FIFA (©AFP)
FIFA (©AFP)

FIFA u problemu: Novo Svetsko klupsko prvenstvo u magli - ne zna se ni ko prenosi, ni gde se igra!

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.09.24. | 00:08

Prvi čovek Đani Infantino planira hitan sastanak kako bi 'uzdrmao' tržište

Pilot sezona potpuno reformisanog Svetskog klupskog prvenstva planirana je da startuje 15. juna naredne godine, a već sada postoje najave da mogla bi da se pretvori u pravi fijasko!

Kako javlja renomirani Njujork Tajms, prvi čovek FIFA Đani Infantino planira da u petak organizuje hitan sastanak sa čelnicima globalnih televizijskih stanica, kako bi pokušao da nađe kupca ekluzivnih prava na prenose, pošto niko dosad nije pokazao ozbiljno interesovanje!

Izabrane vesti

FIFA još nije objavila potpisan ugovor ni sa jednom televizijskom kućom. Više izvora čiji su identiteti ostali zaštićeni kako ne bi ugrozili svoju poziciju u industriji, tvrdi da je lična umešanost Đanija Infantina jasan pokazatelj kolika zabrinutost vlada unutar Svetske kuće fudbala, s obzirom da Svetsko klupsko prvenstvo po novom formatu treba da ima 32 učesnika, a turnir bi se igrao od 15. juna do 15. jula naredne godine u SAD.

Da cela situacija bude još konfuznija, FIFA i dalje nije objavila ni stadione na kojima bi se utakmice igrale, kao ni trening centre, ko su sponzori... Učesnici turnira čak ne znaju ni koji će biti nagradni fond takmičenja, odnosno koliko će ko dobiti za učešće. Atletik je ranije izvestio da bi neki timovi mogli da budu nagrađeni sa preko 45.000.000 evra, s tim što niko i dalje ne zna kako FIFA planira da finansira tolike troškove.

Svetska kuća fudbala prvobitno je pregovara sa kompanijom Epl oko ekskluzivnih prava za televizijske prenose, ali dogovor nije postignut. U međuvremenu FIFA je čak otvorila tender kako bi privukla televizijske i striming kuće, međutim ni dva meseca kasnije ništa se značajno nije promenilo, niti je neki ugovor potpisan.

Navodno je jedan od ključnih razloga zašto još niko nije izdvojio novac za kupovinu prava taj što se finansijske projekcije FIFA znatno razlikuju u odnosu na one koje imaju medijske kuće po pitanju zarade od turnira. Takođe, pominje se i to što bi se poslednja nedelja turnira poklopila sa završnicom Eura za žene i teniskim grend slemom Vimbldonom.

Medijske kuće smatraju da publika nije previše upoznata sa novim formatom Svetskog klupskog prvenstva, a takođe postoji i bojazan da bi odziv gledalaca bio mali jer klubovi koji generišu ne samo veliki obrt novca, već i reakcije na različitim društvenim mrežama poput Barselone, Arsenala, Mančester Junajteda, Liverpula i Milana nisu uspeli da se kvalifikuju za isto. Takođe, neće biti ni Al Nasra za koji igra Kristijano Ronaldo koji je i dalje jako popularna fudbalska ličnost. S druge strane Inter Majami i Lionel Mesi bi trebalo da se pojave, mada još nije objavljeno kome će da dodeli poslednje mesto za američkog učesnika na turniru. Najverovatnije će to biti osvajač MLS kupa, što je Inter Majami.

Atletik je ranije takođe objavio da je jedna poznata američka medijska kompanija iznela toliku nesigurnost u isplativost takmičenja, da je samo za paket pokrivanja severnoameričkog tržišta ponudila oko 27.000.000 evra.

Infantinovu stranu drži prvi čovek Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, ujedno i predsednik Evropske asocijacije klubova (ECA). Ista aktivno lobira da se Svetsko klupsko prvenstvo organizuje i da je to u interesu klubova i fudbala. Ipak, poznato je od ranije da su brojni klubovi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja još jednog takmičenja u godišnji kalendar, dok je španski as Rodri najavio štrajk fudbalera ako se ne smanji broj utakmica.

FIFA ipak ne odustaje od ideje da organizuje ovo takmičenje, čak i pod promenjenim imenom. Problema je mnogo, sponzori se ne javljaju, angažovanja medijskih kuća nema, pa tako raste opasnost da se turnir možda čak i otkaže! Iz FIFA navodno nisu želeli da se javno oglase povodom novih saznanja o problemima oko organizacije.


tagovi

FIFAfifa svetsko prvenstvo klubovaĐani Infantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara