da li je nekada tražio pojačanja? Jeste. Želeo je da vratimo Nejmara“.

Kada se vidi kakve je poteze Barselona vukla prethodnih godina, nije ni čudo što je sve došlo na naplatu...


tagovi

Kilijan EmbapeNejmar

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara