Borba za loptu Tilemansa i Bruna (Reuters)
Borba za loptu Tilemansa i Bruna (Reuters)

Ten Hagov zločin traje: Smeje se, a Junajted ne može da stvori ozbiljnu šansu

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.10.24. | 17:04

Anti-fudbal u Birmingemu, Aston Vila i Crveni Đavoli odigrali dosadan, razočaravajući meč bez pogodaka; Nikola Milenković asistirao u remiju na Stamford Bridžu

Kada je pre nedelju dana Totenhem nogom srušio vrata Old Traforda (0:3) i pregazio Mančester Junajted, većina uglednih engleskih medija pisala je da će se Eriku Ten Hagu (pre)suditi nakon utakmice sa Portom u Ligi Evrope i Aston Vilom u Premijer ligi. Ako su kolege sa Ostrva imale prave informacije, nije isključeno da je Erik Ten Hag danas poslednji put vodio Mančester Junajted. Junajted koji je stigao u Birmingem sa prećutnim imperativom pa odigra kvalitetan fudbal i pobedi, a nije bio ni blizu makar jednog od pomenutih ciljeva - 0:0.

Igrao se anti-fudbal u Birmingemu u 7. kolu engleske elite, a kao proizvod dogodila se peta uzastopna utakmica u svim takmičenjima na kojoj Crveni đavoli nisu pobedili, treća od njih u kojoj nisu zatresli mrežu rivala. A onda se holandska pokvarena ploča koja srlja iz neuspeha u neuspeh, koja niže razočaranja i ponavlja fraze poput "Verujete u proces", ili "Potrebno nam je vreme" (Kakvo vreme, počeo je treću sezonu na klupi Junajteda?!), nakon što je sudija označio kraj jedne od najsiromašnijih i najdosadnijih utakmica od starta sezone, umesto ozbiljne zabrinutosi i nezadovoljstva, na licu je složila osmeh!?

Izabrane vesti

Ali svemu je na Vila parku svedočio je i suvlasnik Junajteda Džim Retklif. Iako je pre dva dana pričao kako odluka o potencijalnoj smeni trenera neće biti njegova, već sportskog i izvršnog direktora Dina Ešvorta i Omara Berade, teško da čelni ljudi posrnulog velika po povratku u Mančester neće zasesti i većati "Da li da ode ili ne". Ako su mu, kao što kažu britanski novinari, dali šansu za iskupljenje protiv Porta i Vile, možda već do kraja dana dobijemo vest o smeni. Jer Portugalce je jedva preživeo, a Vili je najozbiljnije zapretio posle slobodnjaka iz 68. minuta kada je Bruno Fernandeš (poništen mu crveni karton protiv Totenhema iz prošlog kola) zatresao prečku.

O prvom poluvremenu ne bi trebalo trošiti reči. Festival fudbalskog ništavila, za koje je Vila, kao ekipa iz vrha tabele što drži mesto koje garantuje Ligu šampiona, imala kredita. Ne i Junajted. Jer to je tim koji posle 7. kola Premijer lige ima svega osam osvojenih bodova, svega pet postignutih golova. Gori je samo Sautempton (4) kojem je Junajted, gle čuda, dao tri od svojih pet ovosezonskih prvenstvenih golova.

Lako je moglo da se desi da Đavoli dožive četvrti poraz u sedam kola, samo da opasan udarac Džejdona Filodžina iz trećeg minuta nadoknade nije blokiran. Da je lopta prošla, teško da bi Onana mogao nešto više da uradi. Istina, nije ni kamerunski čuvar mreže imao previše posla u Birmingemu. Jedinu intervenciju upisao je u 56. minutu zaustavivši udarac Tilemansa sa dvadesetak metara.

Interesantno, ponovo je Ten Hag vukao nelogične poteze na poluvremenu. Protiv Porta je primera radi već od 46. minuta izbacio iz igre strelca i asistencta Markusa Rašforda i kasnije izmenu okarakterisao taktičkom, a ne prinudnom, da bi danas počeo utakmicu sa štoperskim tandemom Megvajer - Evans, da bi na poluvremenu vadio Megvajera i Mazrauija, a ubacivao dvojicu štopera, De Lihta i Lindelefa. Ako mu je namera bila da ne dozvoli gol Emerijevom timu, uspeo je, ali Junajtedu nisu potrebni remiji već pobede i bodovi u množini i u kontinuitetu.

Istovremeno u Londonu, igrali su Čelsi i Notingem Forest, a Plavci iako su negovali seriju od pet pobeda (tri prvenstvene), naišli su na tvrd orah koji nisu slomili - 1:1.

Nikola Milenković je novom kvalitetnom defanzivnom izvedbom pokazao da je apsolutno zasluživo laskavo priznanje najboljeg igrača Šumara u septembru mesecu, a danas je osim hrpe dobijenih vazdušnih duela direktno doprineo remiju koji je Forest postavio na deveto mesto na tabeli.

Naime, početkom drugog poluvremena spustio je reprezentativac Srbije glavom loptu za Krisa Vuda i gostujući tim je poveo te najavio da će posle pobede nad Liverpulom, iznenaditi još jednog člana velike šestorke. Nije to bio novi skalp budući da je Noni Madueke malo pre isteka sat vremena igre nekako zavukao loptu u mrežu, ali bodu na Stamford Bridžu protiv osveženog (da ne kažemo još preporođenog Čelsija), se u zube ne gleda, naročito nakon što je ekipa Nuna Espirita Santa od 78. minuta morala da igra sa igračem manje zbog drugog žutog kartona Džejmsa Vord Prauza.

Mada je sredinom nadoknade od 13 minuta utakmica mogla da prevagne i na jednu i na drugu stranu. Ludu sekvencu od dva minuta obeležili su golmani. Prvo je Robert Sančes majstorski zaustavio udarac Neka Vilijamsa, da bi se momentalno opasnost preselila na suprotnu stranu igrališta. Za svega nekoliko desetina sekundi eksplodirao je Mats Sels, prvo uhvaćenim ziverom Kristofera Enkunkua, a zatim i pokušaja Malo Gusta sa distance.

Za kraj, informacija da je Kol Palmer je 12. asistencijom, onom za Maduekea iz 57. minuta, pobegao Kevinu De Brujneu i postao igrač sa najviše spakovanih golova u Premijer ligi u 2024. godini.

PREMIJER LIGA – 7. KOLO

Subota

Kristal Palas - Liverpul 0:1 (0:1)

/Žota 9/

Mančester Siti - Fulam 3:2 (1:1)

/Kovačić 32, 47, Doku 82 - Pereira 26, Muniz 88/

Vest Hem - Ipsvič 4:1 (2:1)

/Antonio 1, Kudus 43, Bouven 49, Paketa 69 - Delap 6/

Brentford - Vulverhempton 5:3 (4:2)

/Koins 2, Embuemo 20, Norgor 28, Pinok 45+2, Karvaljo 90 - Kunja 4, Larsen 26, Ait Nuri 90+3/

Arsenal - Sautempton 3:1 (0:0)

/Haverc 58, Martineli 68, Saka 88 - Arčer 55/

Lester - Bornmut 1:0 (1:0)

/Buonanote 16/

Everton - Njukasl 0:0

Nedelja

Čelsi - Notingem Forest 1:1 (0:0)

/Madueke 57 - Vud 49/

Aston Vila - Mančester Junajted 0:0

17.30: (3,15) Brajton (3,70) Totenhem (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester JunajtedAston VilaErik ten Hag

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara