Džoel Bolomboj (©MN Press)
Džoel Bolomboj (©MN Press)

Bolomboj iz drugog ugla: Majka želela da budem doktor, u Juti mi napunili auto kokicama

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 18:26

Centar Crvene zvezde otkrio mnogo zanimljivih detalja u razgovoru za klupski sajt

Došao je Džoel Bolomboj tiho prošlog leta u Crvenu zvezdu, ali je brzo napravio "buku" i postao jedan od najvažnijih igrača u ekipi Janisa Sferopulosa. Svakako, krucijalnog na putu ka tripl-kruni. Zato nije ni čudo što je vrlo brzo potpisao produžetak saradnje sa timom sa Malog Kalemegdana u kojem očekuju da i u aktuelnoj takmičarskoj godini ponovo sjajne partije.

Svašta se zna o Bolomboju. Rođen u Ukrajini od majke Ruskinje, a oca iz Demokratske republike Kongo. Počeo je karijeru u NBA ligi igrajući za Jutu koja ga je 2016. godine birala kao 52. pika, a u najboljoj ligi sveta je nastupao još i za Milvoki. Ipak, u Evropi je pronašao svoj košarkaški put prvo u moskovskom CSKA sa kojima je i osvojio Evroligu, a uspešnu epizodu je imao i u Olimpijakosu pre dolaska u Beograd.

Izabrane vesti

Momak iz Donjecka se sada u razgovoru za klupski sajt, pak, dotakao nekih manje poznatih detalja iz svog života. Kao, naprimer toga da je majka želela da juri za karijerom u medicini.

"Moja majka je stvarno želela da postanem doktor ili da da se bavim medicinom, ali sam joj odmah rekao da to ne bi išlo. U košarci sam završio tako što sam voleo sve što je bilo vezano za aktivnosti na otvorenom. Igrao sam košarku, fudbal, rvao se, čak i vozio skejt. U Teksasu je prilično vruće, oko 49 stepeni, znači ekstremna temperatura. Shvatio sam da ne želim da budem toliko napolju. Trenirao sam i američki fudbal, nije mi se sviđalo da budem na otvorenom sa čitavom opremom na sebi. Uz to sam imao problem jer sam bio viši od ostalih, tako da su me udarali po nogama. Krenuo sa da igram košarku i od moje druge godine srednje škole sam shvatio da želim da se ozbiljno bavim košarkom”, otkrio je Bolomboj kako je sve za njega krenulo.

Prisetio se i jedne interesantne anegdote sa svojih početaka u Juti.

"Dok sam bio ruki u Juti, saigrači su želeli da se našale sa mnom. Problem je nastao kada je bio rođendan da li Gordana Hejvorda ili Džordža Hila. Oni su od mene tražili specifičnu tortu i mislim da je torta bila jagode ili kolač od jagode, koji je gotovo bilo nemoguće naći. Nekako je asistentkinja koja je radila u Juti saznala i znala je koliko je teško naći je. Ponudila se da mi pomogne, a ja sam se zahvalio i nisam želeo da mi pomogne. U najgorem slučaju ću je napraviti. Ona je na kraju kupila tortu sa namerom da mi pomogne, iako sam joj rekao da to ne radi. Na kraju su saigrači saznali da nisam ispunio svoj ruki zadatak. Mislili su da sam hteo da ih prevarim i znao sam da se nešto sprema. Znao sam da imaju običaj da u sličnim slučajevima napune tvoj auto kokicama, zato sam krio ključeve od automobila u čarapi. Šest dana sam uspešno to radio, a sedmog sam zaboravio. Kompletno su mi skinuli gume na kolima i napunili auto kokicama. Ljudi su mi se smejali. Kada sam stigao u perionicu da mi očiste kola, rekli su da su imali sličnu situaciju i to sa Rudijem Goberom koji je isto je prošao."

Pomenuo je centar Zvezde i koliko je dolazak u CSKA bio važan za njega.

“Mislim da je na mene najviše uticala prva godina u CSKA, koja mi je otvorila oči. Video sam da je drugačije nego u NBA. Tamo nije svaka utakmica bitna. U Evropi, posebno u CSKA, očekivanja su velika i svi su razmišljali samo o titulama. Tokom karijere sam osvajao na nižim nivoima, tako da očekivanja nisu bila problem za mene, jer imam mentalitet pobednika, tako da sam se uklopio. Bilo je prirodno."

Svuda je bio igrač zadatka, dok je u Zvezdi pomalo i neočekivano dobio glavnu ulogu u reketu.

“Moja igra se mnogo promenila. Ukoliko me znate košarkaški, mislim da to nije iznenađnje. Situacija se prošle godine otvorila da sam imao 20, 25 minuta po utakmici što mi je omogućilo da pokažem šta umem. Kada sam bio u CSKA, bio sam igrač uloge, što ne znači da tamo nisam mogao da igram na ovaj način, ali drugačji tim i situacija. Sve je kliknulo u Beogradu”.

Ipak, ističe da je prošla sezona imala u sebi velike izazove, iako je na kraju bila slavljenička.

“Kao tim, verujem da se smo se povezali. Imali smo mnogo uspona i padova, mnogo toga se desilo, promenio se trener, igrači… Bilo je mnogo povreda, nismo mogli da budemo konstantni. Na kraju smo osvojili ABA ligu i to je bilo sjajno. Izgradili smo hemiju, iako je bilo možda kasno", napomenuo je Bolomboj pa prokomentarisao kako je raditi sa trenerom Janisom Sferopulosom: "Mislim da je lako raditi sa Janisom. On traži da daš 100 posto. Njegov fokus je na odbrani. Imam prirodne sposobnosti koji mi daju mogućnost da se lakše prilagodim.”


tagovi

Džoel BolombojKK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara