Mario Jurčević (MN Press)
Mario Jurčević (MN Press)

Uvek je neko drugi kriv

Vreme čitanja: 5min | pon. 16.09.24. | 10:38

Partizan se davi u sopstvenoj nemoći i odsustvu kvaliteta

Štošta nedostaje Partizanu: boljih rukovodilaca, kvalitetnijih igrača, malo više novca, a najviše – samokritike. Još se nije desilo da se neko iz Humske 1, zagledan u gomilu problema, javi sentencom: „Ja sam kriv“. Niti će, iako je jasno da pozicije na tabeli i u srpskom fudbalu korespondiraju, između ostalih uticaja, i sa izostankom realnosti.

Ovaj tim je loš. To je istina koju na crno-beloj strani Topčiderskog brda ne žele da priznaju, a uočljiva je golim okom. I tokom trostruke eliminacije iz evropskih kvalifikacija i za vreme mučenja u Mozzart Bet Superligi, a onda u osmoj etapi domaćeg takmičenja, kad je pretrpeo prvi poraz u prvenstvu. Naneo mu ga je OFK Beograd Mozzart Bet i ogolio, po navijače, bolno saznanje da u aktuelnom timu, sa izuzetkom golmana Aleksandra Jovanovića, te stare kajle Bibarsa Natha, praktično nema igrača u kog mogu da se pouzdaju.

Izabrane vesti

Na susretu u Zaječaru „briljirao“ je Mario Jurčević, pošto je odgovoran za sva tri primljena gola. Najpre je dozvolio Samuelu Ovusuu da ga napadne i namestio se na šut u dalji ugao, potom je skrivio jedanaesterac igranjem rukom pet minuta pre isteka 90, da bi u nadoknadi zakasnio da „pokrije“ rezervistu Filipa Stojilkovića i omogućio Romantičarima da preokretom slave na Kraljevici (3:2). Tako se Slovenac dopisao na podužu listu igrača koji su od početka sezone koštali crno-bele. Uvek bi iskočio neko drugi.

Na međunarodnoj premijeri sa kijevskim Dinamom bili su loši svi; u revanšu sa Ukrajincima potop je počeo tako što je Aldo Kalulu napucao Leonarda Ovusua i omogućio rivalu da lako povede; serija individualnih propusta tokom prvog meča sa Luganom zaključena je utiskom da Nihad Mujakić nije izašao u blok Matiji Zanotiju, u Švajcarskoj je tragičar bio Natan de Medina, jer nije reagovao na drugoj stativi kad je Mamud Hađ izjednačio; beogradski meč sa Gentom pamti se po seriji promašaja (Ksander Severina i Mateus Saldanja); u Belgiji je Stefan Kovač maltene okrenuo leđa Matijasu Deloružu u situaciji kad je ovaj pucao.

A tu je i niz drugih grešaka pojedinaca, onih sitnih, koje nisu direktno uticale na primljene golove, ali koji sugerišu da mnogi nisu dorasli dresu Partizana. Dovoljno je setiti se prethodnog gostovanja u Zaječaru i kako su štoperi (Svetozar Marković i Nihad Mujakić), bekovi (Vukašin Đurđevć i Nikola Antić) i vezisti (Leonard Ovusu i Gajas Zahid) dozvolili fudbalerima IMT-a da stvaraju šanse.

Zar to ne pokazuje na koje grane je spao Partizan: kad ga u fudbalskom smislu maltretiraju ekipe koje su tek stigle iz nižeg ranga takmičenja, jer se OFK Beograd Mozzart Bet ove sezone vratio posle osam godina, a Traktoristima je ovo druga u eliti od postanka kluba?

 Aleksandar Stanojević (Star sport) Aleksandar Stanojević (Star sport)

Oseka kvaliteta. I introspekcije da se prizna kako u ovom sastavu nema više od tri „krštena“ igrača, pošto se Jovanoviću i Nathu pridružio povratnik Mihailo Ilić. Možda će to neko od momaka koji su tek zakoračili na scenu postati, možda će stranci na drugim adresama proigrati, biće da mnogi nisu u stanju ni sa pritiskom da se nose, ali crno-beli moraju pre svega da se pozabave odabirom novajlija (jer to pojačanja još nisu), načinom igre, pa i odlukama stručnog štaba, jer na kraju i te kako odgovornost za prvi poraz u trci za bodove snosi i Aleksandar Stanojević.

Dok je na terenu bilo najkreativniji igrač tima Bibars Natho, Partizan je stvarao šanse i davao golove. Kako je Stanojević izveo Izraelca, igra mu se raspala. Niti je Aleksandar Šćekić u stanju da odgovori brzinu, čak i u Mozzart Bet Superligi, niti je Gajas Zahid igrač za bok, a tu ulogu je dobio posle silnih rokada u nastavku. Gost je okončao susret sa Kervinom Arijagom, Šćekićem i Zahidom daleko od gola, a tu sreće nema. Natho je pokazao da i u 37 godini može da bude uticajan na našim terenima. Šćekić ne može.

Kad se meč u Zaječaru završio, Grobari u Hali 3 Beogradskog sajma, šokirani rezultatom, uzeli su na zub Miloša Vazuru i „počastili“ ga uvredama. No, da li je baš za još jedno stradanje odgovoran generalni direktor? Ili, kako je to primetio jedan od članova stručnog štaba dok su se isti povici čuli na jednoj od utakmica u Humskoj:

Ispada kao da nama Vazura postavlja defanzivni prekid i određuje kako ćemo da igramo u srednjoj zoni“.

Vazura je kriv za dosta drugih detalja, od osiromašene kase, slabog uticaja u fudbalskim forumima, problematičnog kadriranja, loših poslovnih poteza, zajedno sa ostatkom rukovodstva. Ovo u Zaječaru i ono ranije u Evropi je direktna posledica nemoći ekipe i utiska da je Aleksandar Stanojević propustio da unapredi tim koji je preuzeo od Igora Duljaja. Kako sam kaže, ovo mu se nikad nije desilo. Nije prvi put da ekipa potone posle izmena, između ostalog i zbog toga što nema gol-igrača. Konkretno, Đorđe Jovanović je protiv OFK Beograda propustio dva zicera. Mada, nema garancija da li bi bilo bolje da je potpisao Lazar Romanić. Kako god da odigra, Partizan je osuđen na loš rezultat.

Tu se vraćamo na odsustvo kvaliteta. Što dalje korespondira da, makar od početka ove sezone, niko Partizanu nije kriv do njega samog. Ranije je ceo klub znao da uperi žaoke na više adresa. Često je imao i argumente: da ga sapliću sudije, da protivnici protiv njega grizu više nego što je slučaj kad igraju sa Crvenom zvezdom, da u FSS određuju da se igraju utakmice čak i kad za to nema uslova... I uvek bio neko drugi bio kriv.

Sad nije do drugih, već do igrača i trenera. Njihovih odluka.


 


tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićMario JurčevićMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara