Nemanja Krtolica (Star sport)
Nemanja Krtolica (Star sport)

Korak napred, nazad dva i mešaj… Verovatno trenera

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.10.24. | 14:16

Vošin ludi letnji ples dobio i jesenju verziju

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Svetslosnim godinama je Voša daleko od Londona, Lisabona, Kijeva, Moskve… Trenutno nije blizu ni Bukureštu, još jednom gradu koji se spominje u kultnoj numeri benda Flamingosi. Posle predstave sa Novim Pazarom (0:1), „Ludi letnji ples” Novosađana je dobio i jesenju verziju.

Izabrane vesti

Tek što se naziralo svetlo na kraju tunela, Lale su ponovo u mrklom mraku. Nije to bio kraj tunela, već samo osvetljeni farovi putnika, koji voze u suprotnom smeru, onom kojem je Vojvodina odavno trebalo da se priključi, ali svaki putz kad je napravila bilo kakav iskorak ove sezone, pratila su je (bar) dva koraka unazad.

Prvi pad je došao na početku sezone, kada su Novosađani posle dobre igre u dvomeču sa Ajaksom, kiksirali i u prvenstvu i u Evropi protiv Maribora. Tp su čelnici Stare dame pokušali da zaustave otpuštanjem Božidara Bandovića. Iako je, naizgled, došlo do stabilizacije u naredna tri meča, nešto više od mesec dana posle smene crnogorskog trenera, tim se nalazi na istoj, ako ne i nižoj tački nego tada.

Poraz od Novog Pazara (0:1), je verovatno i najteža gorka pilula koju su Novosađani progutali otkako su se okupikli, imajući u vidu kako je ekipa izgledala u prvih 45 minuta i da je poraz zabeležen u sudaru sa direktnim konkurentom za mesto u Evropi. Utisak je da je tim Tomislava Sivića u prvom poluvremenu mogao da napuni mrežu domaćina – do vrha. Na sreću svih aktera susreta, to se nije dogodilo, jer bi verovatno usledile još veće tenzije na terenu, od onih viđenih. Frustracija u Novom Sadu je na vrhuncu, a za glavnog i odgovornog krivca, sada već po navici, će se proglasiti trener.

 Lazar Nikolić i Adem Ljajić (Star sport) Lazar Nikolić i Adem Ljajić (Star sport)

Nemanja Krtolica nije ni sastavljao ovu ekipu, već ju je, zajedno sa svim problemima, nasledio kada je bila na pretposlednjem mestu Mozzart Bet Superlige sa svega četiri boda. Sada Novosađani, kao 11. imaju 12 bodova. Pomak je, ipak, napravljen. Više je produkt šok terapije, nego konkretnog napretka u igri, mada valja biti realan i reći da je prilično nezahvalan posao transformisati ekipu za mesec dana, pogotovo kada se igra u ovakvom tempu. Ono što navijači zameraju bivšem treneru mlađih kategorija, jeste odabir prvih11 za susret u sredu veče. Najveće iznenađenje, a potom i nezadovoljstvo, izazvao je izostanak kapitena Njegoša Petrovića, prvi put ove sezone. Da njegovo prisustvo na terenu fali, bilo je evidentno od početka. Spekulisalo se da je Petrović možda nova žrtva virusa koji je zadesio redove Lala u poslednjem periodu, ali je Krtolicin pomoćnik Vladica Grujić, posle meča obelodanio da njegov je njegov izostanak isključivo taktičke prirode.

„To je odluka šefa stručnog štaba. Diskutovali smo, verovali u naše igrače, znat kvalitete Nikolića, Savićevića i Poletanovića, ali tako je ispalo. Ne možemo da nagađamo da bi bilo bolje da je Petrović počeo. Generalno, neke stvari nisu funkcionisale kao u ekipi koja je igrala prošlu utakmicu, ali to su naši igrači koji su dobili šansu da igraju večeras”, izjavio je Grujić.

Imena poput Lazara Nikolića, pa i Kolinsa Sičendžea u startnih 11 takođe su vid odstupanja od šablona u kojem je novosadska ekipa igrala u prethodnom periodu. Greška Kenijca u uvodnim sekundama meča ispostavila se kobnom, dok je Nikolić još jednom pokazao da mu više odgovara rola krilnog napadača, nego beka. Ofanzivno orijentisan pristup Vojvodine, protiv jedne od najpotetnijih napadačkih ekipa u prvenstvu, umalo da rezultira debaklom u prvih 45 minuta. Do kraja, crveno-beli nisu uspeli ni gol da postignu, te se bez ustručivanja može konstatovati da je taktika Lala na ovom meču zakazala. Istina je da ekipa sa „Karađorđa” ima velikih problema sa bonus igračima, te da za bilo kakva tumbanja u sastavu, mora prethodno da se izvede kompleksna računica - na kojem delu terena mogu da se istrpe mladalačke greške. Ovoga puta, tumbanje se nije isplatilo i verovatno će označiti kraj mandata Nemanje Krtolice na mestu šefa stručnog štaba Stare dame. Kako je i sam izjavio – on je vojnik Vojvodine i reklo bi se da je časno odradio posao u ovih mesec dana.

Nije sasvim jasno gde tačno leži koren Vošinog problema (ima ih mnogo), ali svakako da krivica ne može biti isključivo na treneru. Vreme je da u novosadskom klubu „stanu na loptu”, prestanu da vijaju senke iz prošlosti i razmisle u kom smeru žele da se kreću. Po imenaima, poseduju kadar za najveće domete, možda ne baš one koje je predsednik Dragoljub Zbiljić najavio po dolasku na čelo kluba, ali da budu stepenik iza Crvene zvezde – svakako da. Jedrenje na bavi, uz konstanta menjanja kormilara, ne vodi nikuda. Za istupanje iz društva prosečnih, potreban je kontinuitet i jasan identitet. Sve ono što Novosađanima nedostaje duži vremenski period.

Piše: Konstantin Mlađenović




tagovi

Nemanja KrtolicaFK VojvodinaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara