(Foto: ABA liga)
(Foto: ABA liga)

Zvezda ima prvu meč loptu i priliku da uradi ono što nije sedam godina

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.24. | 08:25

Da u finalu ABA lige trijumfuje na gostujućem parketu

Crveno-belima se danas pruža jedinstvena prilika. Zapravo, više njih. Ne samo da će pobedom nad najvećim rivalom osvojiti sedmu regionalnu titulu, već će to učiniti na najuverljiviji mogući način - "metlom", koja u finalima ABA lige nije viđena punih sedam godina. Izabranici trenera Janisa Sferopulosa večeras od 20.30 gostuju Partizanu u beogradskoj Areni i eventualnim trijumfom će uz šampionske počasti, postati ekipa koja je prvi put još od 2018. u večitim derbijima odigranim na Jadranu pobedila na gostujućem parketu, kao i prva ekipa koja je van svoje kuće slavila u finalnoj seriji.

Poslednje četiri borbe za tron završavale su se majstoricama, u pet mečeva bez brejka. Mnogi su mišljenja da će zbog istorije rivaliteta dva tima, prednosti koje im donosi igranje pred svojim navijačima i svega ostalog, tako biti i ove godine. Tako je između ostalog bilo u prethodne dve. Pobeda na strani u finalnim serijama ABA lige nije viđena od sezone 2017/18 kada je podgorička Budućnost slavila u prvom meču u Beogradu nad Crvenom zvezdom čime je napravila krucijalnu prednost i kasnije došla do pehara.

Izabrane vesti

Što se tiče crveno-belih, oni su poslednji put do titule bez pet odigranih mečeva došli godinu dana pre toga kada su sa maksimalnih 3-0 počistili tada zagrebačku Cedevitu. To je ujedno poslednji put da je borba za tron okončana na taj način, a u osam dosadašnjih plej-of finala, još samo jednom (2015/16) je pobednik "kaširao" svog protivnika. Pogađate, opet je u pitanju tim sa Malog Kalemegdana koji je te sezone počistio Megu. Što znači da samo Zvezda poseduje takvo prethodno iskustvo koja joj daje za pravo da se nada da može ponovo da ga proživi.

Ipak, za razliku od tog vremena, sada crveno-beli imaju daleko teži zadatak i ozbiljnijeg protivnika. Onog kojeg na strani u ABA ligi nije savladala od 2018. godine (ne računajući sezonu 2020/21 koja se igrala u pandemijskim uslovima bez navijača). I taj podatak dovoljno govori koliko je teško i izazovno tako nešto izvesti.

Tačno je da će šampion Srbije i osvajač Kupa Radivoja Koraća sa mnogo manje pritiska istrčati na parket najveće dvorane na Balkanu, ali će opet na njemu biti okružen sa 20.000 protivničkih pristalica. Što je nešto što ne može tek tako da se zanemari i stavi po strani.

"Treća utakmica za obe ekipe. Sada igramo na terenu našeg rivala. Ono što je osnovno i od čega sve kreće je da moramo da budemo izuzetno fokusirani i da se držimo našeg plana igre”, poručio je Sferopulos pred današnji meč.

U aktuelnoj takmičarskoj godini, crveno-beli su dvaput gostovali crno-belima i oba puta sa terena izlazili pognute glave. Prvo krajem oktobra prošle godine u petom kolu ABA lige sa 88:86 kada su ispustili plus 13 na dva minuta pre kraja, a onda četiri dana kasnije dosta ubedljivije u Evroligi (98:87).

Iz tih mečeva mogu da izvuku pouke, pogotovo zato što su to bile debitantske utakmice grčkog stručnjaka na klupi crveno-belih. Ali, više od svega treba da pogledaju snimak prošlogodišnjeg evroligaškog obračuna koji se odigrao u novobeogradskoj dvorani i koji je okončan na najspektakularniji način - Zvezdinom pobedom u poslednjim sekundama koju je potpisao Nemanja Nedović trojkom uz zvuk sirene (73:76). Kakav bi to bio način da se sada osvoji titula...A koliko su prva dva duela bila nabijena tenzijom i dramom, malo je verovatno da i ovaj duel neće proteći u istom maniru.

"Očekuje nas teška i zahtevna utakmica. Igra se u Beogradskoj Areni, to je teren koji nam je dobro poznat. Već smo odigrali dve utakmice nominalno kao gosti na početku sezone. Nema tajni, moramo da odigramo jako čvrsto uz puno koncentracije, da se pridržavamo plana i sprovedemo ga na terenu“, jasan je kapiten Branko Lazić.

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

/Jago 18 – Naneli 27/

Sreda:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 80:73

/Nedović 21 - Smit 12/

Nedelja:

20.30: (1,37) Partizan Mozzart Bet (15,00) Crvena zvezda (4,20)

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj**

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe;

** - Ako bude potrebe, postoji šansa da se promeni termin.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara