Euro vodič kroz Minhen: Kad smo Srbe preživeli, sve ćemo

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.06.24. | 08:09

Mozzart Sport je rešio da vas pripremi za delić onoga što vas čeka u najskupljem nemačkom gradu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Mogla bi da bude utakmica decenije. Da baš ona sutrašnja sa Slovenijom zbog koje će se, veruje se, nekoliko desetina hiljada Srba iz matice, dijaspore, Kanade, Čikaga, Nju Džerzija (upoznali smo i takve), sjatiti u Minhen. A kako je reč o daleko najskupljem gradu u Nemačkoj, valja se pripremiti za ono što ih u prestonici Bavarske čeka.

Izabrane vesti

Zahtevni su Srbi gosti. Valjda zato što su dobri domaćini. Pa kada ne naiđu na recipročno gostoprimstvo, obavezno im ne bude pravo, pa zaborave i na ono prijatno i odgovorajuće dok fokus prebacuju isključivo na mane. Kako bi - ostajali samo za duel sa Slovenijom ili produžavali boravak da isprate i finale grupne faze sa Danskom - potencijalnu negativnost umanjili, Mozzart Sport je rešio da vas pripremi na ono što vas čeka u gradu, u kojem je život za 25 odsto skuplji od nemačkog proseka (kada se uračunaju i troškovi stanovanja).

Za početak, pripremite se na to da vam engleski neće uvek biti od koristi. Ni ako se oko stadiona i u fan zoni obratite ljudima iz organizacije, volonterima i slično. Savet - ako engleski ne prođe, probajte na srpskom. Kako prema podacima iz 2021. godine u Minhenu živi 60.000 Srba (danas verovatno i znatno više), nemojte se iznenaditi ako sa druge strane čujete "Pa što odmah ne reče da si naš".

Dešavaće vam se to u Mekdonaldsu, Burger Kingu, po kafićima, pa čak i u čuvenoj nemačkoj Hofbrauhaus pivnici blizu Marijensplaca. Da ne zalazimo u duboku istoriju pivnice koja postoji od 1589. godine, tek da podsetimo, da je na tom mestu 1920. godine Adolf Hitler okupio oko 2.000 sledbenika i tadašnjoj Nemačkoj radničkoj partiji dodao Nacionalsocijalistička. Znate već rađanju i realizaciji kakvih ideja je to prethodilo.

No, danas je Hofbrauhaus minhenska turistička atrakcija koju vredi posetiti. Konobar Marko je odmah snimio Srbe. "Aa naši ste. Ovde će biti ludnica u četvrtak i petak. Znam kako je bilo poslednjih godina kada Partizan i Zvezda gostuju Bajernu u košarci. I naš gazda nakon što odu uvek kaže - Kad smo Srbe preživeli, sve ćemo", sa širokim osmehom priča Marko.

Kako kaže, jedan je od 60 konobara i konobarica koji rade u smeni. "Šta god treba, tu sam. Samo vičite. I da znate, ako ne probate kolenicu, kao da niste ni bili". Dvadesetak evra za ozbiljan komad mesa za čiji ukus (još uvek) ne možemo da garantujemo. Porcija kobasica (17 evra) ako nas pitate, precenjena, ali pivo - čista desetka. Doduše, pripremite se za cenu gotovo duplo veću od beogradske. Malo, a Nemcima je malo ono od po litre košta pet evra i četrdeset centi, ona čuvena minhenska Oktobarfest krigla, što se njih osam do dvanast, nađe u šakama i uz čvrsti korset minhenskih konobarice, stajaće vas gotovo 11 evra.

Možda vam se pivo toliko dopadne da poželite da ga i kod kuće pijete iz njihovih krigli. Suvenirnica im je prilično bogata i snabdevena, a dijapazon tih prelepih pivskih staklarija, ali i grnčarskih radova ogroman. Od pristupačnih desetak do 270 evra - pa vi birajte. Naravno, ove keramičke umetnine imaju ozbiljne sertifikate o ručnom radu, mestu proizvodnje i tačan broj krigle u ograničenoj seriji od recimo 10.000 komada. Njih ćete sigurno zaobići. Ionako su pre za ukras i skupljanje prašine no za večernju uživanciju uz fudbal, jelte.

No, nemojte se kasnije kajati što se kući niste vratili sa bar nekim suvenirom iz grada. Makar bio i najobičniji magnet koji će sećati na prvenstvo 2024! Jer ne ide se svaki dan na Euro. Tačnije, nije se išlo 24 godine. Mnogima će biti prvi put. Pa apsolutno vredi, u skladu sa kapacitetom, pustiti najprodavaniji alkoholni napitak u Nemačkoj da sklizne niz grlo. Šansa da ne krigla ne bude ozonojena, a pivo "kao zmija", ne postoji.

Kako će žarište srpstva biti baš na trgu ispred Rathausa na Marijenplacu, do pivnice, Hofbrau ili neke druge stići ćete za par minuta tabananja. Ako zatreba kofeinska injekcija, znajte da je espreso po centru grada oko tri evra, dok je kapućino često i malo preko četiri.

Ako je za pešačenje predaleko, gde god da se zaputite po Minhenu, počev od fan zone na Olimpijskom stadionu, ili Alijanc arene (metro linija U6, stanica Frottmaning) na dan utakmice ili između mečeva sa Slovenijom i Danskom, najbolje metroom. Mreža razgranata, povezanost odlična. Pojedinačna karta košta 3,90 i važi dva sata, dnevna važi čitav dan i košta 9 evra i 20 centi, dok nedeljna važi punih sedam dana i košta 21,10 centi.

Ako kojim slučajem niste nabavili kartu za utakmicu, a stigli ste u Minhen željni da bodrite Srbiju, Olimpijski park (metro linije U3 i U8) i njegova fan zona su idealno mesto. Em ćete biti u prirodi, em među našim ljudima u vrućoj atmosferi ispred gigantskog video-bima. Ali da odmah upozorimo. Naoružajte se strpljenjem ako dolazite do sat vremena pred utakmicu, jer ume da se napravi poveći red. I da, obezbeđenje ne dopušta unošenje rančeva. Čim vide ruksake na leđima, vraćaju nazad i objašnjavaju da postoje punktovi (doslovce kontejneri) za odlaganje stvari.

U fan zoni je ponuda hrane i pića prilično raznovrsna. Iako većinu najviše zanima pivo, tu su i kokteli, energetska i elektrolitska pića. Ne nemojte se začuditi ako poručite pivo, a radnik za šalterom izgovori "osam i po evra". Tri i po evra stoji depozit za plastičnu čašu koji dobijate nazad kada je vratite. Mi smo našu, naravno zaboravili. Nestala je kroz 30 sekundi, pa nemojte ponoviti istu grešku.

Klope ima na pretek, od burgera, langoša, pica, do falafela, pomfrita, kobasica... Razonode za klince (a i matorce) na sve strane. Video konzole, fudbal na goliće, kojekakve zezalice sa loptama i senzorima.

Dakle, vrveće Minhen od Srba iz svi krajeva Evrope i sveta. Vijoriće se trobojke, praviti se manje i veće komune, masovna okupljanja (Sugar Mountain na jugu Minhena, Insomnia Marijensplac) s verom u prvu pobedu Srbije na Evropskim prvenstvima posle 24 godine.

Eto, imate bar mali spisak za laganiji izlet u Minhenu. Ostalo je na vama i na Piksijevim Orlovima. Pa, nek je sa srećom.


tagovi

EURO 2024Minhenfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara