Razvan Marin i Virdžil Van Dajk (©Reuters)
Razvan Marin i Virdžil Van Dajk (©Reuters)

Strast, disciplina i volja dolaze s Karpata i prete Holandiji

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.07.24. | 11:59

Rumunija izaziva Lale u borbi za četvrtfinale Evrorpskog prvenstva

Favoriti se nisu baš lepo provodili u nokaut fazi Evropskog prvenstva, ali je samo Italija - zasad - plakala posle sudara sa Švajcarskom. Španci su teško slomili Gruzine, Englezi su se provukli sa Slovacima, Nemci su rutinski eliminisali Dance, Francuzi su se mučili s Belgijancima, a Portugalci su izbegli bruku s Slovencima. Može li Rumunija da napravi senzaciju i eliminiše Holandiju u osmini finala?

Trikolori s Karpata su igrali iznenađujuće dobro na smotri najboljih Evrope i tražiće još jedan važan uspeh u utorak uveče. U Minhenu ih čeka Holandija, koja još nije na optimalnom nivou (18.00). Ipak, Oranje ima odlične rezultate sa Rumunima i namerava da nastavi taj trend.

Izabrane vesti

Da je neko poznavaocima fudbalskih prilika pre početka turnira rekao da će neko od Holandije i Rumunije dominirati u svojoj grupi, dok će se drugi mučiti da napreduje i završiti treći, verovatno bi se večina složila. Mada, teško da bi očekivali da Lale budu na margini.

Nema sumnje da su Rumuni do sada bili jedno od pozitivnih iznenađenja na ovom Evropskom prvenstvu. Međutim, Trikolori još lete ispod radara i ne dobiju priznanje koje zapravo zaslužuju. Izabranici trenera Edvarda Jordaneskua plasirali su se u osminu finala kao pobednici grupe. Rumuni su zauzeli prvo mesto ispred Belgije, Slovačke i Ukrajine sa četiri od mogućih devet bodova.

18.00: (8,50) Rumunija (4,35) Holandija (1,50)

Prvi put od 2000. godine i tek drugi put u istoriji saveza, Trikolori su stigli u nokaut fazu finala Evropskog prvenstva. Tek 46. selekcija na FIFA svetskoj rang-listi već je pokazala bleskove potencijala u kvalifikacijama. Rumuni su prošli kroz grupu neporaženi. Manje su impresionirali napadačkim fudbalom, već sa mnogo strasti, discipline i volje. Ove vrline su takođe osnova za potencijalni šok u utorak uveče. Međutim, samo je Gruzija morala da izdrži više udaraca na gol od Florina Nice, 36-godišnjeg golmana.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Defanzivni pristup Rumuna se sigurno neće promeniti u nokaut fazi. Čak ni u senzacionalnoj pobedi od 3:0 u prvoj utakmici protiv Ukrajine, Trikolori nisu imali 30% poseda lopte. Četvrtfinalista Svetskog prvenstva 1994. takođe se ograničio na odbranu protiv Slovačke i Belgije. Iz kompaktnog odbrambenog bloka, cilj je da se munjevitom brzinom prebaci napred. Ima i dobrih momenata u navali, a posebno treba pomenuti Razvana Marina, koji je postigao dva od četiri dosadašnja gola Rumunije.

Inače, u postavi nedostaju poznata imena. Nemaju ih Rumuni mnogo, a izuzetak je centralni defanzivac Dragušina, koji je zimus prešao u Totenhem i koji je svojim fizičkim stilom igre amblematičan za radnički fudbal Rumuna.

Grupa E u kojoj je igrala Rumunija je bila među najzanimljivijima i čak je ostvarila jedan rekord. Prvi put u istoriji Evropskog prvenstva, posle tri odigrana kola sve četiri ekipe imale su isti broj bodova. Sve četiri selekcije su jednom pobedile, jednom izgubile i naravno jednom remizirale. Nikada u istoriji se to nije desilo, a zahvaljujući prvoj utakmici, u kojoj je Rumunija dala Ukrajini tri gola, napredovala je sa prvog mesta. Ovim podvigom Rumuni su okončali dugogodišnje odsustvovanje iz nokaut faze Evropskog prvenstva, čak duge 24 godine. Od svog poslednjeg uspeha 2000. godine, stigli su do Eura 2008. i 2016. godine, ali ni u jednom slučaju nisu uspeli da napreduju iz grupe.

Gledanje u istoriju nije baš lepo za Rumune. Od njih su Trikolori već izgubili četiri duela zaredom i tri puta primili najmanje tri gola. Ali istina je da sadašnja forma ne obećava mnogo za Oranje. Holandija se mučila i tek kao treći tim na tabeli je prošla u osminu finala.

Odmah na početku morali su da igraju duel sa Poljacima i slavili su sa 2:1, zatim su remizirali sa Francuskom 0:0 i završili grupnu kampanju porazom od Austrijanaca sa 3:2. Ipak, igrači trenera Ronalda Kumana mogu da uđu u ovu fazu sa optimizmom. Izbegli su teži put i nisu naišli na Belgiju, Španiju, Portugaliju ili Nemačku. Uprkos ovom trećem mestu u Grupi C, pošteno je reći da Virdžil van Dajk i drugovi do sada nisu razočarali na ovom turniru.

------------------------------

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EURO 2024 - OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

Nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (1:1, 0:1)

/Belingem 90+5, Kejn 91 - Šranc 25/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

/Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

Ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

/Vertongen 85ag/

Portugalija - Slovenija 0:0 *penalima 3:0

Utorak

18.00: Rumunija - Holandija

21.00: Austrija - Turska

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Rumunijereprezentacija HolandijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara