Arber Hodža (Reuters)
Arber Hodža (Reuters)

Da je Mamić sad u klubu, večeras bi cena bila 10.000.000! Najgori igrač Dinama uništio Hrvatsku

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.06.24. | 19:04

Ko je Arber Hodža?

Uspela je Hrvatska ulaskom Anta Budimira da se izvuče iz teške situacije i odigra nerešeno protiv Albanije, imala na tacni pobedu sa kojom bi joj poslednje kolo protiv Italije bilo mnogo mirnije i lakše, ali je na kraju zasluženo ostala bez trijumfa.

Kao što je Budimir bio čovek preokreta za Hrvate, tako je Arber Hodža bio čovek odluke za Albance. Njegovim ulaskom u 85. minutu je Albanija oživela i krenula prema izjednačenju. Mnogi u Hrvatskoj su u neverici gledali kakav pakao Dalićevom timu pravi krilni napadač… Zagrebačkog Dinama! Za Hodžu će mnogi navijači Dinama reći da je jedan od najgorih igrača Modrih… Ali, ovo što je danas pokazao će naterati i hrvatsku fudbalsku javnost da drugim očima počne da gleda na 25-godišnje krilo.

Izabrane vesti

Hodža je jedan od 15 gastarbajetra rođeni uh Nemačkoj koji na ovom EP nastupaju za neke druge reprezentacije. Iako je rođen u Hajdlebergu, kao mlad se preselio sa porodicom na Kosmet. Počeo je da trenira fudbal u klubu Istogu (originalno FK Istok) odakle je otišao u omladince Prištine. Nije nešto mnogo obećavao pa je jedno vreme proveo i na pozajmici u Besi da bi sa 21 godinom počeo da se probija u timu Balkanija. Tada je postao i reprezentativac tzv. Kosova.

Odatle se 2021. godine preselio u zagrebačku Lokomotivu. I razočarao… Posle samo pola godine i tek osam odigranih utakmica, Lokosi su raskinuli ugovor sa Hodžom. Uzeo ga je jedan od slabijih klubova hrvatskog šampionata Slaven Belupo. Tamo ga je fudbalski preporodio hrvatski stručnjak Zoran Zekić. Počeo je da igra redovno, postiže golove i skreće pažnju na sebe.

“Očigledno mi je bilo potrebno neko vreme da se adaptiram na novu sredinu, drugu zemlju, običaje. Ipak, kada je to prošlo, počeo sam da pokazujem ono što mogu. Koprivnica je prelep i tih grad i to mi odgovara jer mogu da se koncentrišem samo na fudbal”, rekao je Hodža za Germanijak.

Hrvatska mu je nekako bila suđena iako sa 16 godina nije prošao na probi u Hajduku i pridružio se pozamašnoj listi igrača koji nisu prošli famozne probe u splitskom klubu. A, kad ga već nije hteo Hajduk, jeste Dinamo.

Prošle zime je na njegovom transferu insistirao trener Sergej Jakirović koji je u tom prelaznom roku obavljao i ulogu sportskog direktora. Čekao je Dinamo u zimskom prelaznom roku povratak Josipa Brekala kao kapitalnog pojačanja, ali mu je njegovo dete zabilo nož u leđa i prešlo u Hajduk. Hodža je došao kao utešna nagrada u transferu teškom 1.l000.000 evra. Iako ga je i tada želeo Hajduk, on je čekao i insistirao na transferu u Dinamo. Odbio je i Ferencvaroš zbog zagrebačkih Modrih…

Čim je došao, zaigrao je u prvoj postavi i nije ništa pokazao. Iz meča u meč je bio sve gori i gori i brzo mu je nalepljenja etiketa transfer promašaja. U šali su mnogi u Zagrebu govorili da je najgori igrač Dinama. Ništa mu nije polazilo za nogom. Prirrodno urođena brzina je bila potpuno beskorisna jer je Hodža srljao iz greške u grešku. Istina, imao je asistenciju Kaneku protiv Betisa zahvaljujući kojoj je Dinamo izbacio španskog favorita, ali to je bilo to. Dao je i prvenac u onoj katastrofi Modrih u Solunu protiv PAOK-a, ali je taj gol brzo pao u zaborav. U prvenstvu nije imao nikakav učinak uprkos velikoj minutaži kod Jakirovića i postepeno je gubio status igrača u rotaciji. Kraj sezone je dočekao kao rezerva koja dobija šansu na kašičicu ili uopšte ne ualzi u igru.

A, onda je došao meč sezone i Dinamovo gostovanje na Rujevici. Direktan okršaj za titulu. Rijeka je vodila, Dinamo izjednačio, a gostujući navijači su se hvatali za glavu kada su u 87. minutu videli da Jakirović vadi mladog Baturinu i koristi poslednju izmenu na uvođenje Hodže. Dva minuta kasnije, Hodža je postigao prvi prvenstveni gol u dresu Dinama i rešio trku za titulu…

Dok je gradio klupsku karijeru u Hrvatskoj, paralelno je lomio oko reprezentativne budućnosti. Iako je odigrao tri meča za Kosovo, okrenuo mu je leđa i jedva dočekao poziv iz Tirane. Albanski selektor Silvinjo je po preuzimanju reprezentacije napravio širi spisak od 70 imena i na njemu je bilo i Hdžino. Kada je spisak skraćen na 39 kandidata za dres reprezentacije, Hodža je opet bio tu i u martu je debitovao za novu reprezentaciju. Iako je u Dinamu imao lošu polusezonu, Silvinjo ga je ipak poveo na EURO pre iskusnih igrača poput Mirta Uzunija ili Sokola Cikalešija koji su bili nosioci igre u kvalifikacijama.

Namenio mu je ulogu džokera što je Hodža je oberučke prihvatio. Protiv Italije je dobio šansu od 68. minuta i bio jedan od igrača koji su razmrdali Albaniju u finišu meča. Danas je protiv Hrvatske ušao u 85. minutu kao poslednja Silvinjova nada i napravio je haos u hrvatskoj odbrani. U 90. minutu je odmah imao šut koji je Livaković odbranio. Potom je ukrao loptu i krenuo u napad koji je rezultirao intervencijom Gvardiola u poslednjem trenutku. Ključni potez je napravio u 95. minutu kada je lukavo na sebe navukao dvojicu hrvatskih igrača i otvorio prostor za Mitaja koji je probio po levom krilu i ubacio pred gol Livakovića gde je Đasula bio ezgekutor. Iako nije bio ni strelac, ni asistent, Hodža je bio apsolutni junak albanskog izjednačenja.

Sve ono što je loše uradio u većem delu sezone igrajući za Dinamo, Hodža je neutralisao sa 15-ak minuta igre protiv Rijeke i Hrvatske. Kako reče jedan kolega iz Hrvatske:

“Da je Zdravko Mamić i dalje u Dinamu, Hodžina cena bi večeras bila 10.000.000 evra”.

Hrvatska javnost gleda i ne veruje…


tagovi

Arber HodžaDinamo Zagrebfudbalska reprezentacija Albanijereprezentacija HrvatskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara