Neka igre počnu! Pariz srušio tradiciju, prvi put Otvaranje na vodi

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.07.24. | 23:14

Olimpijske igre 2024. su zvanično počele

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Francuske)

Odbrojavanju je kraj, neka Igre počnu! Najzad. Odahnuće svi: i sportisti koji jedva čekaju da izađu na borilišta, novinari da bi imali o čemu da pišu, ali možda najviše građani Pariza, koji će malo odmoriti od neviđenih bezbedonosnih mera koje su paralisale veći deo centralnih gradskih ulica u poslednjih nekoliko dana.

Izabrane vesti

SVET VIDEO SRBE, DONESITE ŠTO VIŠE MEDALJA

Pariz je išao preko tradicije večeras: uvek je Otvaranje bilo na stadionu, sa svečanim defileom sa zastavama, jedna zemlja za drugom, pa na kraju svi zajedno na terenu. Francuzi su rešili da urade to sada drugačije, pa su svi sportisti, a ima ih 10.500 plus treneri, članovi stručnih štabova itd. bili na brodićima koji su plovili Senom. Nisu vremenski uslovi bili idealni,pošto je u glavnom gradu Fancuske lila kiša, ali je organizator istrajao na četvorčasovnom scenarju.

Bila je to završna manifestacija, jer štafeta je više od dva meseca „putovala“ Francuskom, a nosilo je više od 11.000 ljudi! I bilo ih je – raznih. Da se neko ne uvredi...

Svečani defile brodića počeo je večeras od mosta Sent Ojsterlic, a sve se završilo na Trokaderu. Regata je prolazila ispod mostova, a bila je obezbeđena sa neverovatnih 75.000 pripadnika čuvara reda.

Zatvoreni su skoro svi prilazi mostovima, reci, mogle su se barijere proći samo uz posebne dozvole. Ili kupljene ulaznice za događaj, koje su išle od 90 do 2.700 evra. Zatvorene su čak i brojne metro stanice, pa je ostalo da samo tri linije rade nakon završetka ceremonije, što garantuje nesnosnu gužvu na povratku do kuće.

Sa umetničke strane publiku su zabavljali Lejdi Gaga, ali i domaći hevi metal bend Gođira. Blo je tu i monih performansa. Za svačije oči po nešto. Vrhunac je bio na kraju kada se olimpijska baklja našla u rukama Zinedina Zidana, koji je potom predao Rafaelu Nadalu. Pre svega zbog uspeha na Rolan Garosu.

Srpska zastava bila je u rukama odbojkašice Maje Ognjenović i vaterpoliste Dušana Mandića. Naša zemlja poslala je u Pariz 112 takmičara, sa „zadatkom“ da donesu najmanje deset medalja.

Igre počinju zvanično u subotu ujutru, a već prvog dana će na borilišta Novak Đoković, bokserka Sara Ćirković, veslači Jovana Arsić, Martin Mačković i Nikolaj Pimenov, džudistkinja Milica Nikolić, strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, plivačka štafeta, stonoteniserka Izabela Lupulesku...


tagovi

Pariz 2024Olimpijske igre 2024MOK

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara