Nikola Jokić i Džejlen Braun (©AFP)
Nikola Jokić i Džejlen Braun (©AFP)

Luda NBA zabava u Abu Dabiju: Jokić pokazao svoje za 17 minuta, Boston izvukli drugopozivci

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.10.24. | 20:37

Rasel Vestbruk i Dario Šarić debitovali, Džo Mazula može da zahvali Druu Pitersonu i Džordanu Volšu na pobedi

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

"Abu Dabi, da li si spreman? Ne čujemo", začulo se sa razglasa Etihad arene u minutima pre nego što su košarkaši dva poslednja NBA šampiona istrčali na parket i preuzeli glavnu reč. Tribine su se popunjavale sasvim lagano, ljudi ovde nisu navikli da bilo gde žure i jure, već se i na utakmicu stiže maltene u pucanj. Šou neće nigde da pobegne, šou je tu zbog njih.

Izabrane vesti

Svako ko je bar jednom u životu imao priliku da se susretne sa NBA događajem reći će vam na prvu da je u svakom pogledu za koplje ispred svega drugog. Čast svima, ali ovo je košarkaški spektakl kakvom nema ravnog. Pun ugođaj je zagarantovan! Baš takvu energiju osetili su svi koji su se večeras našli u rasprodatoj Etihad areni i sa lica mesta posmatrali okršaj Boston Seltiksa i Denver Nagetsa. Na sve se mislilo i svačiji audio-vizuelni ukus je zadovoljen. Celokupni doživljaj je teško opisati rečima, prosto mora da se doživi. Evropska košarka nudi potpuno drugačiju emociju, ovo je šoubiznis u pravom smislu te reči. Čak se to najviše videlo u poslednje tri-četiri sekunde pre isteka vremena, kada je Džo Mazula tražio dva tajm-auta jer njegovi igrači nisu mogli da izvedu aut sa strane, što je samo dodatno podiglo temperaturu i neizvesnost.

"Voleo bih da se ovo nikad ne završi, najmanje od svega pažnju privlači košarka", mogao je u jednom trenutku da se čuje komentar sa navijačke tribine tik uz novinarsku ložu.

Svi su, ipak, ovde bili zbog košarke. Kvalitet iste definitivno nije bio u rangu onoga što gledamo u samoj završnici sezone, ali nije bilo ni realno očekivati tako nešto posle letova preko pola sveta, značajne vremenske razlike i pre svega činjenice da su oba tima ipak na samom početku uigravanja za novu sezonu koja startuje u noći između 22. i 23. oktobra. Naposletku, piše se da je Boston kao nominalni gost večerašnjeg okršaja odneo prvi trijumf i to rezultatom 107:103 (25:32, 31:31, 23:17, 28:23).

Bio je u pravu trener aktuelnog šampiona Džo Mazula kada je rekao da je najvažnije da igrači oba tima skinu "rđu" sa sebe, ali daleko od toga da gledaoci nisu imali u čemu da uživaju. Imali su jedinstvenu priliku da vide dva najskorija NBA šampiona u sklopu projekta NBA Global Games, kao i neke od najvećih zvezda današnjice. Od Nikole Jokića, koji je zaslužio najglasniji aplauz gotovo 18.000 ljudi, preko Džejsona Tejtuma, do najkorisnijeg igrača prošlog finala Džejlena Brauna.

Upravo je heroj istorijske titule Seltiksa u društvu novajlije iz redova Nagetsa Rasela Vestbruka pozdravio navijače u Areni, čak se i potrudio da na arapskom kaže nekoliko reči, čime je kupio posebne simpatije publike.

"Pozdrav Abu Dabi, kako ste. Hvala vama na gostoprimstvu i pažnji koju ste nam poklonili", nadovezao se Vestbruk.

Da je ovo ipak više od utakmice postalo je jasno kada su se u prvim redovima pojavili velikani svetskog sporta. NBA asovi Kevin Garnet, Derik Fišer, Magzi Bougs, Markus Kembi, Mič Ričmond, Sem Perkins (...), zatim fudbalske aždaje Ronaldinjo, Roberto Karlos i Tjeri Anri koji je iskoristio priliku da se pre utakmice pozdravi sa Nikolom Jokićem i sve ovekoveče fotografijom. Na eksluzivnim sedištima bili su i komičar Stiv Harvi, reper 2 Chainz, supermodel Izabel Gular, kao i nekoliko zvezda arapskog sveta... I svi su dobili svoj trenutak pažnje. Ukratko, za svakog ponešto...

Iz Denverove organizacije svojski su se potrudili da svima u dvorani predstave bar delić atmosfere kada su Nagetsi domaćini u svojoj Bol Areni. Supermaskota Roki, inače najplaćenija 'atrakcija' jednog NBA kluba sa godišnjom platom od 625.000 dolara, dizao je raspoloženje u svakoj pauzi i radio sebi svojstvene vratolomije. Sve je večeras maltene bilo podređeno Denveru, u nedelju će Bostonu.

Utakmica sama po sebi nije bila naročito brza, niti je obilovala potezima od kojih pamet staje. Denver je vodio najveći deo utakmice, a navijače su zvezde počastile prisustvom samo tokom prvog poluvremena. U nastavku susreta parket su delili uglavnom drugopozivci i momci koji su na dvosmernim ugovorima ili praktično na probi, tačnije na 'trening kamp' ugovorima što im je svojevrsna audicija da možda dobiju nešto više.

Dok su glavne uzdanice vodile glavnu reč, Denver je imao prednost, čak u jednom trenutku i komotnu dvocifrenu. E, s kasnijim ulaskom rezervi situacija na parketu se značajno promenila u korist Bostona. Prednost Nagetsa se potpuno istopila i ušlo se u rezultatsku klackalicu do poslednjih sekundi. Minijature Džordana Volša su načele, potom dve trojke Drua Pitersona dokrajčile Nagetse. Pokušavao je Zik Nađi da sam iznese teret, ali nije uspeo iako se bukvalno u samom finišu opet zakuvalo. No, konačni rezultat verovatno nikog nije previše interesovao...

Nikola Jokić je na terenu proveo nešto manje od 17 minuta i za to vreme imao 14 poena (5/7 iz igre), osam skokova, te po dve asistencije i ukradene lopte. Rano je skrivio dva faula, ali ga Majkl Meloun nije izvlačio iz igre, što se brzo isplatilo jer je pokrenuo Nagetse ka prednosti koju je potvrdio raspoloženi Porter sa nekoliko dobrih poteza. Meč je završio sa 12 poena za 15 minuta. Džamal Marej nije uspeo da se trgne posle fijaska sa Olimpijskih igara, pa je za 15 minuta ubacio samo jedan šut.

Ras u opremi Denvera (©AFP)Ras u opremi Denvera (©AFP)

Rasel Vestbruk je na debiju skupio osamnaest i po minuta i za to vreme ubacio 12 poena uz 3/10 iz igre, ali solidnih 3/6 sa distance! Potvrdio je najavu trenera Melouna da će biti jedan od lidera ovog tima, pošto je u nekoliko situacija vodio glavnu reč čak i kada je vodeća trojka bila na parketu. Uhvatio je četiri lopte i podelio osam asistencija, jednu od njih namenio je za Darija Šarića sa kojim se odmah ’našao’, već u prvim sekunda pošto je hrvatski reprezentativac zamenio Jokića. Džulijan Stroter je ubacio 11, a Zik Nađi 10 poena.

Prvo ime Bostona večeras bio je, bar po listi strelaca, Pejton Pričard sa 21 poenom i šest trojki! Još je na to dopisao šest asistencija uz četiri skoka. Džejson Tejtum je za 19 minuta imao 12 poena (4/11 iz igre, 3/7 za tri), šest skokova i pet razigravanja. Džejlen Braun je ubacio osam, a Džru Holidej četiri poena.

Sledeći duel ovih timova na programu je u nedelju od 16 časova po srednjoevropskom vremenu. Time se i završava ovogodišnje izdanje Abu Dhabi Games.


tagovi

Denver NagetsBoston SeltiksNikola JokićNBA ligaDžejson TejtumMajkl Porter JuniorDerik VajtRasel VestbrukDžejlen BraunAbu Dabi NBA Games

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara