Rade Krunić trenutno liči na Kanjasa, ali...

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.10.24. | 10:48

Razlika između njih je u klasi. Čak i u ovakvom stanju se na trenutke videlo da je nekadašnji član Donjeg Srema ozbiljan evropski nivo

I da su napravili veliki podvig i slavili na Đuzepe Meaci igrači i stručni štab Crvene zvezde bi jedva čekali predstojeću reprezentativnu pauzu, kako bi se još malo posložili i fizički nadošli. Posebno što je veći deo tima imao kratke pripreme, usled letnjih obaveza u nacionalnim sastavima ili dolaska u finišu prelaznog roka. Imaće šansu Vladan Milojević da posle nekoliko slobodnih dana i psihološki podigne najiskusnije igrače tima, sa akcentom na trenutno stanje potencijalnog reprezentativca BiH Radeta Krunića.

Za Crvenu zvezdu je odlična vest što iskusni Fočak nije dobio poziv Sergeja Barbareza za oktobarsko okupljanje, jer će od njegove forme i izgleda na terenu umnogome zavisiti učinak crveno-belih u narednim mečevima Lige šampiona. Ovako kako trenutno igra i izgleda Rade Krunić je dovoljno za paljenje alarma. Nekim potezima podseća na zaboravljenog španskog vezistu Horhea Kanjasa koji je, posle solidnih kvalifikacija, bio personifikacija okrutnosti Lige šampiona. Govor tela mu je sličan Ivanićevom kada je tek stigao na Marakanu i nije mogao da se prilagodi zahtevima i sistemu Vladana Milojevića.

Izabrane vesti

Gledajući njegov CV, Rade Krunić ima sve resurse da zameni In Bom Hvana, o čemu smo već pisali. Mnogo jaču karijeru, preko 40 utakmica u Ligi šampiona. Ali nehotično, razliku između njega i reprezentativca Južne Koreje slučajno je opisan u rečenici nedavno preminule srpske glumice Radmile Živković u filmu „Zona Zamfirova“.

„Ti silaziš sa stepenica, a moj se Mančo tek penje na njih“.

Prevedeno na fudbalski jezik to znači sledeće: In Bom Hvan je došao u Crvenu zvezdu kao igrač u usponu, željan afirmacije i igara koji će ga preporučiti klubovima iz liga petica. S druge strane Rade Krunić je igrač u blagoj silaznoj putanji. Da je drugačije, Crvena zvezda možda ne bi bila konkurentna na tržištu kada je reč o njegovom transferu. Odigrao je, pre dolaska u Crvenu zvezdu, samo 214 minuta za Fenerbahče ovog leta. Uz to, dolaskom u Crvenu zvezdu Rade Krunić se susreo sa nuspojavama tako velikog transfera. Velika očekivanja, kao i velika ljubav, ponekad za posledicu imaju i velika razočaranja. Bilo je i naivnih predviđanja da će Srbin iz BiH pojesti loptu i biti oslonac velikog Zvezdinog napretka. Međutim, i to treba apostrofirati: Rade Krunić se, ne računajući Donji Srem, prvi put susreo u karijeri sa očekivanjima da u veznom redu bude glavni igrač. U Milanu je delovao iz potaje i u takvoj raspodeli karata Stefana Piolija je iskusni Krunić odlično plivao.

Kada sve ove faktore ubacimo u jednačinu, pa još dodamo da Rade Krunić nije na optimalnom fizičkom nivou, dolazimo do toga da će spašavanje redova iz Foče biti jedan od glavnih zadataka stručnog štaba Vladana Milojevića tokom narednih meseci. Posebno što će Krunić sigurno u podsvesti, bar do nekih lepših vremena ili velike pobede, imati direktne greške za golove protiv Benfike.

Razlika između njega i pomenutog Kanjasa je u klasi. Čak i u ovakvom stanju se povremeno videlo da je nekadašnji član Donjeg Srema ozbiljan evropski nivo. Govorimo o anticipaciji, čitanju igre, i nekoliko dijagonalnih pasova kojima je bar na momente podsetio na In Bom Hvana.

Ima i to toga da je Rade Krunić dolazak u Crvenu zvezdu, kao i brojni igrači sa ovdašnjeg podneblja, doživeo emotivno, kao ispunjenje davnašnjih snova. Crvena zvezda mu sigurno nije posao kao Empoli, Milan ili Fenerbahče. Ume to da optereti, samo što Rade Krunić ne mora da preskače razrede. Vođe ovog tima su i onako Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Potrebno je samo da se vrati na nivo iz Milana.


tagovi

Rade KrunićHoze KanjasVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara