(©fkvelez.ba)
(©fkvelez.ba)

Kome će da pripadnu ključevi Mostara?

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.09.24. | 10:17

Veliki gradski derbi Veleža i Zrinsjkom u epicentru devetog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine (20.45). Gosti bez navijača

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Polako se zahuktava takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a utakmice 9. kola igraće se u naredna tri dana. U prošlom kolu igranom sredinom nedelje, Sarajevo i Željezničar su podelili bodove u gradskom derbiju, a BiH javnost sada će sa velikom pažnjom pratiti kome će da pripadnu ključevi Mostara.

Izabrane vesti

Od kada je Feđa Dudić napravio čudo sa Veležom i imao zapažene nastupe u Evropi, Rođeni nikako da stanu na zelenu granu. Smenjuje se Uprava, treneri, igrači dolaze i odlaze, a rezultati trpe... Jeste Velež ove sezone opet uspeo izboriti Evropu, ali se vrlo brzo propisno obrukao, a sve je to kulminiralo promenom trenera.

Čekalo se pravo rešenje, a odluka je pala na turskog stručnjaka Irfana Buza. Iskusni strateg iza sebe ima respektabilnu biografiju i sigurno da će ostaviti pečat, što se može videti i po samom početku. Prvobitno, nisu Rođeni baš dobro otvorili sezonu, pošto su imali dva poraza u tri utakmice. Posle toga došla su tri vezana remija od čega dva na domaćem terenu, pa nije baš bilo puno razloga za zadovoljstvo.

Međutim, prošlo kolo u kojem je Buz debitovao na trenerskoj klupi, pokazalo je da možda dolaze bolji dani, jer su Rođeni sa visokih 4:0 deklasirali Gošk u gostima. Ta tri boda trebala bi biti inicijalna kapisla za ono što dolazi, a to je pre svega gradski derbi sa velikim rivalom, gde motiva ne bi trebalo nedostajati.

"Svestan sam da je to veliki derbi, Zrinjski je jak tim, već su postigli 16 golova u šest utakmica i to govori mnogo. Mi igramo kući, moramo biti spremni, ključ je balans u timu. Zrinjski ima svoje dobre strane, ali ima i loše koje trebamo iskoristiti, igramo na našem terenu i cilj su tri boda", izjavio je Buz i dodao:

"Već znam ko igra u prvih 11 i tu neće biti dilema. Znamo što ćemo napraviti, siguran sam da će igrači dati sve od sebe i verujem da ćemo uzeti sva tri boda. Imamo super navijače i želimo im pokloniti pobedu. Spremni smo", poručio je trener Rođenih.

20.45: (3,80) Velež (3,30) Zrinjski (1,95)

Dok se Velež pati sa formom, Zrinjski je čini se upalio mašinu. Plemići su sporo ušli u sezonu zbog nastupa u Evropi, ali odmah posle eliminacije fokusirali su se na domaće prvenstvo i maksimalno ozbiljno pristupili tome. Vidi se to i po rezultatima jer je od tada samo Borac uspeo uzeti bod, dok je Zrinjski u ostalim mečevima upisao lagane pobede. To ih drži na drugom mestu tabele sa bodom manje od vodećeg Sarajeva, te ukoliko večeras trijumfuju, bar na kratko će preuzeti pol poziciju, budući da Sarajevo svoj meč igra tek u ponedeljak.

Ono što Zrinjskom ne ide na ruku jeste činjenica da zbog suspenzije neće imati podršku navijača, ali će to biti razlog više da se pokuša ostvariti dobar rezultat. Smatra to i trener Zrinjskog Mario Ivanković.

"Nama četvrti derbi u nizu, poseban u svakom pogledu jer je gradski. Nema naših navijača i to automatski po meni i nije derbi, čim nema nečijih navijača. Sve ćemo uraditi radi nas i naših navijača da nastavimo dobar niz i da osvojimo tri boda. Prvi derbi kao fudbaler sam igrao 2002. godine, sada u drugoj ulozi i verujem da će biti isto uspešan. Poseban mi je taj prvi derbi što smo dobili 1:0 i što sam ja dao gol, te je to najvažniji gol u mojoj karijeri”, naveo je Ivanković i osvrnuo se na protivnika:

Velike promene što se tiče ekipe i na klupi posle par kola. Novi je trener i treba duže vreme da se te promene prihvate i pokazali su da idu na bolje, ali mi gledamo sebe. Trebaće i nama neko vreme da smo skupa povratkom igrača iz povrede. Idemo da igramo kao i svaku utakmicu i sve ćemo uraditi da dođemo do pobede", kazao je Ivanković.

Od 2000. godine Zrinjski je mnogo uspešniji u derbijima. Slavio je 27 puta, dok je Velež upisao 13 pobeda. Pogotovo je za Plemiće uspešan bio prethodni period jer su u sedam odigranih utakmica pobedili čak šest puta.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 9. KOLO

Subota

16.00: (2,85) Sloboda Tuzla (3,25) Sloga Doboj (2,35)

20.45: (3,80) Velež (3,30) Zrinjski (1,95)

Nedelja

13.00: (1,48) Igman (3,90) GOŠK (6,75)

15.00: (1,70) Željezničar (3,45) Posušje (4,90)

21.00: Borac Banjaluka - Radnik

Ponedeljak

18.00: (3,30) Široki Brijeg (3,20) Sarajevo (2,15)

***kvote su podložne promenama


image


tagovi

BiH 1BiHPremijer liga BiHZrinsjkiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara