©AFP
©AFP

Anti-šeik klauzula, da ne budu kao Barsa: Real sprečava krivolov na najvećeg bisera La Fabrike

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.10.24. | 18:23

Florentino Peres je još 2018. ustanovio nepisano pravilo koje smanjuje mogućnost da rivali "ukradu" najveće bisere, sada je blindirao najnadarenijeg člana omladinske škole

Na Santjago Bernabeu je još 2018. godine ustanovljeno da svaki mladi igrač Reala koji napuni 16 godina dobija takozvanu "Anti-šeik" otkupnu klauzulu u iznosu od 30.000.000 evra, kako bi se u startu zaštitio od opasnosti da im zov novca odvede najbolje mlade igrače u Mančester ili Pariz. Isto tako, ako struka proceni da je neki igrač napravio iskorak u rano doba, odmah potpisuje novi ugovor s klauzulama od 50.000.000 evra.

Poslednjih godinu i po sve je veći broj tinejdžera i igrača koji su jedva zagazili u treću deceniju života, a da su Južnu Ameriku i Evropu menjali Saudijskom Arabijom, a kako bi otklonio (skoro) svaku mogućnost da ostane bez najtalentovanijeg člana svoje La Fabrike Hoana Martinesa, Real je potpisao novi ugovor sa momkom rođenim 2007. godine.

Izabrane vesti

Hoan Martines je danas u kancelarijama Valdebebasa parafirao saradnju sa Kraljevićima u pratnji roditelja, brata i agenta Havijera Kosa. U novi ugovor štopera sa Realom, ubačena je otkupna klauzula od 50.000.000 evra, a Blankosi su između ostalog tim gestom ukazali podršku svom najvećem biseru, koji se trenutno oporavlja od povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena, što je praktično i jedini razlog što već sada Martines nije u konkurenciji za prvi tim. Mladić je tešku povredo doživeo samo nekoliko dana pre nego što se očekivalo da igra utakmicu Superkupa Evrope protiv Atalante sredinom avgusta.

Igrač je bio velika senzacija predsezone Madriđana, a Karlo Anćeloti je bio odlučan u nameri da se opkladi i njegovim uvrštavanjem opotpuni pomalo oskudan spisak centralnih bekova. Ovom obnovom klub poboljšava sve lične uslove za defanzivca tokom njegove omladinske faze (koja zvanično traje do 2026. godine) i štiti ga raskidom, a da pritom sprečava i potencijalni odlazak kakvi su se godinama dešavali u Barsinoj La Masiji, na prelazu iz omladinskog na seniorski nivo, a nekada i dosta ranije. Setimo se samo slučaja Seska Fabregasa, Đerara Pikea, Maura Ikardija, Ektora Beljerina, Mikela Artete, Erika Garsije, Andrea Onane, Danija Olma, Marka Kukurelje, Ćavija Simonsa...

Martines je pažnju na sebe skrenuo odličnim partijama u Ligi šampiona za igrače do 19 godina u trenutku kada je imao nepunih 16. Odisao je nadmoćnošću, branio se dobro i smireno protiv igrača dve ili tri godine starijih. Brz je i ima dobru koordinaciju uprkos svojoj visini o 190 centimetara koja sigurno neće biti konačna. Agresivan je kada je to potrebno, opušten kada mora da stoji visoko i pokriva široke oblasti... Naravno, uvek postoji oprez sa mladim igračima, ali je Martines delovao impresivno u mlađim kategorijama, a oporavak od povrede je sada u fokusu svih u klubu.


tagovi

Real Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara