Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bez NBA igrača na OI?

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.10.20. | 18:41

Velika zbrka u najavi za sve reprezentacije

 Uzmimo da će se Olimpijske igre 2021. odigrati, te da će se igrati i kvalifikacioni turniri u košarci za plasman u Tokio. Zbog novonastale situacije mnoge reprezentacije, uključujući i Srbiju, verovatno ne bi mogle da računaju na najveće zvezde iz NBA lige.

Komesar NBA lige, Adam Silver, izjavio da se NBA liga neće zaustavljati u toku trajanja Olimpijskih igara, što će reći da najverovatnije NBA zvezde (ili njihov veći deo) neće biti prisutne ni na kvalifikacionim turnirima ni na samim Igrama.

Izabrane vesti

Olimpijske igre će se održati od 23. jula do 8. avgusta sledeće godine, a nova sezona NBA lige neće početi pre januara. Ukoliko raspored bude standardan, to znači da će se ligaški deo završiti u najboljem slučaju u junu, možda i julu.

Kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre treba da krenu 29. juna. I to bi značilo da Srbija, Kanada, Grčka, Italija ili Slovenija računaju na najbolje igrače koji nastupaj preko Atlantika.

Deluje da nema šanse da recimo Janis Adetokunbo ili Nikola Jokić ili Luka Dončić zaigraju na kvalifikacionom turniru... osim ako njihov tim ne uđe u plej-of.

Cela situacija biće neprijatna za sve te igrače, posebno kada je nastup na Olimpijskim igrama u pitanju, a u tu kategoriju spadaju i Danilo Galinari, Marko Belineli i Nikolo Meli.

"Pitali smo već Asocijaciju igrača u NBA ligi da pronađe način da se napravi ´prozor´ kako bi igrači mogli da napuste NBA i zaigraju za reprezenacije. Te da igrači ne dođu u situaciju da moraju da biraju težak izbor", rekao je Galinari.

Belineli je dodao da bi nedostatak NBA zvezda sa Olimpijskih igara bio bolan i za ligu i za Igre u Tokiju.

"Olimpijske igre ne mogu postojati bez NBA zvezda. To bi bilo loše. Svi brinemo o dresu naših reprezentacija i svi želimo da igramo na Olimpijskim igrama".

Srbija će biti domaćin jednog od kvalifikacionih turnira, a u naš glavni grad trebalo bi da dođu Senegal, Portoriko, Dominikanska Republika, Novi Zeland i Italija.

"Bila bi šteta. I za NBA bi bila šteta koja već dve godine ima stranog MVP-ja. Ali, moramo da budemo i realistični. Dešava nam se svima nešto unikatno", dodao je Meli.

Recimo da Nikola Jokić sa Denverom sledeće sezone ode daleko kao ove sezone, po sadašnjoj situaciji verovatno ne bi mogao da igra za Srbiju ni na kvalifikacionom turniru, a potom ni potencijalno na samim Igrama.

Videćemo kako će sve izgledati na leto sledeće godine, da li će se turniri uopšte igrati i kako će NBA liga reagovati. Te da li će Srbija moći da računa na svoje najbolje igrače. Možda ćemo da dođemo u situaciju da navijamo da klubovi naših reprezentativaca ne prođu u plej-of.


tagovi

Nikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara