Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Denveru se baš nije igralo, Boston lagano na +26: Jokić blistao sa pola gasa

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.10.24. | 18:24

Bez obzira što je tek druga pripremna utakmica, rezervama Nagetsa ovo može da bude dobra opomena jer malo ko od njih je pokazao volju da se nadigrava

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Pobedom Bostona rezultatom 130:104 (34:29, 33:31, 42:16, 21:28) zatvoreno je ovogodišnje poglavlje NBA Abu Dhabi Games. Skromnom košarkaškom predstavom, što je suštinski bilo potpuno normalno za ovaj momenat predsezone. Možda su gledaoci očekivali kvalitet ranga odmeravanja snaga za prsten ili ispektakl za pamćenje, ali svako ko je sa realnim očekivanjima dobio je baš ono što bi trebalo da bude suština ovakvih događaja - multimedijalni ugođaj, šou na parketu u pauzama i tek delić magije kojom su počašćeni oni koji se nađu u dvoranama širom SAD.

Izabrane vesti

Da ne bude zabune, mnogima će i ova utakmica ostati u najlepšem sećanju jer su bar nakratko bili deo jedinstvenog iskustva koje nudi najbolja košarkaška liga na svetu, ali za nešto više, bolje i spektakularnije moraće ipak da se plati dosta više. Abu Dabi je ponovo bio sjajan domaćin za timove, igrače, navijače i novinare, jer taj nivo profesionalnosti, kvaliteta organizacije, posvećenosti i spremnosti da se za svaki problem nađe rešenje ipak (još) nećete naći na drugim mestima.

Boston je zasluženo slavio ubedljivo, mada je ovo veče još i više bilo u znaku rezervista u pogledu njihove minutaže i uključenosti u meč. Naravno, ponovo je sjajno blistala zvezda Nikole Jokića, koji je nekoliko puta bio počašćen i skandiranjem "MVP, MVP, MVP", ali čak ni najbolji na svetu nije svemoćan. Denver je dosta 'propatio' zbog toga što u kombinaciji nisu bili Majkl Porter Džunior i Eron Gordon, pa su se u startnoj petorci našli Džulijan Stroter i Vlatko Čančar, a sa manjkom kvaliteta ranga nosilaca igre, Nagetsi nisu uspeli dugo da drže korak sa protivnikom koji od ranije nema Kristapsa Porzingisa i Ala Horforda, ali je i te kako imao raspoložene superzvezde da drže visok ritam kako bi stigli do druge pobede na Bliskom istoku.

Denveru kao da se ova druga utakmica baš nije igrala. Ne samo zato što MPJ i AG nisu igrali, pa ni Rasel Vestbruk, već je kompletan tim delovao tromo, odisao je manjkom energije i voljnog momenta. Iz tog razloga je još manje razumljivo da se oni kojima ostanak u timu nije garantovan nisu potrudili više, nego je Nikola Jokić ponovo bio bar za koplje ispred ekipe, iako to nikako ne bi smelo da bude slučaj sada, na nešto više od dve sedmice pre početka sezone.

Koliko su svi u Nagetsima bila isključeni i nisu bili u raspoloženju da igraju najbolje se videlo u trećoj deonici koju je nominalni domaćin Boston dobio sa neverovatnih 42:16. Razlika je sa sedam poena na poluvremenu otišla na vrtoglavih 35 poena u jednom momentu (106:71), a Nagetsi su dozvolili protivniku seriju 20:2 kojom je pobednik maltene već tada odlučen. Utakmici je užasno falilo ritma, činilo se da se prve tri deonice nikada neće završiti, jer su sudije stalno 'sekle' igru, a ni manjak entuzijazma među igračima nije pomagao...

Jokić je odigrao svojih 18 minuta i bio fantastičan, iako je igrao sa pola gasa. Doduše, nije mu mnogo ni trebalo jer se na momente učinilo da nema sa kim da igra, pa je tako u prvom poluvremenu ubacio trećinu ekipnih poena. Odnosno, 20 od 60, uz šest skokova i tri asistencije. Već posle osam minuta utakmice bio je na 11. Mogao je njegov učinak da bude još i bolji, ali mu je lopta u dve-tri situacije bukvalno ostajala na obruču.

Seltiksi nisu imali način da ga zaustave, Luk Kornet se nije snašao u direktnoj igri, a strana pomoći nije dovoljno dobro funkcionisala. Jokić je uputio daleko najviše šuteva u prvom delu, preciznije 13, ali je svaki pokušaj bio rezonski. Do poluvremena su ga gledaoci ispratili kako dolikuje i kasnije se više nije vraćao na parket.

Džulijan Stroter i Luk Kornet (©AFP)Džulijan Stroter i Luk Kornet (©AFP)

Majkl Meloun je iskoristio ovaj meč da proba centarski tandem Jokić - Šarić koji je brzo proigrao, ali tek će biti vremena za dodatno uigravanje. Već u prvom kontaktu sa loptom as iz Sombora proigrao je hrvatskog reprezentativca pod košem, posle čega je ovaj iznudio faul za dva penala. Šarić je uspeo da se rastrči u nastavku i da rezultatu doprinese sa 11 poena i pet skokova.

Odlučio se Meloun da od starta uvrsti Kristijana Brauna i Džulijana Strotera, oko kojih se po rečima trenera Nagetsa vodi dilema ko će da bude taj drugi bek uz Džamala Mareja. Braun je definitivno više korisniji zbog svojih defanzivnih kvaliteta, Stroter ima napadački potencijal koji je večeras uspeo da pokaže u intervalima tokom kojih je skupio 17 poena - dobar deo kada je već sve bilo rešeno - ali u ovom momentu deluje da će teško moći da 'izbaci' svog konkurenta iz petorke.

Džamal Marej je ostavio nešto bolji utisak nego u prvom meču, ali je opet bio daleko od svojih mogućnosti. Dobro je počeo, ubacio brzih sedam poena, a onda (ne)stao, mada je meč završio sa 11 poena. Poput Jokića, ni on više nije igrao u nastavku, dok recimo Braun, Stroter i Čančar jesu. Slovencu definitivno nedostaje utakmica u nogama, jer ga ni šuterska ruka nije slušala pa su mu lopte bile kratke, a i brzo se našao u problemu sa faulovima, zbog čega je možda proveo i manje vremena na parketu nego što verovatno bi da je bolje 'rasporedio' lične greške.

Boston je definitivno bio mnogo raspoloženiji za igru. Starteri su duže bili na parketu, konkretno trojka Tejtum - Braun - Vajt je išla na preko 23 minuta i svi su bili dvocifreni.

Braun je na Jokićevih 20 odgovorio sa poenom više, Tejtum je dopisao 17, a Vajt 13 poena. I drugopozivci su bili više u elementu da se dokažu pred trenerom Džoom Mazulom. Sem Hauzer je iskočio sa 15 poena i šest skokova, Pejton Pričard je ponovo bio na nivou sa 14 poena i savršenim šutom iz igre u većem delu meča, na šta je dopisao i pet asistencija. Ksevijer Tilman je ubacio 10 poena. Sa tolikom širinom Boston je brzo dao odgovor na pitanje da li je sačuvao municiju za današnji okršaj jer - jeste. Ponovo je ispaljen visok broj šuteva za tri (47), shodno tome bilo je opet i dosta pogodaka (18).

Dve ekipe nastaviće pripreme u SAD, a NBA simpatizerima ostaće lepa uspomena.


tagovi

Džejlen BraunDerik VajtDžamal MariNikola JokićAbu Dabi NBA GamesNBA ligaDenver NagetsBoston SeltiksDario Šarić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara