Artjom Dzjuba i Džordan Larson (©Reuters, ©Shutterstock)
Artjom Dzjuba i Džordan Larson (©Reuters, ©Shutterstock)

Da li Spartak može da iznenadi šampiona?

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.12.20. | 09:47

Veliki derbi Premijer lige Rusije igra se danas u Sankt Peterburgu. Napeto poslednjih dana. U centru pažnje trener Moskovljana Domeniko Tedesko. I danas promo kvote u Mozzartu

U petak se spušta zavesa na fudbalsku 2020. godinu u Rusiji. Ide hladna zima, a do proleća lopta će da miruje u najvećoj državi na planeti. Za Evropu je tanak, ali Zenit je i dalje najbolji u Premijer ligi Rusije. Gazpromove čedo iz Sankt Peterburga bilo je očajno u Ligi šampiona. U konkurenciji Dortmunda, Lacija i Briža, četa Sergeja Semaka bila je ubedljiva najgora, pa sada mora da se okrene samo domaćim obavezama.

Imao je Zenit kiksve i nacionalnom šampionatu, ali stvari dolaze na svoje. Ni moskovski rivali, najveći konkurenti za krunu, imali su padove, gubili su bodove u ove sezone nikad izjednačenijem elitnom prvenstvu. U velikom derbiju Premijer lige Rusije, danas (18.00) na megdan Zenitu stiže Spartak, ekipa koja je bila najveća pretnja tokom šampionata i još uvek je glavni rival timu iz Sankt Peterburga.

Izabrane vesti

Izabranici trenera Domenika Tedeska bili su odlični na početku sezone, dugo su bili i lideri, ali je usledio pad u finišu godine. Proteklog vikenda su poraženi u Sočiju (0:1). Zenit ima tri boda više, bolju gol-razliku, pa će Zenit sigurno da prezimi na prvom mestu (na kraju se gleda međusobni skor ako dva tima imaju isti broj bodova).

U prvom delu šampionata na Otkritije arena, Spartak se izvukao u finišu. Vodili su gosti iz Sankt Peterburga do 86. minuta, ali je Argentinac Ezekijel Ponse golom u finišu spasao najpopularniji tim u Rusiji.

I danas promo kvote u Mozzartu. Dvojka na Milan protiv Đenove je 1,62. Probajte negde da nađete veću kvotu!

Pobeda bi Zenit dovela na velikih šest bodova razlike u odnosu na Spartak, 11 kola pre kraja, dok bi trijumf Moskovljana opet uneo dramu u šampionat. Prošle sezone, četa Sergeja Semaka je bila ubedjiva, lako osvojila titulu, ali i Kup i Superkup Rusije na početku ove sezone. Između ova dva klua, među najvijačima, vlada velika netrpeljivost. Spartak je početkom ovog milenijuma bio dominantan klub u zemlji. Tu je bio i gradski rival CSKA, ali ulaskom velike naftne komanije u Zenit, stvari se u promenile. Gigant iz Sankt Peterburga plaća više igrače, najbolji ruski fudbaleri prethodnih godina igrali su u plavom dresu Zenita.

Posle bruke u Evropi jedina uteha za šampiona je titula koja bi spasila Semaka otkaza. Prehodnih nedelja ljuljala mu se klupa posle kraha u Ligi šampiona. Zenit opet razigrani napadački tandem, Artjom DzjubaSerdar Azmun. Oni su postigli po 10 golova. Prošle sezone su postigli po 17 pogodaka, pa su otprilike na istom nivou kao lane.

I Spartak ima odličan napadački tandem, švedsko-argentisnki, Džordan Larson - Ezekijel Ponse. Njih dvojica su po osam puta zatresli mreže rivala u ovom šampionatu. Istisnuli su ruske napadače, Aleksandra Soboljeva i najvećeg pojačanja prethodnog leta Aleksandra Kokorina. Ruski fudbaleri su već nekoliko nedelja povređeni i neće moći da igraju u velikom derbiju šampionata Rusije.

Spartak je poražen prošle nedelje posle dve vezane pobede, odnosno četiri meča bez poraza. Na tom meču u centru skandala bio je temperamentni stručnjak Domeniko Tedesko. On se na poluvremenu posvađao sa kolegom Dimitrijem Borodinom, a na kraju je odbio da se rukuje sa golmanom Sočija Soslanom Džanaevim što je prouzrokovalo sukob između fudbalera oba tima. Tedesko je i prošle sezone nekoliko puta bio kažnjavan zbog incidenata. Soči je neka vrsta filijale Zenita, pa ne čudi da je taj meč bio pod lupom.

Osim dvojice napadača Soboljeva i Kokorina, Tedesko neće moći da računa i na vezistu Naila Umajarova koji je suspendovan zbog kartona. Kod domaćina je van tima golman Mihail Keržakov. On se povredio početkom meseca i nije branio protiv Dinama na poslednjem meču.

Prošle godine je Zenit oba puta pobedio Spartak na Gazprom areni. U prvenstvu je bilo 1:0, a u polufinalu Kupa Rusije – 2:1. Na poslednjih pet utakmica ova dva tima samo je jednom došao tip 3+. Zenit ove sezone na svom terenu ima osam pobeda, bez remija, sa samo jednim porazom, i to od Rubina iz Kazanja (1:2). Spartak je posle Rostova najbolji gost. Ima pet pobeda i po dva poraza i nerešena ishoda, ali Moskovljani nisu uspeli da slave na poslednja dva meča na gostujućem terenu.

Zanimljivo će biti u Sočiju gde gostuje Dinamo (16.00). Oba tima se bore za mesto u nekom od evropskih takmičenja. Domaćin je prijatno iznenađenje sezone, u vrhu je, a posle Spartak želi skalp još jednog velikana iz prestonice. U prvom delu šampionata Dinamo je bio bolji, slavio je sa 3:1.

PREMIJER LIGA RUSIJE – 19. KOLO

Sreda

16.00: (3,20) Rotor (2,95) Arsenal Tula (2,50)

16.00: (2,75) Soči (3,00) Dinamo M. (2,80)

18.00: (1,62) Zenit (3,80) Spartak M. (5,70)

Četvrtak

16.00: (3,35) Himki (3,20) Lokomotiva M. (2,25)

16.00: (1,40) Krasnodar (4,50) Ufa (8,50)

18.00: (2,15) Ahmat (3,25) Rubin (3,60)

18.00: (3,40) Rostov (2,95) CSKA M. (2,40)

Petak

16.00: (11,0) Tambov (5,20) Ural (1,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RusijaRusija 1ruska premijer ligaSpartak MoskvaZenitZenit Sankt Peterburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara