(© Odbojkaški savez Srbije)
(© Odbojkaški savez Srbije)

Premijera vredna Lige šampiona: Tent na korak od elite, čak i bez najbolje odbojkašice

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.10.24. | 15:54

"Dođe mi da uletim na teren sa jednom nogom", ističe Jovana Cvetković

Tent je definitivno i postao noćna mora za belgijski Asteriks. Obrenovčanke su po treći put u nizu nadigrale klub iz Beverena. Razlika je i da je nova pobeda na gostujućem terenu (3:1) daleko značajnija od prethodnih, pošto je ostvarena u prvom meču poslednje runde kvalifikacija za Ligu šampiona. Čak i bez najbolje odbojkašice Jovane Cvetković...

Sportski sladokusci odavno su upoznati sa nadimkom bivšeg prvaka države. Kada neko spomene Energetičarke, verovatno je i jedna od prvih asocijacija Tent. Upravo su dame koje brane boje superligaša premijernu evropsku utakmicu i odigrale u skladu sa pseudonimom. Kakav su "strujni udar" doživele njihove rivalke, možda svedoči i epilog četvrtog seta kada su se potencijalno ponadale da bi mogle do preokreta. Iako su prethodno u trećem periodu unele dozu neizvesnosti, na kraju su jedva stigle i do dvocifrenog broja poena (12). S druge strane, trijumf vredan tri boda dobija i na važnosti, ukoliko je poznato da srpski predstavnik od početka septembra ne može da računa na bitan šraf u mašineriji. Naime, Jovana Cvetković je na pripremama za sezonu imala peh - pokidala je prednje ukrštene ligamente i predstoji joj višemesečna pauza. Koliko joj ne prija prinundno mirovanje, osetila je u uvodnim duelima.

Izabrane vesti

"Najteže mi pada kada vidim da sam neophodna ekipi, a ne mogu da pomognem. Kako sam ranijih sezona imala veliki doprinos na prijemu servisa, dođe mi i da uletim na teren sa jednom nogom", istakla je Cvetkovićeva za Mozzart Sport.

(© MN Press)(© MN Press)

Pokušaji da uopšte ne razmišlja o odbojci do sada su se pokazali kao neuspešni. Ništa neobično, jer je njeno kompletno okruženje u vezi sa omiljenim sportom.

"Moj jedini posao bio je da treniram. Kada sam sada lišena i tih obaveza, ne mogu da opišem kako se osećam. Možda je i posebno težak period bio u momentima boravka u hali. Gledala sam tada sa strane saigračice kako treniraju. Čak i onda kada zaboravim na celu situaciju, puno ljudi mi se javlja i pita kako sam. Dođe mi da ugasim društvene mreže, pošto na njima isključivo pratim stranice koje imaju dodirnih tačaka sa odbojkom. Neočekivana povreda u trenucima potpuno drugih planova, verovatno i utiče da se tako osećam. Međutim, ko zna zašto je to dobro. Verujem da se sve događa sa određenim razlogom".

Splet otežavajućih i nesrećnih okolnosti sprečili su je i da učestvuje na međunarodnoj sceni. Kako i sama priznaje, imala je čudan doživljaj dok je gledala okršaj protiv Asteriksa.

"Imala sam veću tremu nego kada sam igrala. Prvi put sam se tako osećala, jer sam dugo vodila ekipu i bila lider. Pre meča sam i bacila oko na kvalitet belgijskog kluba. Shvatila sam već tada da saigračice pobeđuju na lakši način nego što se očekivalo".

Ako se izuzme izgubljeni period, Tent nije morao da strepi da li će se sa pozitivnim rezultatom vratiti u Srbiju. Igrale su izabranice Igora Žakića po specifičnom šablonu - silovito otvaranje set, mali pad u nastavku i efektna završnica. A Jovana je i objasnila zašto drugačiji ishod nije mogao da se dogodi.

"Naša prednost u odnosu na ranije sezone je bolja koncentracija u finišu setova. Doduše, sada smo i zrelije, ali računamo i na iskusne odbojkašice. Jedna od njih je i Malina Terel. Amerikanka ima bogatu karijeru, ne samo što se tiče igračkog angažmana, nego i mentalnog stanja. Dosta može da pomogne i razgovorima, prosto primeti da li je neko u problemu. Trenirala sam samo mesec dana sa njom. Međutim, shvatila sam i tokom tog kratkog perioda koliki je njen doprinos".

(© CEV)(© CEV)

Obrenovčanke se sada nalaze i na korak od plasmana u grupnu fazu Lige šampiona. Neophodno je da samo u revanšu (9. oktobar, 19.00) osvoje dva seta. Na taj način će i dobiti privilegiju da odmere snage sa Ezačibašijem Tijane Bošković i Jovane Stevanović, odnosno francuskim Parizom i nemačkim Šverinom.

"Reč je o ozbiljnim klubovima, samim time i raste mogućnost da se stekne iskustvo. Pre svega, mislimo na pojedine igračice koje možda do sada i nisu imale veliku ulogu. Opet, druge su se u svojim karijerama već sastajale sa najboljim odbojkašicama na svetu zahvaljujući reprezentativnim obavezama. Ukoliko zaista obezbedimo učešće u Ligi šampiona, dodatno ćemo da ispišemo istoriju, koju smo već promenile osvajanjem Superkupa u Gornjem Milanovcu", zaključila je Cvetkovićeva.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK TentJovana CvetkovićLiga šampiona u odbojci za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara