Zvezdin tim u prvom meču protiv Libereca (©Starsport)
Zvezdin tim u prvom meču protiv Libereca (©Starsport)

Nebitna vrlo bitna stvar...

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.12.20. | 08:35

Kakve sve motive ima Zvezda u večerašnjem duelu sa Liberecom (21 čas, TV RTS, TV Arena)

Misli navijača usmerene su ka ponedeljku i žrebanju parova za prvo eliminaciono kolo Liga Evrope. Licitira se sa imenima potencijalnih rivala, razmatra se na koji način Crvena zvezda može da napravi korak dalje i ko bi joj najviše pasovao po februaskom blatu i, nadamo se, dobro popunjenoj “Marakani“. Dok stanje blage euforije traje u zvezdaškoj javnosti, tim Dejana Stankovića odigraće večeras u Češkoj, protiv Slovana iz Libereca nebitan, vrlo bitan meč (21 čas, TV Arena).

Dobrim igrama u kontinuitetu tim Dejana Stankovića dobio je privilegiju koja se ukazala malobrojnim generacijama u bogatoj istoriji kluba. Igraće crveno-beli bez rezultatskog imperativa, za svoju dušu, potvrdu kvaliteta i velikih 13 bodova na kontu posle grupne faze, čime bi dodatno pomerili lestvicu maksimuma. Srpski rekord je oboren prethodne sedmice remijem u sudaru sa Hofenhajmom.

Izabrane vesti

LUDOGOREC JE PREŠIŠAN, VIKTORIJA PLZENJ VIŠE NIJE REPER. ŠTA JE SLEDEĆI CILJ?

Međutim, velika evropska ofanziva Crvene zvezde, oličena kroz 50. mesto na UEFA listi, zahteva neka druga pravila ponašanja. A ona kažu: potrebno je dobijati ovakve utakmice, kada god vam se ukaže prilika. Crveno-beli su u poslednje četiri godine uspeli da prešišaju Ludogorec, više se i ne ravnaju sa rumunskim velikanom i “kolegom“ po najvrednijem trofeju FCSB-om, kontinuirano beleže bolje rezultate od Ferencvaroša, odavno su prešišali doskorašnju češku “babarogu“ Viktoriju Plzen. Deluje da je maksimum blizu, ali u podsvesti svih zaposlenih u Ljutice Bogdana je sigurno i bajkovito razmišljanje da posle jednog, sledi i drugi uspešni olimpijski ciklus u Evropi. A on bi doneo i to da su crveno-beli blizu ostvarenja i klupskog koeficijenta Dinama iz Kijeva ili bratskog Olimpijakosa... Otuda će srpski šampion imati motiv da zapne. Sa nova dva boda na UEFA listi Crvena zvezda bi došla do čarobnog koeficijenta od 31,500 i mogla bi da sanja o čudu: statusu nosioca u plej-ofu za Ligu šampiona. Naravno, ako prethodno odbrani zvanje najboljeg tima u Srbiji.

Za taj status biće potrebno i da se desi bar jedno čudo u šampionatima Češke, Hrvatske i Grčke. Malo je verovatno da će Zvezda dočekati takav rasplet, ali trebalo bi da nastavi da provocira sreću, kao u ovom ciklusu koji je započeo Vladan Milojević, a na trenerskoj klupi nastavio Dejan Stanković.

POSLOVANJE JE OTEŽANO, 570.000 EVRA NIJE MALA CIFRA

Crvena zvezda igra i za finansijsku nagradu i novih potencijalnih 570.000 evra. I pored učešća u Ligi Evrope, istorijskih pobeda u nizu, u Ljutice Bogdana postoje poteškoće u poslovanju. Dugovi prema igračkom kadru i dalje postoje, mada su učenici Dejana Stankovića dobili značajnu svotu novca nekoliko dana uoči prvog meča protiv Libereca. Sada se čeka donacija iz UEFA, osnosno zarađeni novci kako bi se potraživanja igračkog kadra pre zimske pauze svela na minimum.

SAMO JEDAN PORAZ U 27 MEČEVA

Srpski šampion ima sve preduslove da zabeleži još jednu trojku i poboljša vrlo zavidnu statistiku koja kaže da su od jula, kada je sezona počela, crveno-beli odigrali 27 mečeva i zabeležili samo jedan poraz. Onaj u Nemačkoj protiv Hofenhajma. Crvena zvezda je jednostavno bolji tim od Slovan Libereca. Pokazala je to i utakmica u Beogradu, u kojoj su crveno-beli razneli fizički potentnu, ali tehnički mnogo slabiju ekipu Pavela Hoftiha. Za razliku od tog duela Česi će moći da računaju na najkreativnijeg igrača tima Jana Pešeka. I, sigurni smo, želeće da drugom pobedom najave dobre rezultate u prvenstvu Češke. Kao i derbi protiv starijeg brata – Slavije iz Praga.

Crveno-beli će se u Češkoj vratiti proverenoj formaciji, sistemu koji Dejan Stanković uglavnom upražnjava u domaćem šampionatu. Jasan pokazatelj da za razliku od gostovanja u Češkoj i meča sa Hofenhajom, rivalu neće ostavljati prostor. Odnosno da veruje da njegov tim u otvorenoj igri može da ponovo nadigra iskusan češki tim. Posebno, što nema mnogo kadrovskih problema. Odnosno moći će da računa na sve najvažnije adute izuzev duže odsutnog Aleksandra Kataija.

Trener crveno-belih nije, uoči puta u Češku, govorio o nedostatku motiva crveno-belih kao faktoru večerašnjeg susreta na stadionu kraj Neve. Niti je razmišljao o UEFA koeficijentima i nagradama kao osnovnom razlogu za još jednu dobru partiju.

“Odlazimo u Češku kao da nam od te utakmice zavisi prolaz. Neće nam nedostajati motiva, jer predstavljamo Zvezdu. To je pitanje karaktera, nešto našta će odgovor morati da daju igrači. Ja sam igrao slične mečeve kao fudbaler. I uglavnom sam ih dobijao. Sećam se da sam u Laciju slavio pred 90.000 ljudi u Kijevu. Njima je taj meč značio sve, ali pobedili smo Dinamo sa Rebrovom i Ševčenkom“, prisetio se Dejan Stanković.

GRUPA L

21.00: (3,20) Liberec (3,45) Crvena zvezda (2,35)

21.00: (1,40) Hofenhajm (4,80) Gent (7,75)

***kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara