Imamo trenera u 'ligama petice'! Drugi na tabeli i već sada ovo je iznad svih očekivanja

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.10.24. | 17:38

“Prodao se” utakmicom protiv Aston Vile, izazvao skepsu po dolasku u Italiju, a danas je tvorac najvećeg čuda na startu sezone

Da se vraćamo u praistorijsko vreme Ljubiše Broćića i Miljana Miljanića ili sada već dalju istoriju Vujadina Boškova, Slavoljuba Muslina, Radomira Antića ili Dragoslava Stepanovića. Srpski treneri na Zapadu Evrope su odavno roba sa greškom koja ne prolazi kontrolu kvaliteta. Rezultati u Srbiji se ne računaju unutar granica Evropske Unije.

U ovom veku su retku šansu da treniraju klubove u najboljim ligama imali Slaviša Jokanović, Miroslav Đukić, Dejan Stanković i pokojni Siniša Mihajlović. I svi redom zahvaljujući igračkom pedigreu i fudbalskom obrazovanju stečenom u zemljama u kojima su radili. Odavno naših trenera nema ni u drugom ešalonu evropskog fudbala i najboljim klubovima iz Holandije, Portugalije, Belgije, Turske… Zato jučerašnja vest o Vladimiru Iviću i Anderlehtu deluje kao tračak nade da će neki srpski trener opet raditi u ozbiljnom klubu iz ozbiljne lige.

Izabrane vesti

Ali, ima Srbija “svog čoveka” u ligama petice, a da možda i ne zna za to. Prethodnih dana je do redakcije Mozzart Sporta je stigla molba, apel ili sugestija iz okruženja bliskog Kosti Runjaiću da aktuelnog trenera Udinezea pišemo i vodimo kao Srbina. Runjaić je rođen u Beču, poreklom Srbin iz srpske familije, fudbalski je obrazovan i sazreo u Nemačkoj, a poseduje srpsku PRO licencu.

Strpljivo i polako je gradio trenersku karijeru posle skromne igračke. Od drugog tima Kajzerslauterna, preko nemačkih drugoligaša, Poljske u kojoj je radio sedam godina, pa do šanse na klupi Udinezea.

Klub sa Friulija je daleko od svojih zlatnih godina kada je stizao i do Lige šampiona. Poslednjih sezona se uglavnom bori za opstanak, a isto mu se predviđalo i ove. Sam izbor Runjajića za poziciju šefa stručnog štaba je prilično iznenadio fudbalsku javnost u Italiji. Manji italijanski klubovi u koje spada i Udineze su tradicionalno zatvoreni i nepoverljiviji prema stranim trenerima. Osim ukoliko stranci nisu kao igrači prošli italijansku školu i prihvatili tamošnji fudbalski mentalitet poput Jurića, Tudora, Souze… Veliki klubovi su druga priča. Oni se bez problema odlučuju za velika inostrana imena.

Udinezeov izbor letos nikome na Čizmi nije ulivao poverenje. A nije ni transfer politika koja se poslednjih godina svodi na moto ’prodaj sve što vredi’. Minulog leta su prodali dvojicu ubedljivo najboljih fudbalera Lazara Samardžića i Nehuena Peresa. Prethodnih godina su to bili transferi Beta, Moline, Udogija, De Pola, Musa… Praktično sve što odskoči se kratko zadrži u Friuliji.

Runjaiću se prognoziralo da neće izdržati dugo, kao da ni bolji trener od njega ne bi bio od pomoći skromnom timu Udinezea.

Epilog posle nepotpunog sedmog kola je da su Runjaić i Udineze najveće iznenađenje sezone. Trenutno su drugi na tabeli sa tri boda manje od Napolija. Nova tri boda su osvojili danas u okršaju sa Lećeom (1:0) na čijoj klupi sedi najdugovečniji Udinezeov trener u poslednjih 10 godina Luka Goti. Bjankoneri su dugo lomili otpor gostiju sa juga, slomili ga golom Zemure u 75. minutu i vratili se na pravi put posle vezanih poraza od Rome i Intera. Učinak iznad svih očekivanja.

“Sa novim trenerom se sve promenilo. Dobili smo novu energiju i nove ideje. Jako dobro smo odradili letnje pripreme i to se sada vidi. Trener sa svima od nas mnogo priča, želi da ima jasnu sliku i da to što pričamo primenimo na terenu”, rekao je nedavno Udinezeov najbolji igrač Jaka Bijol.

Kada su Zebrete počele da beleže rezulate iznad očekivanja, italijanska fudbalska javnost je počela više da se zanima za letošnji izbor Runjaića kao novog trenera. I stiglo je objašnjenje…

“Kao što vidite, on je izuzetno pozitivna osoba. Uvek nasmejan i vedar. Ali, ono što ne znate je kako izgleda kada se naljuti. Ima jaku energiju koju pravilno prenosi na igrače. Jako inteligentna osoba koja je brzo pronašla harmoniju sa svlačionicom. Kao što znate, mi ne skautiramo samo igrače, već i trenere. Kada smo videli prošle sezone kako mu ekipa igra protiv Aston Vile, počeli smo detaljnije da ga pratimo i na kraju se odlučili da ga angažujemo. Iako je glavni cilj da se opstanak obezbedi ranije nego prošlih sezona, želeli smo trenera koji igra nešto ofanzivniji fudbal sa nekim tehničkim aspektima iz prošlosti. Sada možemo da uživamo iako smo svi svesni konačnog cilja i koliko je sezona dugačka”, rekao je pre nekoliko dana Udinezeov direktor Đanluka Nani.

(Kosta Runjaić nakon meča u kojem je njegova Legija pobedila Aston Vilu 3:2)(Kosta Runjaić nakon meča u kojem je njegova Legija pobedila Aston Vilu 3:2)

Runjaić je danas protiv Lećea promenio četvoricu startera u odnosu na meč proitiv Intera minulog vikenda u kojem je odbrana Nerazura imala mnogo problema. I danas su Zebre bile opasne u ofanzivi. U prvih 45 minuta su pogodile stativu, imale sjajnu šansu koju je Valdimiro Falkone čudesno odbranio,. jop jedan zicer Zemure i opasan šut Kabaseala. Mogli su da vode 3:0 na poluvremenu. Na kraju su iz prekida probile oklop Salentina. Pjer Zariga je sjajnim darcem iz slobopdnjaka sa 25 metara doneo pobedu.

Ako Inter i Torino večeras remiziraju, Udineze ide na oktobarsku reprezentativnu pauzu kao drugoplasirani na tabeli. Rezultat kakvom se ni najveći optimisti u Friuliji nisu nadali. Osim rezultata, Runjaić je uspeo da napravi i ogroman napredak na individualnom planu. Lorenco Luka konačno pokazuje zašto je o njegovom talentu Italija godinama pričala i nalazi se u reprezentativnoj formi. Pojačanja poput Karlstroma ili Ekelenkampa su se snašla kao da igraju u Italiji igraju godinama. Neki igrači poput Kabaseala ili Sarage koji su odranije u klubu tek sada pokazuju najbolji fudbal. A lansirane su i mlade snage poput Abanakvaha, Brava, Ate ili Turea koji bi mogli da budu neke nove zlatne koke Udinezea.

Za tri meseca rada, Kosta Runjaić je već doneo mnogo kapitala Udinezu. Kako bodovnog, tako i fudbalskog koji se ne kraju pretvara u ekonomski. I pokazuje da je trener za “lige petice”.


SERIJA A – 7. KOLO

Petak

Napoli - Komo 3:1 (1:1)

/Mektomini 1, Lukaku 53pen, Neres 86 - Strefeca 43/

Verona - Venecija 2:1 (1:1)

/Tengstet 9, Joronen 81ag - Oristanio 3/

Subota

Udineze - Leće 1:0 (0:0)

/Zemura 75/

18.00: (1.48) Atalanta (4.20) Đenova (7.50)

20.45: (1.35) Inter (5.30) Torino (10.5)

Nedelja

12.30: (1.37) Juventus (4.70) Kaljari (9.00)

15.00: (1.85) Bolonja (3.50) Parma (4.40)

15.00: (1.65) Lacio (3.80) Empoli (6.25)

18.00: (4.20) Monca (3.50) Roma (2.00)

20.45: (3.35) Fjorentina (3.50) Milan (2.25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kosta Runjaić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara