©Reuters
©Reuters

Nedelja u Seriji A: Atalanta odlučuje o sudbini Rome večeras i za deset dana

Vreme čitanja: 6min | ned. 12.05.24. | 13:45

Vanja Milinković Savić ima priliku da protiv Verone izjednači rekord Lučana Kastelinija po broju prvenstvenih utakmica bez primljenog gola u jednoj sezoni

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Najavažniji meč 36. kola igra se u Bergamu gde se sreću Atalanta i Roma sa ulogom plasmana u Ligu šampiona. U Torinu Juventus može da overi protiv Salernitane povratak u Ligu šampiona posle jednogodišnje diskvalifikacije a Verona i Torino će voditi rovovsku borbu jer prvima trebaju bodovi spasa a drugima da nastave snove o povratku u Evropu, tačnije plasman u Ligu konferencija. 

Izabrane vesti

ATALANTA - ROMA (20.45) 

Večerašnji duel Atalante i Rome bi se mogao definisati kao majstorica sa padobranom za Ligu šampiona. Padobran je u rukama Dee budući da igra finale Lige Evrope i eventualnim osvajanjem evropskog trofeja bi omogućila i sebi i Romi, bez obzira na današnji rezultat učešće u najvažnijem klupskom takmičenju. 

Takođe, za razliku od Rome kojoj je duel sa Atalantom poslednje veliko iskušenje u ovoj sezoni, tim Đan Pjera Gasperinija za tri dana igra finale Kupa Italije sa Juventusom a zatim za 10 dana (22. maja) će ukrstiti koplja sa Bajer Leverkozomenom i pokušati da urade ono što nisu Inter i Roma: postati prvi italijanski klub koji je osvojio Ligu Evrope. 

Dva tima stižu na okršaj u različitim raspoloženjima. U Bergamu vlada euforična atmosfera pred dva velika finala dok Roma dolazi sa slatko-gorkim osećanjem. S jedne strane su ponosni na pružen otpor Bajeru u Leverkuzenu a s druge malo razočarani što im je mogućnost da igraju produžetke iskliznula iz ruku u poslednjih deset minuta meča. 

Tim Danielea De Rosija dolazi oslabljen na renovirani Gevis stadion. Osim Leonarda Spinacole (za njega je sezona već završena) Đalorosi neće moći da računaju ni na svog najboljeg igrača Paula Dibalu. Argentinac je još jednom potvrdio da ima previše “svilenu” konstrukciju tela koja ga prilično penalizuje. 

I Atalanta ima par igrača van stroja, posebno u odbrani (Rafael Toloi i Sead Kolašinac) plus Emil Holm. Međutim, alternative koje Gasperini ima na raspolganju su toliko kvalitetne da se njhovo odsustvo ne primećuje. Isak Hijen se potvrdio kao još jedno ekstra pogođeno pojačanje, dok su Đorđo Skalvini i Đimšiti već garancija a tu je i iskusni Marten De Ron da priskoči u pomoć, ako zatreba. 

Matematika kaže da je Roma i dalje gazda svoje sudbine. Ako pobedi sva tri meča, bez obzira na rezultate Atalante, uključujući i nadoknadu meča sa Fjorentinom, Roma će imati kvalifikaciju za LŠ u džepu. U suprotnom zavisi od Atalante i njenog rezultata u Dablinu. 

Na posednja četiri meča u Bergamu Atalanta je pobedila tri puta Romu i samo jednom je izgubila a u ovoj sezoni je osvojila najviše bodova na svom stadionu u istoriji, čak 39. 

Roma se nalazi u maloj krizi rezultata. U poslednja tri meča u šampionatu, ne računajući nadoknadu protiv Udinezea, nije uspela da zabeleži nijednu pobedu: izgubila je od Bolonje a remizirala sa Juventusom i Napolijem.

De Rosi će i pored kiksa na meču sa Bajerom iz Leverkuzena potvrditi na golu Rome Mileta Svilara, kao i Đanluku Mančinija koji je postigao autogol. 

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki - Đimšiti, Hijen, Skalvini - Zapakosta, De Ron, Pašalić, Ruđeri - Kopmejners - Skamaka, De Ketelar 

ROMA 3-5-2: Svilar - Mančini, Ndika, Anhelinjo - Kristensen, Kristante, Paredes, Pelegrini, El Šaravi - Azmun, Lukaku 

JUVENTUS - SALERNITANA (18.00) 

Juventus se nalazi na korak od matetamatičkog plasmana u Ligu šampiona i osvajanja Kupa Italije. Na današnjem meču i u sudaru sa Atalantom u finalu Kupa Italije, Maks Alegri i njegovi igrači mogu da obezbede Staroj dami 60 miliona evra. Novac koji bi i te kako dobrodošao u kase kluba, tim pre što u Torinu imaju ambicije da naprave značajne promene u timu kroz dovođenaj novih pojačanja, od Rikarda Kalafjorija i Džošue Zirkzea iz Bolonje do Teuna Kopmejnersa i Lazara Samaradžića

Takođe, Juventus će imati dodatni motiv da konačno ostvari pobedu u šampionatu pošto je nanizao četiri remija u poslednje četiri kola. Poslednja pobeda u Seriji A je ostvarena pre više od mesec dana protiv Fjorentine u Torinu. 

Alegri će rasporediti minutažu svojih ključnih igrača budući da se za tri dana igra finale Kupa Italije. Ipak, imajući u vidu da je Juve u prethodnih 13 kola ostvario samo dve pobede u prvenstvu ne sme da rizikuje sa velikim rotacijama tako da će na terenu od prvog minuta biti kostur tima Bremer, Adrijen Rabio, Dušan Vlahović. Federiko Kjeza će najverovatnije biti pošteđen a pored Dušana će igrati od prvog minuta Kenan Jildiz. U drugom poluvremenu će doći do uobičajene štafete između Vlahovića i Arkadijuša Milika kao i izmeđuJildiza i Kjeze. U tim Bjankonera se vraća od prvog minuta i Filip Kostić

Juve ne može da računa na Veu zbog kartona i Brazilce Danila i Aleksa Sandra zbog povreda. Salernitana dolazi praktično na izlet, ali kao što je pokazala protiv Atalante i pored toga što je već u Seriji B ne želi da poklanja bodove.

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Gati, Bremer, Rugani - Kambijazo, Mekeni, Lokateli, Rabio, Kostić - Jildiz, Vlahović

SALERNITANA 3-4-2-1: FJORILO - Pjeroci, Facio, Pirola - Sambija, Kulibali, Bašić, Sfit - Čauna, Vinjato - Ikvuemezi

VERONA - TORINO (15.00) 

Poraz Napolija od Bolonje probudio je nade Torina da može da se vrati u Evropu, odnosno da obezbedi plasman u Ligu konferencija. Vrtoglavi pad prošlogodišnjeg šampiona Italija pretvorio je današnji duel na Bentegodiju u veliku bitku jer oba tima imaju motiv da ginu na terenu. Verona još uvek nije obezbedila opstanak iako se nalazi na korak od retko viđenog podviga - podsetimo Verona je rasprodala polovinu prvog tima prošlog leta a drugu polovinu prošle zime - koji svrstava trenera Baronija u red fudbalskih čudotvoraca. U slučaju pobede Verona bi i praktično obezbedila opstanak dva kola pre kraja dok će Torino morati da se bori do poslednjeg kola za mesto u Evropi. 

Duel u gradu Romea i Julije imaće i prizvuk malog srpskog derbija budući da ćemo na obe strane imati aktere iz naše zemlje. Darko Lazović je postao legenda Verone i njegov doprinos je presudan za sve bliži ulazak u luku spasa dok će Stefan Mitrović najverovatnije dobiti šansu u drugom poluvremenu. 

Vanja Milinković-Savić može da izjednači rekord Lučana Kastelinija kada je u pitanju broj prvenstvenih utakmica na kojima nije primio gol (istini za volju kada je Kastelani postavi rekord Serija A je imala samo 16 učesnika i igralo se osam kola manje) a nekadašnji čuvar mreže Granata mu je obećao da će ga pozvati na večeru ako ga dostigne. 

Ivan Ilić će biti u prvoj postavi Granta i pored toga što je u prethodnim danima obeležen od italijanske štampe kao igrač koji je izneverio trenera Ivana Jurića i nije pružio ono što se od njega očekivalo u ovoj sezoni. 

Statistika je na strani Torina budući da je izgubio samo jednom od Verone na poslednjih 13 mečeva. Međutim velika većina tih susreta je završena remijem, čak devet Torino je odneo sve bodove tri puta. 

Torino će najverovatnije početi meč bez svojih najboljih igrača Alesandra Bonđorna i Duvana Zapate. Italijanski reprezentativac ima problema sa zadnjom ložom i ne želi da rizikuje budući da bi trebalo da bude jedan od stubova Italije na sledećem Evropskom pvrenstvu. I Zapata je border lajn tako da je verovatno da će ga Jurić poštedeti svih 90 minuta i sačuvati za derbi sa Juveom koji se igra sledećeg vikenda. 

VERONA 4-2-3-1: Montipo - Čačua,Kopola, Manjani, Kabal - Serdar, Duda - Noslin, Suslov, Lazović - Sviderski

TORINO 3-4-1-2: Milinković - Vojvoda, Lovato, Mazina - Belanova, Tameze, Ilić, Rodrigez - Riči - Sanabrija, Okereke

SERIJA A – 36. KOLO

Petak

Frozinone - Inter 0:5 (0:1)

/Fratezi 19, Arnautović 60, Bjukenon 77, Martinez 80, Tiram 84/

Subota

Napoli - Bolonja 0:2 (0:2)

/Ndoje 9, Poš 12/

Milan - Kaljari 5:1 (1:0)

/Benaser 36, Pulišić 59, 87, Rejnders 74, Leao 83 - Nandez 63/

Nedelja

Lacio - Empoli (u toku)

15.00: (2,30) Đenova (3,50) Sasuolo (3,30)

15.00: (3,00) Verona (3,15) Torino (2,65)

18.00: (1,17) Juventus (9,00) Salernitana (16,0)

20.45: (2,10) Atalanta (3,50) Roma (3,80)

Ponedeljak

18.30: (2,80) Leče (2,95) Udineze (2,80)

20.45: (1,57) Fjorentina (4,00) Monca (6,00)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara