Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rasplet u Ligi šampiona: Poslednji voz za osminu finala

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.12.20. | 10:18

Poslednje kolo grupne faze Lige šampiona doneće odgovore na sva pitanja

Utakmicama 6. kola grupne faze Lige šampiona biće razrešene sve preostale dileme po pitanju plasmana 32 najbolje ekipe Starog kontinenta.

Mesto u osmini finala, nokaut fazi Lige Evrope ili kraj takmičenja. Poslednje utakmice daće konačan odgovor po pitanju sudbine svih učesnika elitnog klupskog takmičenja.

Izabrane vesti

Dok će većina klubova odgovor na pitanje dobiti u utorak ili sredu uveče, pojedini učesnici poslednje kolo dočekuju sa već definisanom sudbinom. Odličnim igrama prvo mesto u grupama i pre poslednjeg kola obezbedili su Bajern Minhen, Mančester Siti, Liverpul i Čelsi. Pored njih, već zagarantovano mesto među 16 najboljih overili su Porto, Sevilja, Borusija Dortmund, Barselona i Juventus.

Sa druge strane, četiri kluba šesto kolo dočekuju bez šanse za evropsko proleće, pa će narednim duelima tačke na ovogodišnje učešće u Evropi staviti Midtjiland, Ren, Zenit i Bašakšehir.

Sudbina preostalih klubova biće razrešena u naredna dva dana - večeras za klubove Grupa E, F, G i H, a sutra za učesnike koji su se takmičili u Grupama A, B, C i D.

Grupa E

Kad je Grupa E u pitanju, u njoj je u potpunosti definisan konačni plasman: Čelsi će se plasirati u narednu fazu kao nosilac, sa nijm među 16 sa drugog mesta ide Sevilja, dok će Krasnodar nastaviti put kroz Ligu Evrope. Poslednjeplasirani Ren, sa jednim bodom, nema šansu da ostane na internacionalnoj pozornici čak ni ukoliko na svom terenu savlada Sevilju.

Iz tog razloga, utakmice Čelsi - Krasnodar i Ren - Sevilja neće imati rezultatski značaj, osim što će se ruski tim potruditi da uveća bodovni saldo i iz što bolje pozicije dočeka žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope.

Grupa F

Znatno komplikovaniji rasplet očekuje učesnike Grupe F u kojoj će snage odmeriti Lacio i Klub Briž, odnosno Zenit i Borusija Dortmund.

Milioneri su već overili mesto u narednoj fazi, a pobedom u Rusiji osigurali bi prvo mesto u grupi. Zenit, rival lidera, posle pet kola ima samo jedan bod i uveliko su mu srušeni snovi o proleću.

Istovremeno, u Rimu, Lacio i Klub Briž će odlučivati o drugom predstavniku Grupe F koji će se plasirati u nokaut fazu. Izabranici Simonea Inzagija duel dočekuju u boljoj poziciji u odnosu na Belgijance te će zadržati drugu poziciju i u slučaju nerešenog ishoda. Ukoliko se u Sankt Peterburgu dogodi iznenađenje i Borusija ne ostvari pobedu, Lacio bi trijumfom mogao čak i do prvog mesta u grupi.

Grupa G

Rasplet u Grupi G mogao je da se nasluti i odmah nakon žreba. Barselona i Juventus u potpunosti su polarizovali grupu i poslednje kolo dočekuju sa već overenim kartama za osminu finala, a u međusobnom duelu će odlučivati o pitanju nosioca u narednoj fazi.

Katalonci su u torinskom susretu slavili sa 2:0, te će lidersku poziciju zadržati čak i ukoliko pretrpe poraz sa manje od tri gola zaostatka.

U drugom duelu Grupe G, Dinamo Kijev i Ferencvaroš, timovi koji su po jedini bod osvojili u prethodnom međusobnom okršaju, boriće se za mesto u Ligi Evrope. Pobeda ili remi rezultatom 0:0, 1:1 ili 2:2, doneli bi ukrajinskom timu proleće na međunarodnoj pozornici, dok će u svakom drugom slučaju Ferencvaroš nastaviti internacionalni put.


Grupa H

Poslednja grupa u kojoj će večeras biti definisan plsman je možda i najuzbudljivija - Grupa H. Sa po devet bodova Pari Sen Žermen, Mančester Junajted i Lajpcig, dačekuju poslednje kolo u trouglu koji donosi nešto više kombinatorike, a računicu bar malo olakšava činjenica da je Bašakšehir sa tri boda već otpisan.

Iz tog razloga, najlakši posao na putu do 16 najboljih imaju Parižani koji će u narednu fazu proći ukoliko ne izgube od Turaka, mada bi čak i poraz bio prihvatljiv, ako meč u Nemačkoj ne bude okončan bez pobednika.

Meč u Lajpcigu engleski predstavnik dočekuje u boljoj poziciji jer je ubedljivo savladao večerašnjeg rivala u prvom susretu (5:0), pa će se Junajted u narednu rundu plasirati ukoliko ostane neporažen protiv Nemaca.

Kad je Lajpcig u pitanju, jedini siguran put do osmine finala predstavlja pobeda protiv premijerligaša, mada bi i remi bio dovoljan u slučaju da Bašakšehir priredi senzaciju i u Parizu osvoji makar bod.

Grupa A

Dan kasnije, dileme će biti razrešene i u preostalim grupama. U Grupi A, Salcburg i Atletiko Madrid će se boriti za mesto pored Bajern Minhena koji je rutinski osigurao prvo mesto.

Šampion Evrope, dočekaće Lokomotivu iz Moskve, koja se nada senzaciji i plasmanu u Ligu Evrope za šta je potrebno da trijumfuju u Nemačkoj, a da Salcburg ne pobedi Madriđane.

Pred susret u Austriji računica je jasna: pobeda Salcburgu bi donela mesto među 16, dok će u svakom drugom slučaju Atletiko nastaviti takmičenje na najsvetlijoj pozornici.

Grupa B

Ubedljivo najviše matematike donose projekcije Grupe B u kojoj Borusjia Mehengladbah kao lider, sa osam bodova, gostuje Real Madridu, dok poslednjeplasirani Inter, sa pet, dočekuje Šahtjor.

Borusija će se u narednu fazu plasirati ukoliko izbegne poraz u Španiji, ili ukoliko Inter i Šahtjor odigraju nerešeno, a u najgorem slučaju završiće na trećem mestu.

Dobru poziciju pred poslednje kolo ima i ukrajinski klub koji će u narednu fazu proći ukoliko ostane neporažen u Milanu. Međutim, Šahtjor bi mogao čak i da ostane bez proleća, ukoliko izgubi u Italiji, a Real savlada Borusiju.

Madriđanima je neophodan trijumf protiv Mehengladbaha, a ako Inter savlada Šahtjor, i bod bi četu Zinedina Zidana odveo u sledeću fazu.

U najlošijoj poziciji je Inter kojem za plasman među 16 najboljih traba pobeda nad Šahtjorom, ali i da se susret u Madridu ne završi remijem.

Grupa C

Kad je u pitanju Grupa C Mančester Siti je overio prvo mesto, dok je Porto sigurno drugoplasirani, te jedina dilema ostaje po pitanju trećeg mesta za koje se bore Olimpijakos i Olimpik Marselj.

Grčki predstavnik će u 6. kolu ugostiti Porto, dok Francuzi putuju u Mančester. Olimpijakos poslednje kolo dočekuje u boljoj poziciji i proleće u Evropi će obezbediti ukoliko bude imao makar isti boroj bodova kao Olimpik.

Grupa D

U Grupi D Liverpul je osigurao prvo mesto i potpuno rasterećen ide na gostovanje danskom Midtjilandu koji je sa jednom bodom već otpisan iz Evrope.

Istovremeno, u Amsterdamu će snage odmeriti Ajaks i Atalanta, a italijanski klub sa bodom prednosti ima dozu komfora koja mu garantuje plasman u osminu finala i ukoliko se utakmica završi bez pobednika.



tagovi

JuventusPari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara