Rukometaši Vesprema slave svetsku titulu (©Reuters)
Rukometaši Vesprema slave svetsku titulu (©Reuters)

Vesprem ne uspeva da osvoji evropsku krunu, ali je stigao do svetske

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.10.24. | 21:18

Mađarski šampion pobedio trostrukog uzastopnog prvaka planete Magdeburg posle trilera i produžetaka – 34:33 (28:28, 13:14) u finalu u Kairu

Dve decenije Vesprem ulaže velika sredstva, ima poslednjih godina najveći budžet na svetu, ali evropska kruna nikako da stigne u gradić u blizini jezera Balaton. Četiri puta su poklekli u finalu Lige šampiona, ali pobednički pelcer stigao je letos iz Bukurešta u vidu nekadašnjeg trofejnog trenera Barselone Ćavija Paskvala.

Vesprem je osvojio svetsku rukometnu titulu pošto je u finalu klupskog SP u Kairu pobedio dosadašnjeg prvaka, trostrukog uzastopnog šampiona Supergloba, Magdeburg, posle drame i 70 minuta – 34:33 (28:28, 13:14) pred oko 3.000 gledalaca. Popularni Paski je dva puta bio najbolji sa Kataloncima, a sada je uspeo da najavi berićetnu sezonu u taboru mađarskog šampiona posle dolaska iz Dinama.

Izabrane vesti

Vesprem je posle produžetaka uspeo da pobedi i Barselonu u sredu u polufinalu, a sada je dobio još jedan triler, za titulu svetskog šampiona. Tim Benetea Vigerta je izjednačio u poslednjem minutu drugog poluvremena. Krilo Lukas Mertens je matirao Koralesa za 28:28. Luka Cindrić je pokušao, ali nije pogodio u poslednjim trenucima, pa se ušlo se u dodatnih 10 minuta gde je mađarski šampion bio bolji, imao konstatnu prednost od jednog do dva gola.

Odličan je bio španski golman Rodrigo Korales. Cindrić, Remili, Fabregas i Deska su u napadu nosili Vesprem. Ovo je mađarskom timu prva međunarodna titula od 2008. godine, kada je osvojio Kup kupova. Magdeburg je propustio priliku da bude prvi tim koji je četiri puta u nizu bio na svetskom tronu.

U pobedničkom timu briljirali su Francuzi, Nedim Remili sa osam i sjajni pivotmen Ludovik Fabregas sa devet pogodaka. Još jedan Galski petao je bio raspucan, Igo Deska sa pet golova, koliko su dali Mikita Vailupao i Luka Cindrić. Srpski reprezentativac Dragan Pešmalbek se nije upisao u listu strelaca. Kod Magdeburga, Islanđanina Omar Ingi Magnuson je sedam puta pogodio mrežu, Lagergren šest, a Mertens pet puta.

Mađarskog šampionu će za titulu da pripadne 350.000 dolara, dok će Magdeburg morati da se uteši sa 100.000.

U meču za treće mesto, šampion Afrike Al Ahli je iznenadio najbolji tim Evrope Barselonu sa 32:29 (14:14)



tagovi

VespremRK Magdeburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara