Otkriveni detalji konačnog dogovora: Prihvaćena Barsina treća ponuda, Mesi će primati pare i kada ode

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.12.20. | 13:33

Kako je došlo do sporazuma kluba i igrača

Posle višemesečnih pregovora i natezanja, prošlog petka je postignut konačni dogovor Barselone i njenih prvotimaca o smanjenju plata usled finansijske krize uzrokovane pandemijom korona virusu koja je uzdrmala katalonski klub.

Od velikih klubova, Barsa je najgore preošla u koroni jer je svakako bila u nestabilnoj finansijskoj situaciji i na klimavim nogama. Korona je uzrokovala finansijski požar uz krizu upravljanja klubom i ostavke rukovodoćeg aparata. Ne samo da je morala da poklanja rivalima Suareza, Vidala i Rakitića zbog visokih ugovora (ukupno inkasirala bednih 1.500.000 evra za njih trojicu), nego je morala da prodaje i mlade igrače poput Semeda i Artura kako bi dovela jeftinije zamene i ispeglala finansijske knjige. Džabe je pustila i Rafinju, poslala na pozajmice Vagea, Todiboa, Mirandu...

Izabrane vesti

I opet svi ti potezi nisu bili dovoljni da se uspostavi finansijski balans. Od igrača je traženo drastično smanjenje plata. Prvi Barselonin predlog je bio da se ukupan platni budžet smanji za za čak 191.000.000 evra. Igrači su odbili. Drugi predlog je bio da rezanje ide do 146.000.000 evra. I to je odbijeno. U međuvremenu su četvorica igrača ’izdali’ svlačionicu i napravili svoj dogovor sa klubom o smanjenju plata: Pike, Ter Štegen, De Jong i Lengle. Uz uslov da potpišu dugoročne ugovore.

Treća ponuda Barselone svlačionici je iznosila: 122.000.000 evra. I ona je u petak konačno prihvaćena. Konkretno, dogovor je da se za tih 122.000.000 evra smanje plate samo u ovoj sezoni. Igrači ne opraštaju novac već su samo prihvatili da se isplata te razlike od 122.000.000 reprogramira u naredne četiri godine. Nezavisno od toga kada im ističu ugovori. Konkretno, Leo Mesi će biti slobodan narednog leta i ako ode, Barselona će 100.000.000 evra koliko iznosi njegova bruto plata godišnje, morati da mu isplati u naredne četiri godine.

Ovaj dogovor obuhvata sve igrače prvog i drugog tima, s tim što neće biti redukovani ugovori fudbalera iz B tima zarađuju 150.000 evra ili manje po sezoni. Na kraju, ovaj dogovor će morati da ratifikuje i novi predsednik posle izbora 24. januara.


tagovi

Lionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara