Džon Duran (Reuters)
Džon Duran (Reuters)

Nova roba iz Kolumbije za kojom su svi poludeli

Vreme čitanja: 8min | čet. 03.10.24. | 16:30

Trenutno najbolji džoker u evropskom fudbalu, ali želi da bude mnogo više od toga

Faustino Asprilja, Radamel Falkao, Džekson Martinez, Teofilo Gutjerez, Karlos Baka, Luis Murijel, Duvan Zapata… Uvek su Kolumbijci imali dobre napadače. Plemenita loza golgetera se ne prekida. Tu su i Džon Kordoba iz Krasnodara, Mateo Kasijera iz Zenita, bivši i sadašnji Riverovi špicevi Rafael Santos Bore i Migel Borha… Međutim, pojavio se biser koji bi sve pomenute mogao debelo da nadmaši.

Džon Duran je nova gol-mašina iz Kolumbije o kojoj Evropa bruji poslednjih nedelja. Sinoć je naneo Bajernu prvi poraz u sezoni. Opet je ušao sa klupe i opet je postigao GOOOLČINU! Pobegao je Dajou Upamekanu, nije ni primio loptu već je na osećaj sa 20 i kusur metara iz prve lobovao Manuela Nojera… Aston Vila je srušila moćni Bajern, a Duran zapalio fudbalsku Evropu.

Izabrane vesti

Na Vila Parku su tako nešto i očekivali. Čim su ga videli da se zagreva i ulazi u igru u 70. minutu, oči su im zasijale jer znaju šta može. Već su videli nekoliko puta.

Duran je verovatno najbolji džoker evropskog fudbala u ovoj sezoni. U Premijer ligi je igrao na šest mečeva, ali na svakom od njih je ušao sa klupe nakon što je prošlo sat vremena utakmice. Za ukupno 157 minuta premijerligaškog fudbala je dao četiri gola. Od kojih su neki bili remek dela kao onaj sinoć protiv Bajerna.

Protiv Evertona je namestio loptu na šut i sa 30 metara ispalio projektil pod prečku. Za sada je to bez premca najlepši gol u Premijer ligi ove sezone. Protiv Vulvsa je ušao na 0:1, inicirao akciju kod izjednačujućeg gola i postigao pogodak za totalni proejkret (3:1). Protiv Lestera je otresao Kejleba Okolija kao da je od papira i pokazao da ume i glavom da postiže lepe golove. Protiv Vest Hema je pokazao kretanje i tajming u završnici. Jedini meč koji je počeo bio duel u Liga Kupu protiv Vikomba i tu je dao gol iz penala. Sinoć se upisao i na trećem frontu. Sjajnih šest golova za 297 minuta fudbala. Postiže gol na 50 minuta…

Sa nekim potezima i golovima podseća na “prajm” Adrijana. Čak i onog sa “plejstejšna”. Ima top u levoj nozi, a fizički ima sve. Moćan, jak, eksplozivan, brz… Brzinom i kretanjem pravi ogromne probleme defanzivnim postavkama rivala, izvlači čuvare daleko od gola, a oni ne mogu fizički da mu pariraju. Tehnički je potrebno još da napreduje i da se usavršava. Ali, sve predispozicije za centarfora top klase su tu. I to se znalo još otkako se pojavio… Sada je samo isplivalo.

Duran je kao i mnogi odlični igrači kolumbijskog fudbala (Hames Rodrigez, Fredi Guarin, Huan Kintero, Đovani Moreno, Mateus Uribe, Džon Kordoba…) ponikao u Envigadu, kolumbijskoj fabrici talenata. Ili fudbalskom paravanu za pranje kokainskih para, ako pitate Ministartsvo finansija SAD. Iza Envigadove fabrike talenata na jugu Medeljina je stajao narko-kartel sa nadimkom “Kancelarija”. Reč je o ostacima moćnog medeljinskog kartela Pabla Eskobara koji je sakupljao dugove posle Donove smrti. Deo para se prao i preko fudbalskog kluba, a deci je ponuđen put u budućnost. Da postanu fudbaleri ili odu u paravojsku…

Tamo je sa 11 došao i Džon (ili Đon kako ga izgovaraju) Duran. Slučajno, jer je skaut gledao štopera kojeg je Duran rasturio u utakmici pionirske kategorije. I odmah postao dete o kojem se priča. Daleko iznad svojih vršnjaka po svim karakteristikama. Osim mentalnim. Envigado je morao što pre da mu dovede porodicu da žive zajedno, terali su ga da ide u školu, vukli za uši zbog bežanja sa časova i uličarenja uz regeton muziku.

Sa 15 godina je ušao u prvi tim!

Drugi najmlađi igrač u istoriji profesionalnog fudbala u Kolumbiji. I dok su Kolumbija i Južna Amerika sve više šuškali o "novom Adrijanu", u Evropi se još nije znalo za njega. Dok ga Gardijan sa 17 godina nije uvrstio na litu 60 najtalentovanijih fudbalera sveta i privukao evropske skaute.

Mimo svih očekivanja, pobedili su – Amerikanci!

Čikagov direktor Sebastijan Pelcer, nekadašnji igrač Blekburna, gledao je Envigadovu utakmicu sasvim drugačijim povodom analizrajući štopera i oduševio se Duranom. Počeo je komplikovanu operaciju nekoliko meseci pre Gardijanaove liste i evropske najezde. Problem je bio što je američkim poslovnim subjektima bilo zabranjeno bilo kakvo poslovanje sa Envigadom zbog poznate priča o narko kartelima. Ali, Pelcer je nekako uspeo da nađe rupu u zakonu i da u turbulentnom korona periodu osigura Duranov transfer za oko 2.500.000 evra. Bio je to najskuplji transfer maloletnog igrača u istoriji MLS lige.

Američki pristup sportu i filozofija rada sa mladim sportistima su savršeno legli Duranu kao 18-godišnjaku. Videli su šta su mu vrline i mane, savršeno razvijali ovo prvo i uklanjali ovo drugo. U prvih pola godine je dao jedan gol. Ali, kada se adaptirao, dao je još sedam u drugoj polusezoni. I posle samo jedne sezone, Čikago je morao da kapitulira… Zna se gde se igra najbolji fudbal.

Monćijevi pipci su već godinama pušteni širom fudbalske planete i male su šanse da mu promakne bilo koji talenat. Transfer guru one moćne Sevilje je zajedno sa zemljakom i prijateljem Unajom Emerijem izveo Aston Vilu na Seviljin put i procenio da je Duran potencijal u koji vredi odmah uložiti. Dok ne krenu ostale ajkule… Zajedno sa bonusima, Aston Vila je platila Čikagu skoro 20.000.000 evra za Duranov transfer u januaru 2023.

Plan i program je bio da se ide polako sa njim. Premijer liga je ipak preveliko igralište za tako mladog i neiskusnog igrača bez bilo kakvog dodira sa evropskim fudbalom. Dobijao je šansu na kašičicu sa klupe, ali već u drugom meču je protiv Manečster Sitija zveknuo u prečku takav volej da je ceo stadion podigao obrve pitajući se ko je novi momak u gradu. Tokom prve polusezone u Premijer ligi je sakupio nešto više do 120 minuta, da bi ga u prošloj sačekala ozbiljnija uloga. Prošao je cele pripreme, uigrao se i za početak dobijao veću šansu u Ligi konferencije koja je Vili bilo manje bitno takmičenje od Premijer lige.

Na debiju protiv Legije je dao gol, kasnije još jedan Ajaksu, igrao je na skoro svakoj utakmici do polufinala gde ih je zaustavio Olimpijakos. U Premijer ligi je u prvom meču dao gol protiv Evertona, ali zbog konkurencije u vidu reprezentativnog špica Olija Votkinsa i sitnih povreda nije se mnogo naigrao. Igrao je na 23 meča od kojih je u 20 ušao sa klupe. Za ukupno 462 minuta je dao pet golova i dobro iskoristio šansu. Ali, hteo je da igra više i bio je nestspljiv. Hteo je da ide prošlog let i divbljao po druptvbenim mrežama. Okačio je tri plava srca za Čelsi, snimao se sa ukrštenim rukama u obliku Vest Hemovog grba (sve ste to čitali u Transferima uživo), samo je čekao da dođe ponuda i da pokaže Vili koliko greši sa doziranjem minutaže…

Vest Hem je prvi nudio 40.000.000 era - odbijen je. Potom je Čelsi pokazao ozbijne namere da ga dovede. Međutim, klub sa Stamfrod Bridža je radio je na više frontova, nadao se Samuu Omorodionu, Viktoru Osimenu i na kraju nije doveo nikoga. Možemo samo da zamislimo kako bi profil poput Durana legao današnjem timu Plavaca…

Londonski rivali su bili samo kap u moru zainteresovanih klubova koji su vrebali da profitiraju na nezadovljstvu mladog Kolumbijca.

“Ako postoji klub koji smatra da Duran može da postane top klasa svetskog fudbala, onda je taj klub Aston Vila. I njen trener Unaj Emeri. Najmanje 40 klubova je ovog leta želelo Durana. Ali, Emeri je veoma uveren u Duranove kvalitete i misli da može da postane jedan od najboljih napadača na palneti”, rekao je Monći.

U eri kada Engleska ne može od Harija Kejna da napravi nekog vrhunskog domaćeg centarfora, Aston Vila nije smela da rizikuje. Primeri konkurencije koja je plaćala basnoslovan novac za “devetke” iz inostransva (Aleksander Isak, Darvin Nunjez, Erling Haland, Rasmus Hejlund…) ili preplaćivala domaće (Dominik Solanke, Edi Enketija) kao što je Vila uradila sa Denijem Ingsom su bili dovoljno upozorenje. Vila nije smela da izgubi Durana. Poslednjeg dana prelaznog roka su Čelsi i Vest Hem poslali ponude za pozajmicu, ali je Monći javio u London da je "radnja zatvorena" i da se o Duranovom odlasku neće pregovarati.

Uprkos svemu, i dalje ne počinje kod Emerija. Votkins je prva opcija i nakon nešto lošijeg starta je proradio i dao četiri gola na poslednja tri premijeligaška okršaja. Emeri je u baš teškoj situaciji da izabere… Poznato je koliko prave golgeter ume da žulja klupa.

Duran je trenutno energetska bomba i sreća za Vilu je da puca na terenu prema protivničkom golu. Ali, ako Emeri ne nađe način da mu poveća minutažu, moglo bi da pukne i negde drugo.

“Veliki Džon… Pomalo lud lik. Nekada izgleda kao noćna mora kada ga imate u timu, ali ima on svoje trenutke kada pokazuje kvalitet”, rekao je Vilin kapiten Džoš Mekgin prošle sezone nakon što je Duran dao dva komada Liverpulu u vatrenom remiju 3:3.

Svi u Vilinom timu su svesni neverovatnog potencijala koji Duran pokazuje na treninzima, a odskora i na utakmicama.

“Može da postane jedan od najboljih na svetu ako ohaldi glavu i ostane na zemlji”, poručio je i drugi senator iz svlačionice Emilijano Martinez

Sve je na njemu. U nogama ima moć. Sada je red da pokaže šta ima u glavi.

Pre nekih dvadesetak godina, Vila Park je klicao i klanjao se kolumbijskom napadaču Huan Pablu Anhelu. Majstor fudbala možda i nije napravio veću karijeru jer je igrao u tada prosčenoj Vili, a imao je znanje za mnogo više. Ili će Aston Vila da poraste sa Džonom Duranom – a na dobrom je putu! – u top klub. Ili će Duran da poraste u svetsku klasu na nekoj drugoj adresi. Ili će međusobno da se pojedu i ostanu u prosečnosti.


tagovi

Džon Duran

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara