©AFP
©AFP

Tukao Engleze, ujedao Italijane, dosta je bilo... Luis Suarez se poklonio Sentenariju poslednji put

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.09.24. | 03:33

Najbolji strelac u istoriji dvostrukog šampiona sveta okončao reprezentativnu karijeru

Petak kad je otišao Luis. Samo po jednoj stvari ostaće upamćen duel sedmog kola južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine između Urugvaja i Paragvaja. Nijedan gol nije viđen u susretu reprezentacija dve zemlje najsličnijeg imena na južnoameričkom kontinentu (0:0) i to je samo dodatan razlog da se ove noći priča isključivo o jednom čoveku - El Pistoleru.

Luis Suarez je posle 17 godina, 143 utakmice i 69 golova završio s nastupima za reprezentaciju Urugvaja. Milmetri su delili 37-godišnjeg napadača od toga da se pogotkom oprosti od dresa s državnim grbom, ali je njegov udarac sa petnaestak metara završio na stativi sredinom prvog poluvremena. Luis je tukao Engleze (dao oba gola u pobedi 2014) ujedao Italijane (Đorđa Kjelinija iste godine), osvajao Kopa Ameriku (2011), i stigao do polufinala Mundijala (2010). Dosta je bilo, sad mirne duše može da prepusti mesto u napadu mađima.

Izabrane vesti

Mada, pod tim "mirne duše" mislimo na to da može da bude izuzetno zadovoljan svojim dostignućima u reprezentativnoj karijeri, ali je stvar potpuno drugačija ako se pozabavimo pitanju Suarezovog naslednika. Nisu Urugvajci dovoljno pretili reprezentaciji koja igra najdekadentniji fudbal u CONMEBOL- zoni. Jeste u ogromnom broju situacija na saigračima bilo da samo doture loptu Suarezu, pa je i to umnogome uticalo na izbor odluka izabranika Marsela Bjelse.

Šutirao je Suarez i iz rezonskih i nerezonskhi situacija, pogodio tu gorepomenutu stativu u 19. minutu, ali je jubilarni 70. gol izostao. Pogodak protiv Kanade pre dva meseca u utakmici za treće mesto na Kopa Americi definitvno se ispostavio poslednjim za jednog od najvećih asova svetskog fudbala u prethodnih petnaestak godina. Pred oko 50.000 gledalaca na čuvenom Sentenariju u u Montevideu, Urusi su došli do 14, a Paragvajci tek šestog boda u kvalifikacijama za Mundijal koji će održati za nešto manje od dve godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Suarez je prvu utakmicu za Urugvaj odigrao 7. februara 2007. u prijateljskom meču protiv Kolumbije, a na prvi gol čekao je do oktobra iste godine, kada je zatresao mrežu Bolivije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Pistolero je učestvovao na četiri Mundijala (2010, 2014, 2018 i 2022) i zabeležio učinak od 16 utakmica i 7 golova, dok je na Kopa Americi dao 8 golova na 19 nastupa.

Najveće uspehe s državnim timom bivši igrač Groningena, Ajaksa, Liverpula, Barselone...Ostvario je 2010. kada je stigao do polufinala Svetskog prvenstva i 2011. kada je osvojio Kopa Ameriku. Suarezu aktuelni ugovor sa Interom iz Majamija ističe 31. decembra, a onda nam ostaje da vidimo da li će početak 2025. značiti definitivan kraj karijere ili samo promenu sredinu za jednog od nekoliko najubitačnijih napadača u poslednjih 20 i više godina.


KVALIFIKACIJA ZA MUNDIJAL (JUŽNA AMERIKA) - 7. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Venecuela 4:0 (2:0)

/Vaka 13, Algaranaz 45+5, Migelito 46, Monteiro 89/

Petak

Argentina – Čile 3:0 (0:0)

/Makalister 48, Alvarez 84, Dibala 90+1/

Subota

Urugvaj - Paragvaj 0:0

Brazil - Ekvador 1:0

/Rodrigo 30/

Peru - Kolumbija 1:1

/Kaljens 68 - Dijas 82/



tagovi

Luis Suarezreprezentacija Urugvajakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara