Željko Obradović i Pi Džej Doužer (©Star Sport)
Željko Obradović i Pi Džej Doužer (©Star Sport)

Već viđeno za Partizan u Kaunasu i Željkove reči kao putokaz

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.12.23. | 13:55

Košarkaši Partizan Mozzart Beta nastavljaju da uče u hodu i stečeno znanje prenose na parket, komotnija pobeda na strani došla kao melem posle četiri vezana poraza u neizvesnim završnicama

Kada je sumirao utiske posle milanske Olimpije i druge pobede na parketu Beogradske arene u razmaku od 48 sati, Željko Obradović je između ostalog rekao:

Izabrane vesti

“Sada treba da počnemo da se spremamo da dobijamo utakmice na strani, jako je to važno, ako želimo da imamo kontinuitet u Evroligi. Čekaju nas Kaunas, Valensija, Madrid... Tri teška gostovanja“.

Znao je devetostruki šampion Evrope u tom momentu dve stvari – da pobede na domaćem terenu neće imati mnogo smisla ako se ne potkrepe i reckama na strani, kao i da tas na vagi mora konačno da prevagne na stranu njegovog tima kada ne igra pred 20.000 svojih pristalica, posle četiri neizvesne završnice okončane porazima.

U Pireju (94:98 posle produžetka), Vitoriji (83:84), Minhenu (85:94) i Istanbulu (94:100) nije se dalo crno-belima da uzmu brejk, zato je na nikad jednostavnom i lakom megdanu Žalgirisu u Kaunasu probijena barijera u već viđenom scenariju za Partizan Mozzart Bet. Koliko je važno to što je šampion Jadranske lige uzeo drugu pobedu na strani, toliko je važan i način na koji je se došlo do već osme pobede u Evropi. To nas vraća na onaj deo “već viđeno“, jer su crno-beli u Kaunasu proživeli svojevrsni deža vi.

Ako vratimo film na prve dane februara, setiće se mnogi da je Partizan Mozzart Bet tada savladao Žalgiris gotovo na identičan način kao u četvrtak uveče. Furiozno prvo poluvreme sa 16, odnosno 19 poena više, posle čega bi se desio manji pad u trećoj deonici uz uspešno odbijene napade i, možda će nekom zvučati grubo, rutiniranje u odlučujućih deset minuta. Možda se neće svi do kraja saglasiti u tezi da je Partizan Mozzart Bet rutinski dobio, ali realno jeste, jer za svaki pokušaj litvanskog sastava da se vrati u život i izvrši jači pritisak završio se bezuspešno. Pogotovo kada je posle serije trojki u režiji Kinana Evansa i Rolandsa Šmica, te nešto drugačijeg sudijskog kriterijuma u trećoj deonici Partizan Mozzart Bet reagovao serijom 8:0 i već tada utabao put do pobede.

Prošlog februara je trijumfalni pohod u Kaunasu prokrčio put ka četvrtfinalu, sada je ka vrhu tabele gde trenutno bolji skor imaju samo Virtus Bolonja, Barselona i Real Madrid, dok Monako takođe ima osam pobeda, ali i gostovanje Fenerbahčeu u petak od 18.45.

Željko Obradović je mnogo puta u poslednje vreme govorio o tome koliko je važno da ekipa veruje u sebe i kvalitet, individualni i timski. Posle tesnog nadmudrivanja sa Panatinaikosom, onda i Monakom, pa Armanijem, onda i Žalgirisom juče. Sezona je i dalje mlada, iako smo već duboko zagazili u decembar i proces sazrevanja, učenja i rasta ekipe nešto je za šta najviše treba ono čega najmanje ima, a to je vreme. Zato košarkaši Partizan Mozzart Beta nastavljaju da uče u hodu i stečeno znanje prenose na parket gde su rezultati automatski sve bolji.

Ostoja Mijailović: Partizanov budžet 20.000.000 evra

Nije za džabe Obradović naglasio da je važno da se pobedi i neka utakmica u gostima. Žalgiris je bio idealno mesto za to jer to više nije ono mesto na kojem su porazi domaćina u Žalgirio areni bili na nivou statističke greške. Posle ove recke, lakše je dočekati put u Valensiju, pa onda i suočavanje sa Realom u Madridu, na mestu gde je građen, ali i srušen san o plasmanu na Fajnal for. Svako gostovanje u Evroligi je priča za sebe, čak se i na primeru Asvela koji i dalje nije dobio nikoga kod kuće pokazalo koliko je teško uzeti dva boda i to su poslednji na svojoj koži osetili košarkaši Panatinaikosa, ali ako neko može iz dva predstojeća meča u Španiji da uzme bar jednu, ako ne i dve pobede, onda je to ovaj Partizan. Real još pamti šta se dešavalo tokom četvrtfinalne serije, Valensija je ostala prošlogodišnji dužnik.

Sa četiri vezane pobede, Partizan Mozzart Bet je trenutno ekipa u najboljoj formi od svih učesnika Evrolige. Real Madrid i Virtus Bolonja ih imaju po tri, a Valensija dve. Taj niz lansirao je Parni valjak u gornji dom u kojem želi da ostane sve do kraja, što bi potencijalno dalo prednost domaćeg terena u četvrtfinalu. A tu je Željkov Partizan i ove godine skoro pa neprikosnoven.

Ono što može da obraduje svakog navijača jesu pobede u nizu bez trojice bitnih igrača prvog tima. Aleksu Avramovića čeka duža pauza, Frenka Kaminskog svi čekaju, mada ga je savršeno odmenio pre svih Bruno Kaboklo, ali i Obradovićev sistem sa trojicom visokih gde su svoje minute zaradili Balša Koprivica i Tristan Vukčević, te Uroša Trifunovića koga je trofejni stručnjak nedavno okarakterisao kao “najboljeg defanzivca ekipe do povrede“, dok u Kaunasu nije bilo rovitog Ognjena Jaramaza, a praktično ni Danila Anđušića koji je zabeležio samo tri sekunde. To je uslovilo da Pi Džej Doužer provede 25, a Kevin Panter 30 minuta bez pauze na terenu. Nije to model kojim Partizan Mozzart Bet želi da se vodi, ali je nužda u kojoj je cela ekipa reagovala na pravi način.

Sve to samo ostavlja prostor za razmišljanje o tome kako će ekipa da izgleda kada svi budu zdravi. O tome je još rano da se misli, ali svakako daje za pravo klupskim pristalicama da sanjaju velike stvari. Za sve u klubu je najvažnije samo ono što sledi, a to je Budućnost, posle čega tek dolazi i “ekskurzija“ po Španiji.



tagovi

KK PartizanŽeljko ObradovićPartizan Mozzart BetEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan Mozzart Bet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara