©Reuters
©Reuters

Who else? Belingem povukao Englesku sa ivice provalije i slomio veliko slovačko srce

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.06.24. | 20:36

Selekcija Frančeska Kalcone vodila minut i po pre isteka nadoknade, ali nije izdržala do kraja…

Tamo gde je započela turnir, umalo Engleska da ga i završi. Na Feltins areni, sa koje je pre dve nedelje krenuo u pohod na tron Evrope protiv Srbije, prvi favorit za osvajanje turnira ozbiljno je koketirao sa eliminacijom, desetine sekundi delile su ga od toga da spakuje kofere i dve nedelje ranije nego što je planirao vrati se kući bez onoga po šta je došao.

Isto toliko je Slovake delilo od najveće senzacije na Evropskom prvenstvu, veće i od one što je Gruzija režirala pre nekoliko dana protiv nezainteresovane Portugalije. Malo spretnija intervencija, jedan dobijen vazdušni duel više, bolje postavljanje u ključnom trenutku falilo je da ostvare najveći uspeh od osamostaljenja. Ali Džud Belingem nije dao. 'Makazicama' u petom minutu nadoknade miljenik nacije presekao se selekciji Frančeska Kalcone put ka večnosti i najavio prolaz Engleske koji će doneti Hari Kejn u dodatnih pola sata – 1:1 (0:1), posle produžetaka 2:1.

Izabrane vesti

Izjednačujući gol Belingema podigao je na noge čitavo Ostrvo, ali već koliko sutra, kada se strasti budu smirile i euforija stišala, u domovini će opet 'udariti' na Gereta Sautgeta i njegove izabranike. S pravom. Umesto da izgleda bolje kako takmičenje odmiče, Engleska iz utakmice u utakmicu deluje sve gore pa iako se i ovog puta provukla, teško da će još jedno ovakvo izdanje proći nekažnjeno, posebno imajući u vidu da Gordi albion u četvrtfinalu čeka okršaj sa Švajcarskom...

Malo je falilo da i ove večeri u Gelzenkirhenu Sautgejt plati ceh svoje tvrdoglavosti. Selektor Nemačke Julijan Nagelsman je protiv Danske, posle zabrinjavajuće partije sa Švajcarskom, bez ikakvih problema ostavio na klupi Florijana Virca, najboljeg fudbalera Bundeslige u prošloj sezoni, međutim, Sautgejt se nije osmelio da 'ohladi' jednu od svojih zvezda i zvezdica, iako je bilo argumenata za tako nešto. Uprkos tome što je na prethodne tri utakmice bilo evidentno da navalna četvorka ne funkcioniše najbolje na terenu, 53-godišnji strateg je odlučio da joj ostane veran i ovog puta. Ali teško da su Fil Foden, Bukajo Saka, Džud Belingem i Hari Kejn bilo koga na Ostrvu ubedili da mogu u suprotno, iako su dvojica poslednjepomenutih sprečila najraniju eliminaciju Gordog Albiona na velikom turniru pod Sautgejtovim vođstvom. Hrabra i pre svega organizovana Slovačka bila je na dobrom putu da ostavi najskuplji tim bez šuta u okvir gola, i taman kada se činilo da će tako i biti, Belingem se vinuo i majstorijom slomio junačko srce Kalconine čete. A, onda potrčao ka navijačima Engleske i kao odgovor na kritike koje su dolazile na njegov račun prethodnih dana iz grla uzviknuo - 'who else (ko drugi)?'

Slovačka je sjajno otvorila utakmicu, uostalom na tako nešto nas je navikla i u grupnoj fazi. Međutim, kao da nisu pogledali ni minut prethodnih mečeva svog rivala iz osmine finala, Englezi su delovali poprilično zbunjeno i pogubljeno u uvodnoj fazi meča. I ozbiljno ‘visili‘. Ranjivost njihove odbrambene linije koja je tokom grupne faze izgledala kao najbolja od sve tri u timu ogolili su Slovaci kao na mikroskopu.

Teško je proceniti ko je od četvorice engleskih defanzivaca u tim trenucima bio najslabija karika. Možda Kajl Voker, koji slabijih pola sata nije odigrao tokom čitave prošle sezone. Baš po njegovoj strani Slovaci su stvorili dva puta pripretili na otvaranju utakmice. Na njegovu sreću u petom minutu David Hancko je pokazao da je, ipak, samo štoper prinuđen da igra na poziciji levog beka – poslao neprecizan pas na drugu stativu – a sedam minuta kasnije najstarijeg člana reprezentacije spasao je Mark Guehi izblokiravši u poslednjem trenutku udarac Lukasa Haraslina, koji se ušunjao iza leđa beku Mančester Sitija i izbio sam ispred Džordana Pikforda!

Ako je tada bio na vrhuncu zadatka, desetak minuta kasnije Guehi ju debelo podbacio pošto je izgubio vazdušni duel sa Jurajom Kuckom, a potom zaspao kod ubacivanja Ivana Šranca koje je prethodio golu Slovaka. Golu koji je tim Frančeska Kalcone i te kako zaslužio! Denis Vavro je poslao dugu loptu ka šesnaestercu rivala, Kucka je spustio glavom za Davida Streleca, a ovaj lukavo ‘zavukao‘ pas za Ivana Šranca, jedno od prijatnijih iznenađenja u Nemačkoj. Bio je tokom grupne faze, više nije. Napadač praške Slavije se pravovremeno ubacio, izdržao duel sa Guehijem i u maniru najboljih golgetera sveta spoljnim delom stopala stigao do trećeg gola na Prvenstvu Evrope. Toliko ih, do tog trenutka, nije postigla čitava Engleska.

Kako je igrala, bezidejno, bezdušno i tromo, delovalo je i da neće. Uostalom, da biste postigli gol morate – osim u slučaju spleta srećnih okolnosti – da pogodite okvir gola. A, Englezi po danas po prvi put još od 1986. godine nisu u tome uspeli u meču nokaut faze velikog turnira. Poražavajuć podatak za ekipu čiju navalu čine najbolji strelac Lige šampiona, osvajač iste, najbolji fudbaler Premijer lige… Da stvar bude gora, situacija se nije menjala nabolje ni u drugom poluvremenu, a Sautgejt ni pored toga nije razmišljao da nešto promeni unutar ekipe. Prva, i sve do 84. minuta jedina izmena bila mu je prinudna – Kol Palmer zamenio povređenog Kirana Tripijera - kao da se nadao da će individualni kvalitet u jednom trenutku isplivati na površinu.

Ruku na srce, Engleska je u drugom poluvremenu zaigrala bolje, zapretila golom Fila Fodena koji je opravdano poništen zbog ofsajda, potom i stativom Deklana Rajsa sa distance... Imala je Slovačka malo sreće u tim trenucima, ali imala ju je i Engleska pred istek sat vremena igre kada je Strelec sa centra umalo kaznio neopreznost Belingema i Džona Stounsa i nokautirao rivala...

Da je lukavi pokušaj Streleca bio malo precizniji teško bi Englezi nadoknadili dva gola zaostatka mada je i taj jedan dugo delovao kao nedostižan sve do tog petog minuta nadoknade... Šansu da još jednom priprete dao je Milan Škrinjar slabom intervencijom poklonivši im aut u liniji šesnaesterca. Voker je ubacio loptu na peterac, Guehi glavom prebacio loptu na penal odakle je Belingem uhvatio 'makazice' i izbio ono malo vazduha što je ostalo u plućima Slovaka...

Od tog šoka Slovaci nisu uspeli da se oporave, a ošamućenost rivala Englezi su iskoristili već u prvom minutu prvog produžetka. Veliki posao kod pogotka vrednog preokreta odradio je rezervista Ajvan Toni poslavši loptu posle vrlo nepreciznog udarca Eberečija Ezea na drugu stativu odakle ju je u mrežu spakovao najbolji strelac u istoriji reprezentacije i tako je poslao u četvrtfinale.

Tamo joj već ovako nešto neće proći...

EURO 2024, OSMINA FINALA:

ENGLESKA – SLOVAČKA 2:1 posle produžetaka (1:1, 0:1)

/Belingem 90+5, Kejn 91 - Šranc 25/

Gelzenkirhen

Stadion: Feltins Arena

Sudija: Halil Umut Meler (Turska)

ENGLESKA (4-2-3-1): Pikford – Voker, Stouns, Guehi, Tripije (od 66. Palmer) – Rajs, Mejnu (od 84. Eze) – Saka, Belingem (od 106. Konsa), Foden (od 90+4 Toni) – Kejn (od 106. Galager). Selektor: Garet Sautgejt.

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka – Pekarik (od 109. Tupta), Vavro, Škrinijar, Hancko – Kucka (od 81. Bero), Lobotka, Duda (od 81. Beneš) – Šranc (od 90+3 Đomber), Strelec (od 61. Boženik), Haraslin (od 61. Suslov). Selektor: Frančesko Kalcona.


tagovi

EURO 2024reprezentacija Slovačkereprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara