©AFP
©AFP

Opsednut fudbalom i najbolja osoba: Za Kansela drugi otac, Feliks tu za njega do kraja života

Vreme čitanja: 7min | čet. 19.09.24. | 09:22

Bruno Laž je čovek koji 24 časa živi fudbal

Najbolji trener nije uvek onaj koji je najbolji taktičar, neko ko najbolje poznaje fudbal, razume se u teoriju i sisteme igre. Najbolji trener je onaj koji uspe da izvuče najbolje iz svojih igrača. Bez obzira na formaciju ili filozofiju igre. To je verovatno i najteži zadatak. Da bi u tome uspeo on mora poseduje različite veštine, pre svega one ljudske. Da pronađe način da zaradi poverenje onih od kojih zahteva da usvoje njegove principe, da poznaje njihove unutrašnje vrline i mane, a nakon toga i da im pronađe pravu ulogu na terenu. Ako uspe u svemu tome rezultat će biti neminovan.

Bruno Laž je čovek opsednut fudbalom. To je najispravniji mogući opis trenera koji se drugi put vratio u svoju Benfiku, sa kojom je prvo početkom ovog veka dominirao u omladinskom fudbalu, a potom i osvojio šampionsku titulu u seniorskoj konkurenciji u sezoni 2018/2019. Radi se o treneru koji zahteva da se na njegovu posvećenost uzvrati još većom posvećenošću. Tom posvećenošću ne opterećuje igrače, već im polako kupuje pažnju, da i sami postanu svesni i uvereni da je upravo to jedini način kojim se može doći do rezultata.

Izabrane vesti

Da je tokom karijere i te kako uspevao u tome pokazuju i svedočenja mnogih njegovih bivših igrača. Svi do jednog ga izuzetno cene i poštuju, ali ne samo kao trenera posvećenog rezultatima, već pre svega kao jednu od najboljih osoba koje su sreli u svojim karijerama. Iako mu je sve vreme fudbal u fokusu, on kod svakog svog igrača želi da čuje suprotnu stranu. Kako se oseća, kako mu je porodica. Drži se stava da samo samo privatno spokojna i rasterećena osoba može da bude maksimalno fokusirana na svoje profesionalne obaveze.

Laž je suštinski navikao da bude čovek iz senke. Ne traži pažnju, ne istrčava se se senzacionalističkim izjavama u javnosti. Kada je početkom 2019. godine nasledio Ruja Vitoriju na kormilu prvog tima Benfike odlučio je da bude drugačiji od svojih prethodnika. Na utakmicama je nosio trenerku, na konferencijama za medije pričao iksljučivo o fudbalu i taktičkim detaljima, a ne kao svi ostali o nedosuđenim penalima i crvenim kartonima. Sa takvim stavom je pridobio dodatne simpatije javnosti.

To nije bio deo taktike, već deo njegove ličnosti. Radi se o čoveku koji gotovo 24 časa dnevno razmišlja o fudbalu. To traži i od svojih igrača, koje do tančina priprema za svakog protivnika. Priča se da svaku protivničku utakmicu gleda najmanje dva puta, najčešće i tri, i da je svaki put drugi segment rivala deo opsežne analize.

"On je opsednut fudbalom. Gledamo mnogo snimaka, tri dana pre utakmice, analiziramo protivnika, gledamo gde su prostori, kako pokušavaju da napadnu, da bismo mogli da se organizujemo kako ćemo se braniti i kako izvršiti pritisak na protivnika. Svako zna svoj posao i šta da radi, zahvaljujući njemu", rekao je svojevremeno u intervjuu za Atletik, tadašnji igrač Vulverhemptona Leander Dendonker.

Strateg iz Setubala najveći deo svoje dosadašnje karijere proveo je kao pomoćnik. U seniorskom fudbalu je stasavao uz Karlosa Karvaljala kojeg je pratio prvo kroz omladinske kategorije, a potom i na klupama Al Ahlija i Šefild Venzdeja. Iz njegove verne senke izašao je tek kada je postao trener Orlova. Od ekipe je u drugom delu sezone 2018/2019. tražio i dobio maksimum, a u narednoj je otišao nakon što je sezonu završio kao drugoplasirani. To nije bilo u skladu sa njegovim principima, nije uspeo da izvuče iz tima ono što je mislio da trebalo, pa je došlo do rastanka uz obostranu saglasnost.

Priliku da napravi iskorak ka karijeri dobio je na klupi Vulverhemptona u Premijer ligi, nasledivši Nuna Espirita Santa, ali se taj brak nije završio na uspešan način, iako je sezonu 2021/2022. završio na izuzetnom 10. mestu Premijer lige. Dobrim početkom je naglo podigao lestvicu očekivanja u čitavom klubu, ali nije uspeo na njoj da se zadrži, jer nije imao adekvatnu podršku od strane klupskih čelnica. Počelo je da se priča o „evropskim Vulvsima“, ali to nije bilo realno, iako je taj domet u prvoj sezoni bio vrlo blizu. Nije imao širok igrački kadar i dovoljno kvalitetnih igrača da iznesu nadmetanje u tako jakom takmičenju, što se videlo na početku druge sezone, pa je kormilo Vukova napustio već u oktobru.

Laž se nakon toga je okušao u Brazilu, na klupi Botafoga, ali je otpušten posle serije od osam mečeva bez pobede i eliminacije iz Kopa Sudamerikane 2023. godine. Karijera mu više nije išla uzlaznom putanjom, već je došlo do stagnacije, a u sličnom ritmu se kretala i Benfika, pa će njegov povratak na Luž predstavljati priliku da se obe strane vrate na nivo od pre pet godina. Povratnik na kormilo Benfike imao je uspešan start, savladavši Santa Klaru kod kuće sa 4:1, ali perod samo dve nedelje nije bio dovoljan da Laž svojim igračima usadi svoje trenerske principe. Koliko to može da pbude od pomoći igračima i stručnom štabu Crvene zvezde (18.45, TV Arena Sport) nije moguće pretpostaviti. Ali ono za šta ne postoji dilema jeste da ova Benfika još uvek nije Brunov tim, iako nema dileme da ga je u prethodna tri dana maksimalno spremio ekipu za ono što ga očekuje na beogradskoj Marakani i da svaki ponaosob ima svoj zadatak.

Kao dugogodišnjem treneru mlađih kategorija Benfike, Lažu se odaje priznanje za stvaranje i promovisanje mnogih igrača. Žoao Kanselo ga smatra trenerskim ocem, igrački je oblikovao Žoaa Feliksa onog trenutka kada je preuzeo prvi tim, a posebno je inspirisao Picija i Rafu Silvu. Pici, koji sada igra za APOEL, u sezoni 2019/2020. postigao 30 golova u svim takmičenjima i zabeležio 19 asistencija. Nikada pre toga, niti nakon toga, nije uspeo da ostvari ni približan učinak. Adela Tarabta je prekomandovao iz B sastava u najjači tim i oko sebe sakupio potpuno novu energiju.

Kansela je izveo na pravi put u onim najtežim tinejdžerskim danima, kada je bilo najvažnije doneti prave odluke i jednu od najvećih nada portugalskog fudbala postaviti na svoje mesto.

"Imali smo odnos oca i sina. Bio mi je skoro kao otac. Povukao me je za uši i doveo u red. On je bio jedini trener koga sam poštovao, samo to me je moglo držati u redu, jer je često bilo teško nositi se sa tim kada te ne poštuju", rekao je jednom prilikom Kanselo.

U slučaju Žoaa Feliksa, pored toga što ga je promovisao u standardnog prvotimca, prepoznao je njegovu napadačku crtu i sa osmice ga prebacio u ofanzivniju ulogu. On Pici i Rafa Silva su imali potpunu slobodu u navali, što je rezultiralo izuzetno efeikasnom sezonom. Feliks je u drugom delu sezone 2018/2019. kod Laža bio starter u gotovo svim utakmicama, postigao 17 golova i ostvario 10 asistencija. Bili su to dani koji su supertalentovanog igrača izgradili u potpuno sazrelog fudbalera i na neki način usmerili put Atletiko Madridu da treba da uloži 127.000.000 evra u njegovu kupovinu.

"Mnogi igrači ga vole i to mnogo govori o njemu. On je najbolja osoba koju sam ikada sreo u fudbalu. Uvek želi da zna kako si, kako ti je porodica. On je za mene specijalna osoba za mene. Biću tu da mu pomognem do kraja života, baš kao što je on meni", rekao je Žoao Feliks za Atletik.

Svojim stavovima i željom za usavršavanjem, Bruno Laž je impresionirao i trenere sa kojima je direktno sarađivao, a posebno Karlosa Karvaljala koji je sa Bragom pre tri godine i nema sumnje da su podelili utiske pred gostovanje na beogradskom hramu fudbala.

"Uvek je bio izuzetno voljan da uči. Srećam se kad sam se nakon konferencije za štampu u Šefildu vratio u prostoriju za trenere, Bruno je gledao našu utakmicu na laptopu. Rekao sam: Bruno, šta radiš? Želeo je sve da nauči, o komukijaciji, šta mora da kaže i kako da se nosi sa situacijama. Učio je od nas, ali i mi od njega. Posle saradnje mislim da smo obojica bili bolji treneri. Veoma je entuzijastičan, to se sve vreme oseća", pričao je Karvaljal.

Brunova opsesivnost se ogleda u tome da želi da bude najbolji u svom poslu. Studiozno se priprema da bi u svakom trenutku imao odgovor na svako pitanje koje mu se ukaže na terenu. On ne studira samo protivnike, već pre svega svoje igrače. Igračima stavlja veliki pritisak na leđa kako bi ih testirao i primorao da iz sebe izvuku maksimom. Takođe, ogromnim radom i posvećenošću daje lični primer igračima i od njih zahteva identičan odgovor. Nema nikakve dileme da će tako biti i protiv Crvene zvezde.

"Imali smo vremena da shvatimo kako Crvena zvezda napada i pritiska protivnika kod kuće, kakve nam prostore nude i da iz njih stvorimo šanse za postizanje golova. Ovako uvek gledamo na utakmice. Posmatramo protivnika i u zavisnosti od karakteristika naših igrača biramo najbolju strategiju za igru. Mislim da smo udarili dobar posao u poslednja tri dana, dali smo sve informacije igračima da se pripreme i odigraju dobru utakmicu", poručio je Bruno Laž pred meč sa Crvenom zvezdom.



tagovi

Bruno LažŽoao FeliksŽoao Kanselo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara