Srečko Katanec (©Reuters)
Srečko Katanec (©Reuters)

Katanec: Srbi, nemate kolektivni duh kao mi! Čuvajte se Slovenije više nego Engleske

Vreme čitanja: 2min | uto. 18.06.24. | 15:41

“Piksi je rođeni pobednik. Takav je bio, a eto takav je i ostao čim vas je odveo na dva vezana velika takmičenja”, kaže nekadašnji slovenački reprezentativac i selektor

Čekala je Srbija čak 24 godine da zaigra na Evropskom prvenstvu – pošto je naslednica Jugoslavije – i sudbina je udesila da ponovo u grupnoj fazi izađe na megdan Slovencima. Tada je tim koji je predvodio Vujadin Boškov prošao u nokaut fazu, a u prvom meču na turniru na klupi je ostao Dragan Stojković. Istorija se ponovila, jer je Piksi kao selektor protiv Engleske odlučio da se Dušan Tadić ne nađe u startnoj postavi.

Orlovi su u nedelju u Gelzenkirhenu poraženi protiv Engleske, međutim, minimalnim rezultatom, što ih stavlja u dobru poziciju pred nastavak takmičenja. Naredni rival su im Slovenci, na koje su osuđeni kada se pojave na kontinentalnim šampionatima. Ekipa Matjaža Keka je u prvom kolu odigrala nerešeno sa Dancima, pa bi naredni meč u dobroj meri mogao da izbistri sliku u grupi.

Izabrane vesti

Na prelazu između dva milenijuma bilo je 3:3, Slovence je vodio Srečko Katanec, nekadašnji reprezentativac te zemlje i Jugoslavije, a pred novi duel priznaje da nemaju jaka individualce kao Srbija, ali tvrdi da imaju bolju atmosferu unutar tima.

“Ispada da smo osuđeni jedni na druge”, rekao je Srečko Katanec za Sportal i upozorio Orlove:

“Srbija ima dobru reprezentaciju, baš kao i Slovenija, ali čuvajte se Srbi više Slovenaca nego Engleza. Slovenija nema velike individualce, čast izuzecima. Srbija ih u svojim redovima ima više. Međutim, Srbija nema taj kolektivni duh koji ima Slovenija, a to je danas fudbal. Na terenu tim odlučuje, pa tek ponekad pojedinac”.

Napravio je paralelu između Piksija iz igračkih dana sa ovim sada.

“Piksi... Veliki igrač, veliki i trener. Rođeni pobednik, takav je bio, a eto takav je i ostao čim vas je odveo na dva vezana velika takmičenja. To se Srbiji nije desilo od one 1998. i 2000. godine. Ali u fudbalu je uvek kriv selektor. Pa kad se pobeđuje - zaslužni su igrači, kad se gubi - kriv je trener. Otuda je Piksiju mnogo teže u ulozi selektora nego ranije u ulozi kapitena”.

Prisetio se i čuvenog meča sa Jugoslavijom, kada je Vujadin Boškov ostavio Dragana Stojkovića na klupi, te kako su tekle pripreme slovenačkih igrača za taj susret.

“Ne mogu da se setim da li sam bio iznenađen što je Boškov stavio Piksija na klupu, bio sam fokusiran na moj tim. Ali znam nešto drugo - mi nijednu utakmicu Jugoslavije nismo gledali na kasetama, nismo imali nijednu video analizu. A danas ako ne pustite igračima snimke prethodnih utakmica rivala, kao da ih niste pripremali za meč. Mnogo se fudbal promenio i stalno se menja”, završio je Srečko Katanec javljanje za Sportal.



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija EngleskeSrećko KatanecDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara