Petar Ratkov i Nemanja Stojić (Star Sport)
Petar Ratkov i Nemanja Stojić (Star Sport)

Ratkov: Od Mitra i Dušana upijam važne detalje za karijeru; Stojić: Obilaznicom, znajući da vredim

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.06.24. | 13:17

Reprezentativci Srbije sa "aerodroma" u Staroj Pazovi u niskom startu lete za Austriju

Dan pred polazak u Beč na prijateljski meč sa Austrijom, jednu od dve finalne provere pre Evropsko prvenstvo, reprezentativci Srbije treniraju punom parom na "Aerodromu" u Staroj Pazovi.

"Znate kako mi zovemo ovakav poligon? Aerodrom, jer je sve tako haotično, a tako uređeno", priča novinarima, onako usput, nameštajući čunjeve i prepreke kondicioni trener Orlova Kacuhito Kinoši i nastavlja: "Igračima bude lakše kada posmatraju poligon kao pistu."

Izabrane vesti

Dok avioni nisu počeli da krstare, dok se nije stvorila gužva na pisti pomoćnog terena Mišel Platini, bilo je vremena za razgovor sa reprezentativcima - Petrom Ratkovim i Nemanjom Stojićem.

Napadač Salcburga je debitantski i do sada jedini nastup za Orlove upisao sredinom oktobra prošle godine protiv Mađarske u kvalifikacijama za Euro, dok se Stojić nada prvim minutima u dresu sa državnim grbom već četvrtog juna protiv Austrije.

A ko bolje u taboru Srbije da priča o Austriji, nego momak koji u toj zemlji razvija svoj talenat i kojem je nažalost izmakla titula prvaka sa Salcburgom.

"Očekuje nas tvrda utakmica. Oni vole dosta da trče i traže dubinu. Ali mi moramo da gledamo sebe, da se dobro spremimo, naročito fizički. Biće lepa utakmica i dobra atmosfera. Imam inforamcije da je veliko interesovanje za utakmicu, da dosta naših ljudi traži karte i meni su mnogi tražili karte jer bi svi voleli da pogledaju taj meč", počeo je Ratkov.

Austrija u Beču, Švedska u Solni, pa nedelju dana kasnije Engleska u Gelzenkirhenu.

"Englezi su jedan od favorita na Euru. Danska ima sjajne igrače, Slovenija takođe. Daćemo sve od sebe. Počev od ove dve prijateljske utakmice, pa dalje na Euru. Želimo da prođemo grupu, pa posle šta bude."

Deluje da nije lako mladom napdaču kada ispred sebe u državnom timu imam najboljeg strelca u istoriji Orlova Aleksandra Mitovića, golgetera Juventusa Dušana Vlahovića, te Luku Jovića koji , shodno minutaži, iza sebe ima korektnu sezonu u Milanu.

"Nije teško, to je privilegija… Da imaš takve igrače pored sebe, da možeš svaki dan da učiš od njih. Upijam svaki put kada radimo na treningu. Trudim se da uočim detalje koji mogu da utiču na moju karijeru i promene… Da postignem gol na lakši način, da bolje uđem u šansu."

Stojić i portparol FSS-a Vuković Foto: FSSStojić i portparol FSS-a Vuković Foto: FSS

I Ratkov, a i Stojić nadaju se da će osetiti teren u narednih 180 minuta kontrolnih mečeva. Štoper TSC-a na meti Crvene zvezde svakako priželjkuje debi već u utorak.

"Nadam se minutima. Nije na meni da odlučujem koliko i šta. Ali koliko god da bude igraću na maksimumu, da se odužim za poziv koji sam dobio. Prvi utisci su fenomenalni. Spremamo se i jedva čekamo da krenu utakmice. Nije bilo predaha, ali igramo za reprezentaciju. Svi smo svesni da nas čeka Euro i želimo što bolji rezultat. Zbog toga smo i došli ranije, da bismo se što bolje spremili", počeo je Stojić i osvrnuo se na činjenicu da je posle Dragana Mrđe jedini igrač Srbije u ovom veku koji je iz domaćeg prvenstva, a da nije član Partizana ili Crvene zvezde, dobio priliku da ode na veliko takmičenje.

"Sigurno da mi laska. Nisam ni bio svestan tog podatka dok nisam pročitao u medijima. Veliki je ovo uspeh za mene i za klub. Imao sam dve dobre sezone u kontinuitetu i verujem da posedujem kvalitet da budem ovde. Nadao sam se pozivu, ali ne mogu da kažem da sam bio siguran da ću biti ovde."

Čuvao je Stojić ove sezone najboljeg strelca Lige konferencije Ajuba El Kabija, ali Srbiju u grupnoj fazi Eura čekaju još krupnije zverke - Hari Kejn, Rasmus Hejlund, Benjamin Šeško.

"To je potpuno drugi nivo. Biće to veliki ispit za sve nas, pogotovo za defanzivce. Ali niko se ne plaši tih susreta i da svi jedva čekamo da igramo protiv takvih igrača."

Stojić je poslednju klupsku utakmicu ove sezone igrao 23. maja, a samo nekoliko dana kasnije, ušao je u reprezentativni pogon. Dakle, prilike za odmor nije bilo.

"Sve se brzo izdešavalo. Okupili smo se u utorak, a ja sam igrao poslednju utakmicu u četvrtak, nekoliko dana ranije. Umor postoji, ali predstavljaš svoju zemlju, tako da verujemo da je umor samo u glavi."

A o tome koliko je teško bez ikakvog iskustva u mlađim selekcijama, kao 26-godišnjak prvi put biti pozvan za A tim...

"Jeste teško, ali i veća je satisfakcija kada znaš tako nešto. Verovao sam da imam kvalitet kroz ceo omladinski staž. Nisam se nijednom našao na spisku mlađih selekcija, ali sam nastavio da radim i verovao sam. Išao sam obilaznicom, ali vredan rad se isplatio. I sada sam presrećan", zaključio je Stojić s osmehom od uva do uva.


tagovi

Petar RatkovNemanja Stojićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara