Strahinja Eraković (©Twiter/fczenit_en)
Strahinja Eraković (©Twiter/fczenit_en)

Eraković igra za četvrtu uzastopnu duplu krunu

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.06.24. | 10:24

Srpskom štoperu i njegovom Zenitu na putu u superfinalu Kupa Rusije ove nedelje (17.00) će stajati Nikola Radmanovac i njegova Baltika

Prošle su tačno četiri godine kako je Strahinja Eraković završio sa pozajmicom u Grafičaru, posle čega je promovisan u prvi tim Crvene zvezde, a ove nedelje od 17 časova srpski fudbaler ima priliku da osvoji i svoju četvrtu duplu krunu u karijeri. Prvu sa Zenitom, kojeg u Moskvi očekuje superfinale Kupa Rusije protiv Baltike iz Kalinjingrada.

Dakle, otkad je Eraković prvi put dobio šansu u Zvezdi nije se desilo da ne osvoji sve moguće domaće trofeje. Tri puta je sa crveno-belima osvajao i Mozzart Bet Superligu i Kup Srbije, a nedavno je sa Zenitom postao prvak Rusije.

Izabrane vesti

Istina, ovo je verovatno najslabija sezona 23-godišnjeg Batajničanina. Prva mu je u inostranstvu, došao je u Sankt Peterburg sa bremenom velikih očekivanja jer je Zenit platio 9.000.000 evra za njegovo obeštećenje, pa se videlo pogotovo u početku da stvari malo ne funkcionišu savršeno. Rotirao je Erakovića trener Sergej Semak malo na prirodnoj, štoperskoj poziciji, malo kao desnog beka, a za srpskog internacionalca je najvažnije da je konstantno na terenu. Sakupio je 36 nastupa ove sezone, uz tri asistencije, a susret sa Baltikom biće mu 10. u Kupu Rusije.

Iako je ovog puta izgubio mesto u reprezentaciji Srbije, prednost na spisku za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj su dobili Srđan Babić (Spartak Moskva) i Nemanja Stojić (TSC), za Erakovića je u ovom trenutku najvažnije da zadrži kontinuitet sa osvojenim trofejima.


17.00: (7,00) Baltika (3,80) Zenit (1,48)


Prvenstvo je Zenit osvojio uz mnogo, mnogo sreće. Savladao je u poslednjem kolu Rostov posle preokreta sa 2:1, golom Artura u 85. minutu. To mu ne bi bilo dovoljno za titulu da je Dinamo iz Moskve osvojio barem bod na gostovanju Krasnodaru, ali je izgubio sa 1:0, pa je titula ostala u Sankt Peterburgu.

Pošto su Semakovi izabranici igrali poprilično slabo u finišu sezone, može da se diskutuje da možda baš i nisu zaslužili da ostanu na tronu. Međutim, isto tako niko ne može da ospori da su u Kupu Rusije prikazali apsolutno najviše od svih ekipa i da su zaslužili taj trofej.

Nikola Radmanovac protiv Crvene zvezde (©MN Press)Nikola Radmanovac protiv Crvene zvezde (©MN Press)

Međutim, sistem takmičenja je takav da moraju da odigraju još jednu utakmicu za njega. Neko će reći da je sistem pravičan, drugi će imati zamerke, ali tako je kako je. Eraković i drugovi će morati i po četvrti uzastopni put da pobede Baltiku, za koju takođe igra jedan srpski defanzivac, Nikola Radmanovac.

Naime, kao što verovatno već većina čitalaca zna, Kup Rusije je podeljen na dva kostura – premijerligaški i regionalni. Svih 16 premijerligaša su bili podeljeni u četiri grupe od po četiri ekipe, po najbolje dve iz svake su nastavili takmičenje dalje od četvrtfinala, dok su trećeplasirane ispadale u regionalni kostur. Posle toga, svaki tim koji je poražen u dvomeču premijelrigaškog kostura sve do finala se selio u regionalni, iz kojeg je dalja eliminacija konačna. Ljubitelji esporta su verovatno upoznatiji sa ovakvim sistemom takmičenja.

Zenit je jedini tim koji nije eliminisan iz premijerligaškog kostura. Bio je prvi u grupi sa upravo Baltikom, Ahmatom i Krilja Sovjetovom, a zatim je eliminisao redom tri najveća moskovska kluba, Dinamo, Spartak i CSKA. Tako se probio do Superfinala.

Baltika je bila druga u grupnoj fazi, u četvrtfinalu je posle penala eliminisala moskovsku Lokomotivu, ali je potom izgubila od CSKA. Preselila se u regionalni kostur, u kojem je savladala Rostov i Spartak.

Radmanovac je imao značajnu ulogu u većini uspeha Baltike u kupu. Odigrao je ukupno sedam utakmica u tom takmičenju, s tim da je susret sa Spartakom posmatrao sa klupe.

Ekipa iz Kalinjingrada je prethodnih nedelja vodila ogromnu borbu za opstanak u Premijer ligi Rusije, ali taj rat je na kraju izgubila. Bila je pretposlednja na tabeli, pa ćemo je sledeće sezone gledati u drugom rangu. To ipak ne znači da će ova sezona definitivno da bude neuspešna, ako Baltika savlada u Moskvi Zenit osvojiće prvi trofej u 70 godina dugoj klupskoj istoriji.

Zanimljivo je da, uprkos ispadanju iz lige, uprava kluba uopšte ne razmišlja o smeni trenera Sergeja Ignaševiča. Legendarni ruski defanzivac će napustiti Baltiku samo u slučaju da prihvati ponudu nekog drugog kluba, a kako se piše ovih dana u ruskim medijima, ima ih iz prve lige. Nezvanično, baš od CSKA, za koji je igrao punih 14 godina.

Nismo hteli da donosimo odluku o mojoj budućnosti pre finala. Ne plašimo se Zenita, već smo zaboravili na prvenstvo jer nema svrhe da se vraćamo na tu temu. Nadamo se samo da ćemo demonstrirati svoje najbolje kvalitete u superfinalu“, kazao je Ignaševič pred meč na Lužnikiju.

Vladimir Putin i Sergej Ignaševič (©AFP)Vladimir Putin i Sergej Ignaševič (©AFP)

Ovo će da bude peti ovosezonski susret Baltike i Zenita ove sezone. Naravno, prvi na neutralnom terenu. Prvo su se sastali dvaput u kupu, oba tima su pobedila po jednom, svako na svom terenu. U Kalinjingradu je u avgustu bilo 1:0 za Baltiku, a potom u oktobru u Sankt Peterburgu 2:1 za Zenit. Kasnije su se sastali još dva puta u prvenstvu, u novembru je šampion slavio kao gost sa 2:0, a potom 7. aprila kod kuće sa 1:0.

Eraković je propustio samo onaj meč na kojem je Baltika pobedila, zbog povrede. Na ostale tri utakmice je odigrao svih 90 minuta, u kupu je čak zabeležio asistenciju kod vodećeg gola Ivana Sergejeva.

Radmanovac je takođe triput igrao protiv Zenita. U kupu 45 minuta u pobedi i 90 u porazu, dok je u prvenstvu odigrao čitavu prvu utakmicu, onu u Kalinjingradu, dok je sa klupe gledao poraz u Sankt Peterburgu.

Za razliku od Erakovića, 27-godišnji Radmanovac još uvek nije osvojio nijedan trofej u karijeri. Nije ni bilo realno, pošto je igrao za Napredak, Trajal i Radnik iz Surdulice pre nego što je na leto 2022. godine stigao u Baltiku.


--------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Marselj na Velodromu, Fajenord na De Kajpu ili možda Benfiku na Da Lužu?

Mozzart i ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


KUP RUSIJE – SUPERFINALE

Nedelja

17.00: (7,00) Baltika (3,80) Zenit (1,48)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeZenitBaltikaStrahinja ErakovićNikola RadmanovacSergej Ignaševič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara