Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Englezi primili gol posle godinu dana, Henderson igrao ranjenika u ratnom filmu i prevario sudiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.10.20. | 19:55

I Belgija je izgubila

Engleska u naletu, Engleska prva na tabeli druge Grupe u Ligi A. Iako je danas bila gori tim na terenu. Ali delom zbog lukavstva Džordana Hendersona, a delom i zato što je sudbina tako htela Belgija je ispustila gol prednosti i na kraju je poražena na Vembliju – 2:1 posle preokreta domaćeg tima.

Objektivno – nezasluženog. Ali ko te pita? Bitno je da se pobedi, a Englezima svaka čast što nisu odustajali mada su večeras zaista bili miljenici sreće. Izborili su se za nju pošto nisu klonuli duhom nakon starta u kome je Belgija zaista bila dominantan tim na terenu. Da su Romelu Lukaku, Janik Fereira Karasko i Toma Menije – on je bio posebno opasan – bili nešto prisebniji verovatno bi Belgija već u prvom poluvremenu završila posao. Karasko je doduše i postigao gol u uvodnim minutima meča, ali je on poništen zbog ofsajda.

Izabrane vesti

Ništa međutim nije moglo da pomogne Englezima nakon neshvatljivog poteza Erika Dajera, koji je bio previše spor za Lukakua i previše naivan da proba da mu uklizavanjem odnese loptu. Penal kao vrata, Lukaku je bio siguran sa kreča i Engleska je prvi put posle tačno godinu dana primila gol.

Od tog sudara sa Češkom 11. oktobra 2019, pa do 11. oktobra 2020. i ovog megdana sa Belgijom, igrali su Englezi redom protiv Bugarske (6:0), Crne Gore (7:0), tzv. Kosova (4:0), Islanda (1:0), Danske (0:0) i Velsa (3:0) i čuvali mrežu netaknutom. Danas mogu da budu srećni što im je Belgijanci nisu dobrano napunili.

Nisu Englezi posebno inspirativni bili ni u ofanzivi. Ali su svoje šanse savršeno koristili. Ako ih je uopšte i bilo. Izjednačenje izabranicima Gereta Sautgejta pre je donela gluma Džordana Hendersona no izgrađena akcija. Jeste Menijeova ruka bila na Liverpulovom kapitenu, ali jedva da je tu bilo kontakta. Međutim, Henderson je zaplivao kao glumac koga su izrešetali u nekom ratnom filmu i prevario nemačkog sudiju Tobijasa Štilera da pokaže na belu tačku.

Markus Rašford je poravnao rezultat.

I posle toga Belgija je bila nešto konkretnija u ofanzivi, mada istina ne ni ona previše opasna. Ali ima dana kada prosto – neće. S druge strane, kao da je u zvezdama bilo zapisano da Englezi moraju da pobede. U 65. minutu utakmice Mejson Maunt je šutirao iz ugla, ko zna kuda bi ta lopta otišla da nije zakačila jednog od belgijskih fudbalera i prevarila Simona Minjolea za konačnih 2:1.

Ide Evropsko prvenstvo dogodine, s ovakvim partijama nema sumnje da će Englezi opet početi da pevuše onu njihovu “It’s coming home“. Istini za volju, pevali su i kad su igrali mnogo gori fudbal. Jer možda ova pobeda jeste nezaslužena – recimo da bi nerešen rezultat bio pravedan – ali ipak “gordi Albion“ sada izgleda kao tim koji spada u sam vrh evropskog fudbala.

Francuska, Portugalija, Nemačka, Španija, pa i ta Belgija... Čini se da su uz Englesku to najkvalitetnije reprezentacije Starog kontinenta u ovom trenutku. Pa tek onda Holandija, Hrvatska...

Druga grupa Lige A:

Engleska – Belgija 2:1 (1:1)

/Rašford 39pen, Maunt 65 – Lukaku 16pen/

20.45: (4,90) Island (3,50) Danska (1,77)



tagovi

reprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara