Džoel Bolomboj (©ABA liga)
Džoel Bolomboj (©ABA liga)

Zvezda u zabranjenom minusu

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.10.24. | 19:06

Aktuelni branilac šokantno izgubio od Splita u trećem kolu regionalne ABA lige i upisao drugi poraz u takmičenju - 85:78

Skliznula je Crvena zvezda još jednom u ABA ligi. Drugi put u tri kola. Ko se tome mogao nadati?! Da je nešto ozbiljno naherno namešteno u redovima aktuelnog branioca trona videlo se i u Splitu gde su crveno-beli upisali šokantan poraz rezultatom 85:78! Velika pobeda u Parizu pre dva dana na otvaranju Evrolige nije plodonosno delovala na igru crveno-belih u Dalmaciji. Štaviše, samo je zamaskirala sve probleme u igri Beograđana koji su ponovo isplivali na videlo i ekipu Janisa Sferopulosa ubacili u zabranjeni minus.

Od starta je Zvezda bila u minus fazi, tek na trenutke ličila na tim, ali nikako nije uspela da pronađe kontinuitet. Posebno bezidejno je odigrala poslednju deonicu u kojoj je domaćin kaznio svaki propust i preko razigranog Antonija Jordana (14p.) i Davida Škare (16p.) došao do istorijskog slavlja. Njih dvojica su bili najzaslužniji za neočekivani trijumf, kao i Borna Kapusta (12p., 7as.), te Šenon Šorter (17p.), dok crveno-bele nisu spasile ni dobre partije Nemanje Nedovića (16p.) i Ognjena Dobrića (14p.).

Izabrane vesti

Važan je bio povratak Miloša Teodosića u sastav nakon što zbog suspenzije nije mogao da nastupi na evroligaškoj premijeri. Oplemenio je iskusni plejmejker igru srpskog tima, pogotovo u trenucima kada je njena estetika bila ozbiljno upitna. Hrabro i sa mnogo više energije je domaćin izašao na teren. Jeste Zvezda povela na startu sa 0:5, ali se onda upalio Antonio Jordano i sa dve trojke pokrenuo svoj tim.

Neubedljivi su bili Zvezdini centri preko kojih je Sferopulos forsirao da se igra, međutim i Mitrović, Bolomboj i Plavšić nisu dobro čitali igru, dok je na drugoj strani sjajni Borna Kapusta na srebrnom tanjiru posluživao Krešimira Ljubičića i preko svog upečatljivog pečata doveo Splićana u vođstvo od maksimalnih plus osam (24:16). Svi su pogledi bili upereni u Nemanju Nedovića koji je bio meč-viner protiv Pariza, međutim sada je opet, kako on to često zna da radi, utihnuo i bio bez vađnog doprinosa. Takođe, Dos Santos je opet imao neke ozbiljno upitne odluke u ofanzivi, a Miler-Mekintajer je terenom na Gripama hodao kao duh.

Mnogi su se skrivali lopte kod Zvezde, ali onaj koji ju je konstantno tražio bio je Ognjen Dobrić. Nije postojao reprezentativac Srbije u uvodnim utakmicama sezone, ozbiljno su već krenuli da strahuju navijaći da mu trener Sferopulos neće naći ulogu u timu. I to igraču takvog kalibra, ali je partijom u Splitu nagovestio da bi u nastavku sezone mogao da bude jedan od vođa ovog tima. Kako i treba da bude.

Sa dve trojke je primirio nalet domaćina, potom sa još jednom bio vesnik preokreta koji je Zvezda napravila do poluvremena (37:39). Istina, nije to bio rezultat, a posebno ne igra kojom su crveno-beli imali pravo da se hvala. Ipak, plus na 15-minutnom predahu je milozvučnije zvučao nego da su na njega otišli u deficitu.

U nastavak je tim sa Malog Kalemegdana brzo stigao do malo većeg plusa i to opet zahvaljujući Dobrićevom šutu. Četvrtu trojku je ubacio popularni Šegi, a na njegovu vodenicu su se nadovezali Jago i Nedović pa je tako branilac trona otišao na 50:58. Škripala je igra domaćina, ali Šorter uz Škaru ponovo pokrenuo krvotok kod Splita i uspeo da se do kraja kvartala vrati rezultatski. Da ne beše veoma bitne Nedovićeve trojke, možda bi crveno-beli i sa minusom ušli u odlučujućih deset minuta. Ovako su imali pola koša prednosti (60:61), mada to gotovo ništa nije značilo.

Za manje od minut je Zvezda napravila tri prekršaja i zato je bila primorana da smanji intezitet u defanzivi. Na tome je domaćin profitirao jer su Šorter i Vuko momentum sa kraja prošlog perioda, preneli i na početak novog. Vratio je Split prednost na svoju stranu i sebično je držao do samog kraja. Na trojku Kenana je odgovorio Jordano. Na pet poena Dos Santosa, su odgovorili združeno Škara i Tišma. Igralo se u poslednja tri minuta u naletima, ali mnogo duži i efikasniji bio je nalet domaćina kod koji je u završnici imao mnogo više razigranih igrača (kao uostalom tokom celog meča). Sve je bilo rešeno kada je ekipa Slavena Rimca na minut i po do kraja preko Kapuste otišla na plus sedam.

To ni upornost Dos Santosa ili Nedovićev nišan nisu mogli da spasu.

SPLIT - CRVENA ZVEZDA 85:78

(18:16, 19:23, 23:22, 25:17)

Dvorana: na Gripama

Gledalaca: 970

Sudije: Tomislav Hordov, Sašo Petek, Vladimir Jevtović

Split: Šorter 17 (5sk., 5as.), Jordano 14 (5as.), Katić, Tišma 5 (4sk.), Klepo, Kučić 2, Vuko 5, Perkušić, Škara 16 (7sk.), Kapusta 12 (7sk.), Ljubičić 14 (4sk.)

C. zvezda: Miler-Mekintajer, Kenan 9, Teodosić 3, Davidovac 6, Mitrović 2, Kalinić, Dobrić 14, Bolomboj 4 (4sk.), Daum 9 (5sk.), Plavšić 1, Nedović 16, Dos Santos 14 (5as.)


ABA LIGA, 3. kolo

Subota

Dubai - Mega 80:83

/Tejlor 14 - Kondić 16/

Mornar - Cedevita 82:92

/Dženkins 25 - Robinson 14/

Igokea - Budućnost 71:75

/Karter 19 - Rajt 14/

Krka - Spartak 89:87

Nedelja

FMP - Borac Mozzart 74:67

/Rebec 21 - Valinskas 18/

Split - Crvena zvezda 85:78

/Šorter 17 - Nedović 16/

18.30 Partizan Mozzart Bet - Cibona

Ponedeljak

19.00 SC Derbi - Zadar



tagovi

KK Crvena zvezdaKK SplitABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara