Slavlje Španaca nakon gola Ruisa za preokret (AFP)
Slavlje Španaca nakon gola Ruisa za preokret (AFP)

Gruzija čačnula medveda pa osetila zagrljaj od kojeg pucaju kosti: Španija ne igra, Španija leti

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.06.24. | 22:52

Novi, prvi favorit za osvajanje Eura zgromio Hviču i drugove 4:1 i imaće priliku da taj status opravda 5. jula u četvrtfinalu protiv Nemačke

Iako je nagoveštaja i te kako bilo, ipak nije ovo veče senzacija. Španija u osmini finala Evropskog prvenstva nije poput Englekse dozvolila da je autsajder muči, da je dovede na rub eliminacije, u poziciju da giljotina visi nad glavom i da se samo čeka povlačenje ručice. Furija u Kelnu jeste primila prvi gol na ovogodišnjem Euru i jeste morala da juri rezultat protiv hrabre, kuražne i energične Gruzije, ali je čvrsto zadržala uzde kaznene ekspedicije, reprezentacije koja je najviše pokazala i s pravom prgrlila epitet novopečenog prvog favorita za evropsku krunu - 4:1.

Ispostavilo se da je, primoravši Le Normana na autogol u 18. minutu, Gruzija samo čačnula medveda. A znate šta se desi kada medved otvori oči. Brzo vas uveri da uz sirovu snagu gabaritne životinje, može da vas stigne kada poželi i više ne dozvoli da pobegnete iz zagrljaja koji lomi kosti, isisava život iz tela. Nije ekipa Luisa De La Fuentea dozvolila Hviči i drugovima ni da osete slast vođstva na poluvremenu i eventualno sa novim naletom samopouzdanja koje ih je krasilo do primljenog gola, izađu iz svlačionice. U smiraj poluvremena Rodrijev hitac pokazao je ekipi Vilija Sanjola šta je čeka u nastavku.

Izabrane vesti

Iz grupe smrti sa Hrvatskom, Italijom i Albanijom, izašla je neokrznuta, večeras pokerom golova i sa ukupno 36 udarca (od kojih je 13 išlo u okvir) poslala pretećeu poruku domaćinu turnira. Sudar Nemačke i Španije u Štutgartu 5. jula predstavljaće bez konkurencije najveću poslasticu dosadašnjeg toka kontinentalne smotre.

A ako Panceri budu želeli u polufinale, moraće kako znaju da odseku Furiji krila. Jer De La Fuenteova Španija ne igra fudbal, ona leti po terenu. Kreće se na kerozin Nika Vilijamsa (večeras nije pogrešio nijedno od 46 dodavanja!?) po levom i Lamina Jamala po desnom boku. Osim što su Barsin tinejdžer i 21-godišnjak iz Atletik Bilbaa stvorili sjajnu međusobnu energiju van terena, na fudbalskom borilištu kanališu je isključivo u službi nasrtaja na protivnički gol. Em sve vide, em donose prave odluke od kojih Španija debelo profitira.

Jasno je bilo nakon vođstva Gruzije da rezultat na semaforu ne oslikava verno odnos snaga na terenu. Jedan od najboljih golmana prvenstva držao je autsajdera u životu i četiri puta spuštao roletnu Furiji, sve do 39. minuta. Tada je u tri dodira sa loptom oslikana surova moć Španije. Kroz Pedrijevu savršenu loptu za Nika slabijom levicom, kroz Nikov pregled igre i servis za Rodrija, te kroz Rodrijev lasersi udarac koji ni Mamardašvili nije mogao da uhvati.

Bio je to gol dovoljan Španiji da sa auto-pilotom, bez tenzije i glavobolje zaplovi u drugo poluvreme. A tamo je nastavljen Nikov i Jamalov let. Šesnaestogodišnjak je već u 51. minutu drugo asistencijom postao najbolji paker Eura, nakon što je Fabijan Ruis rutinski pogodio glavom iz peterca. Mogao je Jamal i do makar jednog, možda i dva pogotka, ali je lukavstvima i pokušajima da pogodi bliži ugao nedostajalo preciznosti.

Vilijams je večeras bio oštriji u završnici. Lakoćom prodora na video igrici, pregazio je odbranu Gruzije i u 75. minutu zadao udarac posle kojeg je bilo jasno da debitantnu na evropskim šampionatima povratka nema. Čak i da je Citaišvili sedam minuta ranije bolje šutirao, eventualno postigao ili namestio gol saigračima. Čak i da je Gruzija izjednačila na 2:2, posle ovako dominantne izvedbe Španije koja je šutirala ka Mamardašviliju na svakih dva i po minuta, teško je verovati da Gruzija opet ne bi primila četiri gola.

EURO 2024, OSMINA FINALA:

ŠPANIJA – GRUZIJA 4:1 (1:1)

/Rodri 39, Ruis 51, Vilijams 76, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

Keln

Stadion: Rajn Energi

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

ŠPANIJA (4-3-3): Simon – Karvahal (od 82. Navas), Le Norman, Laport, Kukurelja (od 66. Grimaldo) – Pedri (od 52. Olmo), Rodri, Ruis (od 81. Merino) – Jamal, Morata (od 66. Ojarsabal), Vilijams. Selektor: Luis de la Fuente.

GRUZIJA (5-3-2): Mamardašvili – Kakabadze, Gvelesijani (od 79. Kvekveskiri), Kašija, Dvali, Ločošvili (od 64. Citaišvili) – Čakvetadze (od 64. Davitašvili), Kiteišvili (od 41. Altunašvili), Kočorašvili – Mikautadze (od 79. Zivzivadze), Kvarachelija. Selektor: Vili Sanjol.



Golman Valensije je večeras, sa devet odbrana sprečio još veću rezultatsku katastrofu Gruzije čiji su poraz zapečatili rezervisti - asistent Ojarsabal i strelac Dani Olmo.

Gruzijci mogu samo da maštaju i pitaju se kakav bi ishod bio da je Hvičin ludi pokušaj sa pola terena iz 48. minuta završio u mreži. A nije bilo daleko. Da li bi Španija bar malo ustuknula da je morala ponovo da juri zaostatak i da li bi njihvoi ljubimci dobili novu injekciju samopouzdanja i poverovali u čudo.

Ali i dalje je teško poverovati da je mogao da se dogodi bilo koji scenario osim prolaska Španije u 90 i kusur minuta. Španije koja je večeras sa 36 udaraca imala najdominantniju ličnu statistiku na velikim takmičenjima (evropska i svetska prvenstva) još od 1980. godine!



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija GruzijeRodri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara