©OSS
©OSS

Kadeti opravdali očekivanja: Orlići 11. put šampioni Balkana

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.07.24. | 09:32

Zanimljivo je da takmičenje u Tirani nije ni trebalo da se održi

Muška kadetska reprezentacija Srbije nadigrala je Albaniju 3:0 (25:20, 25:12, 25:14) i osvojila zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Tirani.

Kuriozitet je da takmičenje za igrače do 18 godina nije ni trebalo da bude održano. Iako je vladalo veliko interesovanje, uz prijave šest nacionalnih timova, niko nije želeo da organizuje šampionat. Kada se činilo da će leto proći bez tradicionalnog nadmetanja, u poslednjem trenutku Odbojkaška federacija Albanije prihvatila se domaćinstva. Zanimljiv je podatak i da njihova selekcija prethodno nije ni planirala učešće. U međuvremenu su pojedine reprezentacije, kao što su Bugarska, Rumunija i Turska, odustale od nastupa i borbe za odličja protekle su u okrnjenom sastavu sa svega četiri ekipe – Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i već pomenuta Albanija.

Izabrane vesti

Neočekivane promene ne umanjuju uspeh Orlića kojima je i pre početka Balkanskog prvenstva, a s obzirom na to da su objektivno računali na daleko kvalitetniji igrački kadar, pripala uloga apsolutnog favorita. Koliko su bili nadmoćni u odnosu na konkurenciju, potvrđuje da su zabeležili tri ubedljiva trijumfa, kao i da na putu do trona nisu izgubili nijedan set. Poslednja utakmica protiv Albanije u dvorani „Farka“ protekla je u dominaciji izabranika selektora Strahinje Kozića, što je bio slučaj i tokom mečeva sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. Strateg šampiona pružio je šansu svim igračima. Na kraju se u listu poentera, osim libera Bogdana Tomaševića i Vuka Tonkovića, nije upisao samo Stefan Marić. Najefikasniji u redovima pobednika bio je Marko Stefanović sa 13, dok je Saša Radovanović nanizao 11 poena.

Srbija je na taj način i stavila tačku na 22. izdanje Balkanskog prvenstva i povećala ukupan broj odličja. Sada se u bogatim vitrinama pronašlo mesto i za 17. medalju, među kojima je 11 zlatnih, pet srebrnih i jedna bronzana.

Piše: Uroš Selenić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara