Španci i Italijani često se sastaju na velikim takmičenjima (©Reuters)
Španci i Italijani često se sastaju na velikim takmičenjima (©Reuters)

Mediteranski Klasik: Dimarko “hapsi” Jamala

Vreme čitanja: 6min | čet. 20.06.24. | 11:42

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj: Derbi dana u Gelzenkirhenu, duel Španija - Italija (21.00)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Na poslednjih devet šampionata Evrope i sveta, Italijani i Španci su osvojili više od polovine trofeja: Azuri su po jednom bili prvaci sveta i Evrope, Crvene furije dva puta šampioni Evrope i jednom na krovu sveta.

Izabrane vesti

Kuriozitet je i da se dve nacionalne selekcije sreću redovno na Evropskim šampionatima od 2008. godine. Španija je sa Vinsentom Del Boskeom izbacila Italiju sa Eura 2008. godine, a četiri godine kasnije deklasirala je Azure u finalu. Italijanska osveta je stigla na poslednje dve kontinentalne smotre. U Francuskoj 2016. godine je Italija, predvođena Antonijem Konteom, jedini put pobedila u regularnom delu meča Španiju u poslednjih 30 godina, da bi pre tri godine Mančinijeva četa izašla kao pobednik u sudaru sa izbranicima Luisa Enrikea posle izvođenja penala u polufinalu.

Današnja Španija i Italija su različite od prethodnih. Španci su napravili radikalni zaokret posle iskustva sa Luisom Enrikeom i umesto velikog trenerskog imena opredelili su se za Luisa de la Fuenta koji je čitavu svoju trenersku karijeru proveo radeći sa mlađim katergorijama reprezentacije Španije. De la Fuente je bio smeli izbor smenjenog predsednika FS Španije Rubalesa. Selktor Španije bio je toliko zahvalan bivšem čelniku saveza da ga je branio iz petnih žila posle čuvenog skandala sa poljupcem dato Dženi Ermoso da je rizikovao i otkaz.

21.00: (2,25) Španija (3,20) Italija (3,80)

Rubalesov izbor ima svoju logiku. De la Fuente poznaje sve fudbalere nacionalne selekcije jer su prošli kroz njegove ruke u mlađim kategorijama i košta čak šest puta manje od Luisa Enrikea. Aktuelni šef stručnog štaba Crvenih furija ima platu od 600.000 evra dok je njegov kolega iz PSŽ-a primao 3.500.000.

Italijani su poslednji put imali selektora koji je došao iz mlađih nacionalnih selekcija u prošlom veku. Čezare Maldini ovenačan osvajanjem tri uzastopna Evropska prvenstva za igrače mlađe od 21. godine dobio je priliku 1996. da preuzme Azure. Do tada je bilo pravilo, samo je Arigo Saki bio izuzetak, da selektori Italije budu selektori koji su dugo godina radili u savezu. Od Maldinija su se promenili, Trapatoni, Lipi, Donadoni, opet Lipi, Prandeli, Konte, Ventura, Mančini i Spaleti. Ako izuzmemo Donadonija i Venturu, svi selektori Italije u 21. veku su pripadali vrhu struke i barem na papiru su bili dodatna vrednost.

Italija nema kvalitativno gledano reprezentaciju koja pripada uskom krugu favorita za osvjanje Evropskog prvenstva, ali nema sumnje da ima ubedljivo najboljeg trenera na klupi. Pitanje je samo koliko će Lučano Spaleti uspeti da u, relativno ograničenom, vremenskom roku stavi svoj pečat na igru Azura. Paradoksalno, Inter je jedini klub u kojem je Lučano radio, a nije uspeo da konstruiše lepu i dopadljivu igru, sada u Azurima ima okosnicu tima iz redova šampiona Italije što mu dođe kao neka vrsta popravnog ispita.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

De la Fuente je izvršio delimičnu smenu generacije ostavivši par senatora, pre svih Karvahala i Alvara Moratu. Defanzivac Real Madrida je već deset godina u reprezentaciji, ali mu je ovo prvo Evropsko prvenstvo jer je 2016. i 2021. godine bio povređen. Takođe, Karvahal se našao na udaru kritika zbog svoje političke podrške Santjagu Abaskaleu, lideru ekstremne španske desnice, odnosno partije “Vox”, tim pre što nastupa u multietničkoj reprezentaciji.

Takođe, De la Fuente se nalazi i na vetrometini jer je FS Španije obezglavljen i na čelu organizacije, u iščekivanju izbora novog predsednika, se nalazi specijalna komisija predvođena Vinsentom Del Boskeom. Ipak, večeras će selektor Španije imati specijalnu podršku budući da će na stadionu biti kralj Felipe VI.

Za razliku od De la Fuentea koji je već odmakao u svom projektu kreiranja nove selekcije Španije, Spaleti je tek na počektu sa Azurima. U prethodnih deset meseci Italijan je slagao kockice i pripremao teren za ključni cilj, a to je Mundijal 2026. Za Azure je blamantno i alarmantno da su preskočili poslednja dva svetska prvenstva, ako bi se to dogodilo i treći put radilo bi se o nacionalnoj katastrofi. U svakom slučaju kostur budućeg tima Azura se vidi i ako proradi Đanluka Skamaka već na ovom takmičenju Italija bi mogla da bude veliki protagonista.

Problem italijanskih selekcija su golovi. Indikativno je da je najefikasniji igrač u timu koji nastupa u Nemačkoj vezista Intera Nikolo Barela sa 10 golova. Skamaka je samo jednom zatresao mrežu na 17 utakmica, a Federiko Kjeza i pored toga što je dugogodišnji reprezantativac dao je samo sedam golova u dresu sa grbom FS Italije.

Takođe, Spaleti je dosada imao samo jedan meč koji bi mogli da okarakterišemo sa “pet zvezdica” - sa Engleskom u kvalifikacijama za Evropsko prventvo (izgubio je sa 3-1) - i meč sa Španijom je veoma važna proba koja će nam reći koliko može ovo izdanje Azura.

LAMIN JAMAL DAJE GOL ITALIJI - KVOTA U MOZZARTU JE 4,00.

Čini se da će “mediteranski klasik” evropskog fudbal biti odlučen u dvoboju između Jamala i Dimarka. Veruje se da sa taktičke strane sudar mladog Španca (još nije napunio 17 godina) i Interovog spoljnog specijalca za evrogolove ima najveći uticaj na konačni ishod meča. Dimarko nije “bek policajac” i imaće dosta problema da zaustavi Barseloninog dragulja, ali će istovremeno i on zadavati glavoblje Jamalu budući da će morati da pomaže Karvahalu, odnosno da ga na ostavlja samog protiv dvojice Italijana na desnom boku.

Španija će, barem prema najavama, napasti Italiju visokim presingom. Sa De la Fuenteom Španija je radikano promenila svoju igru, tiki-taka je ostavljane u stranu i sada Crvene furije mnogo više “vertikalizuju” igru, primenjuju tzv. brzu tranziciju, koriste probojnost krilnih napadača i izuzetnu fudbalsku inteligenciju Alvara Morate. Centarfor Atletiko Madrida nije veliki goleador, ali malo prvih špiceva toliko pomaže i učestvuje u konstrukciji i realizaciji napadačkih akcija kao Alvaro.

ITALIJA ŠAMPION EVROPE - KVOTA U MOZZARTU JE 20,0.

Italija će pokušati da odgovori na špansku inicijativu agesivnim pristupom i namerom da “rastegne” linije Crvenih furija što bi otvorilo prostor za Spaletijev specijalitet ubacivanje iz drugog plana veznih igrača, to jest Barele i Fratezija koji imaju veoma izraženu familijarnost sa golovima.

Španija u ondosu na Italiju ima najveću prednost u driblinzima ili pravljenju viška igrača u ofanzivnoj fazi. Španci imaju najveći procenat uspešnih driblinga i stvaranja brojčane prednosti dok Italijani, među velikim timovima, imaju najmanji broj pokušaja driblinga, još jedan pokazatalj u kom smeru bi mogla da ide utakmica. Španija ima nekoliko igrača koji mogu da “preskoče” direktnog čuvara dok Italija, osim Kjeze, nema mnogo fudbalera koji bi mogli da unesu element nepredvidivosti.

Timovi koji pobeđuju se ne menjaju i u redovima Španije ne bi trebalo da bude izmena dok bi među Italijanima mogla da bude eventualno jedna promena: Kristante umesto Žoržinja. Logika te zamene je da vezista Rome daje veće garancije u defanzivnoj fazi igre, međutim izbor Brajana od prvog minuta bi bio kontroverzan signal Spaletija svojim igračima, to jest ne bi bio u skladu sa dosadašnjom filozofijom iskusnog fudbalskog vuka.

ŠPANIJA PRVAK EVROPE - KVOTA U MOZZARTU JE 7,50.

Rekli smo da će na tribinama biti kralj Španije Felipe VI, dok će Italijani imati brojčanu prednost na tribinama budući da u okolini Gelzenkirhena živi veoma brojna italijanska zajednica a u svečanoj loži će biti novopečeni predsednik Intera Bepe Marota. Nije zanemarljiva stvar budući da će na terenu biti četvorica igrača Nerazura. Da se nije povredio Ačerbi verovatno bi ih bilo i pet, podatak koliko redak toliko i indikativan.

ITALIJA 4-1-4-1: Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko - Žoržinjo (Kristante) - Kjeza, Fratezi, Barela, Pelegrini - Skamaka

ŠPANIJA 4-2-3-1: Simon - Karvahal, Le Norman, Načo, Kukurela - Rodri, Fabijan Ruiz - Jamal, Pedri, Niko Vilijams - Morata

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

GRUPA B

1. KOLO

Subota, 15. jun

Španija – Hrvatska 3:0 (3:0)

/Morata 29, Ruis 32, Karvahal 45+2/

Italija - Albanija 2:1 (2:1)

/Bastoni 11, Barela 16 - Bajrami 1/

2. KOLO

Sreda

Hrvatska - Albanija 2:2 (0:1)

/Kramarić 74, Đasula 76ag - Lači 11, Đasula 90+5/

Četvrtak

21.00: (2,25) Španija (3,20) Italija (3,80)

3. KOLO

Ponedeljak, 24. jun

21.00: (10,0) Albanija (5,10) Španija (1,32)

21.00: (3,90) Hrvatska (3,50) Italija (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija ItalijeFudbalska reprezentacija ŠpanijeLamin JamalFederiko DimarkoLuis de la FuenteLučano Spaleti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara